EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară românească: CA Immo a intrat în negocieri cu un investitor pentru vânzarea tuturor proprietăților sale locale. Lista celor 5 investitori care au licitat îi are pe frații Pavăl favoriți

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară românească: CA Immo a intrat în negocieri cu un investitor pentru vânzarea tuturor proprietăților sale locale. Lista celor 5 investitori care au licitat îi are pe frații Pavăl favoriți

Cea mai valoroasă proprietate românească a CA Immo este Orhideea Towers, care este amplasată chiar lângă complexul The Bridge deținut de frații Pavăl.

scris 8 aug 2022

Consiliul de administrație al investitorului imobiliar austriac CA Immo, unul dintre principalii proprietari de clădiri de birouri din România, a decis să inițieze negocieri exclusive, pe baza unui memorandum de înțelegere semnat vineri, în vederea vânzării întregului său portofoliu din România. Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au intrat în licitație ca favoriți între cele 5 oferte primite de austrieci, potrivit surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Înțelegerea semnată la finalul săptămânii trecute, cu potențial să devină cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața imobiliară românească, înseamnă că CA Immo a selectat un singur investitor cu care să negocieze direct vânzarea portofoliului său imobiliar, evaluat la peste 400 de milioane de euro. Austriacii au anunțat, însă, că este incert rezultatul procesului de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic).

Cei 5 finaliști care au licitat pentru proprietățile românești ale CA Immo sunt: grupul austriac Erste, Dedeman, sud-africanii de la Lion`s Head Investments, grupul ceh PPF și fondul ungar de investiții Adventum, potrivit surselor Profit.ro.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au intrat ca favoriți în această cursă, după cum a anunțat Profit.ro în exclusivitate

Dacă se concretizează tranzacția, frații Pavăl vor urca de pe locul 5 direct pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth și depășind competitori precum AFI Europe, Immofinanz și Liviu Tudor. De altfel, prin această condensare de portofolii, antreprenorul Liviu Tudor a revenit pe poziția a cincea în top, după ce anul trecut și-a pierdut locul în favoarea fraților Pavăl. (Pentru o imagine mai clară a ierarhiei, urmăriți infograficul interactiv de la finalul articolului)

GTC, preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, a vândut clădirea de birouri Cascade, din centrul Capitalei, către familia Mudura, care a adus în România ouăle Kinder CITEȘTE ȘI GTC, preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, a vândut clădirea de birouri Cascade, din centrul Capitalei, către familia Mudura, care a adus în România ouăle Kinder

CA Immo a decis să iasă de pe piața imobiliară din România, care are o cotă de 8% din portofoliul său global, evaluat la 5,1 miliarde de euro, mișcare anunțată în premieră de Profit.ro. Portofoliul românesc al CA Immo este evaluat la 394,1 milioane de euro, are o suprafață închiriabilă de 164.557 de metri pătrați și generează din chirii 29,4 milioane de euro anual. Gradul de ocupare al clădirilor de birouri deținute de austrieci în România este de aproape 90%, iar randamentul investițional (yield-ul) este de 7,5%, conform ultimului raport financiar al companiei.

Tranzacția are șanse să devină cea mai mare realizată vreodată pe piața imobiliară românească, după vârful atins de vânzarea portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe la un preț de peste 300 de milioane de euro.

CA Immo are 7 proiecte de birouri în București și anume: River Place, Opera Center 1 și 2, Europehouse, Bucharest Business Park, Orhideea Towers și Campus 6.1. Suprafața cumulată a acestor proiecte îi asigură investitorului austriac locul 4 în piață, după Immofinanz. Portofoliul cuprinde printre primele centre moderne de afaceri construite în România: Opera Center are 20 de ani, Europe House 17 ani, iar Băneasa Business Park 14 ani. 

La începutul anului trecut, CA Immo s-a retras de pe piața din Slovacia, prin vânzarea a două clădiri de birouri.

Din al treilea trimestru al anului 2018, CA Immo are ca principal acționar investitorul american Starwood Capital, care are în proprietate circa 85.000 de locuințe în Statele Unite ale Americii. O subsidiară a grupului american de investiții a achiziționat 26% din acțiunile CA Immo de la Immofinanz la un preț de circa 757,9 milioane euro. Acum americanii au ajuns la o participație de 57%. 

DECIZIE Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale - posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 ani CITEȘTE ȘI DECIZIE Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale - posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 ani

Intrarea americanilor în firmă a venit după ce Immofinanz, deținătorul pachetului vizat de acțiuni CA Immo, a anunțat că suspendă discuțiile de fuziune cu rivalul său CA Immo și că ia în considerare vânzarea pachetului de acțiuni. În 2016, Immofinanz a plătit 604 milioane euro pentru acțiunile CA Immo. După rambursarea unor credite de 250 milioane euro, asociate acestei investiții, Immofinanz a rămas cu 507,9 milioane euro.

CA Immo a devenit un jucător redutabil pe piața românească în 2010, când a fuzionat cu rivalul său Europolis, într-o tranzacție de 272 de milioane de euro, ambele companii fiind prezente în România din 2003.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fratii paval
dedeman
ca immo