EXCLUSIV Fondul de investiții Global Emerging Property Fund caută o variantă optimă de exit din România. A vândut toate terenurile deținute pe piața locală, dar păstrează încă sediul central al Coca-Cola

EXCLUSIV Fondul de investiții Global Emerging Property Fund caută o variantă optimă de exit din România. A vândut toate terenurile deținute pe piața locală, dar păstrează încă sediul central al Coca-Cola
scris 14 feb 2019

Fondul de investiții Global Emerging Property Fund (GEPF), lansat de grecii de la Global Finance în 2005, caută o variantă optimă de exit din România și a vândut toate terenurile cumpărate în timp pe piața locală, hotărând însă să păstreze în portofoliu, deocamdată, complexul de birouri Global City din Pipera, unde are sediul Coca-Cola. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

„Am vândut toate participațiile din terenuri, dar rămânem cu proprietatea generatoare de venituri. Nu avem în plan vânzarea ei. Fondul a fost extins suficient de mult pentru a permite să ne optimizăm exitul“֧ a declarat pentru Profit.ro Ivana Bozjak, partner, head of real estate în cadrul Global Finance.

Fondurile de investiții de genul celui administrat de Global Finance au, de regulă, o durată de viață de 10 ani, după care urmează o perioadă de lichidare a activelor acumulate cu scopul returnării câștigurilor către investitori.

Cele două clădiri ale proiectului Global City au fost finalizate în februarie 2010, după investiții de circa 80 milioane de euro, și s-au confruntat cu un grad ridicat de neocupare din cauza crizei economice. Totuși, prin reducerea drastică a chiriilor practicate, proprietarul a reușit să stabilizeze situația.

Până acum, fondul de investiții a vândut către Auchan și One United, cu circa 25 milioane de euro, terenul de 3,2 hectare ce a aparținut în trecut fabricii Automatica din București, lot cumpărat de greci în 2006 cu 19,7 milioane de euro. De asemenea, a vândut un teren de lângă Global City, unde înainte de criza economică dezvoltatorul începuse construcția unui ansamblu rezidențial cu 340 de apartamente. Și a vândut încă un teren de 6,7 hectare de lângă Școala Americană, care are tot destinație rezidențială.

EXCLUSIV FOTO Frații Jabra și Geo Mărgescu, de la Forte Partners, au făcut pasul spre zona Expoziției, după ce au încasat o sumă uriașă de bani de la proprietarii Dedeman CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Jabra și Geo Mărgescu, de la Forte Partners, au făcut pasul spre zona Expoziției, după ce au încasat o sumă uriașă de bani de la proprietarii Dedeman

În 2005, Global Emerging Property Fund a strâns de la investitori o sumă de 150 milioane euro pentru plasamente imobiliare în România, Bulgaria și Serbia. La strângerea de fonduri a participat Immofinanz, care deține 25% din GEPF și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a contribuit cu 19,9 milioane euro la achizițiile realizate de fond în România. Fondul a realizat o investiție în Bulgaria, două în Serbia și trei în România.

Investițiile imobiliare nu sunt principala activitate a Global Finance. În peste două decenii de prezență în România, grecii au avut în portofoliu companii precum lanțul de supermarketuri La Fourmi (acum Mega Image), producătorul de medicamente Sicomed (devenit Zentiva), fabrica de pâine Titan, Romcolor, lanțul de magazine Germanos sau operatorul de telefonie mobilă Orange România. Fondul a ieșit din toate aceste investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
global finance
sediul coca-cola
global city
exit
auchan
scoala americana