EXCLUSIV NEPI Rockcastle începe anul acesta construcția a peste 250 de apartamente lângă Vulcan Value Centre, în paralel cu turnul rezidențial de lângă Mega Mall. A decis să facă apartamente și în Craiova

EXCLUSIV NEPI Rockcastle începe anul acesta construcția a peste 250 de apartamente lângă Vulcan Value Centre, în paralel cu turnul rezidențial de lângă Mega Mall. A decis să facă apartamente și în Craiova

Proiectul rezidențial propus de NEPI Rockcastle în completarea Vulcan Value Centre

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 8 feb 2021

NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România – după valoarea activelor din portofoliu, intenționează să înceapă anul acesta construcția unui ansamblu rezidențial cu peste 250 de apartamente lângă centrul comercial Vulcan Value Centre din cartierul bucureștean Rahova, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul va fi dezvoltat în paralel cu cel de lângă Mega Mall și reprezintă un prim calup cu peste 500 de apartamente, parte dintr-un program de extindere a mai multor malluri deținute de investitor în 6 orașe din România, Craiova fiind adăugat recent pe listă.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Momentul intrării dezvoltatorului sud-african pe sectorul rezidențial coincide cu o perioadă de incertitudine în privința extinderii pe sectorul de retail al pieței imobiliare, pe care investitorul îl domină în România.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

„Începând din acest an, NEPI Rockcastle are în plan dezvoltarea unor proiecte rezidențiale în zonele adiacente unora dintre centrele comerciale pe care acesta le are în portofoliul său din România. Orașele vizate, în prima fază, pentru aceste proiecte sunt București, Timișoara, Brașov, Craiova, Râmnicu Vâlcea și Satu Mare. În București, luăm în considerare dezvoltarea a două proiecte rezidențiale de amploare: primul va fi amplasat în imediata apropiere a Vulcan Value Centre, iar celălalt, lângă Mega Mall. Ansamblurile rezidențiale vor fi semnificative ca dimensiune, cuprinzând mai bine de 250 de apartamente fiecare (de la studiouri până la apartamente cu 3 sau 4 camere, precum și unități de tip duplex). Suntem lideri pe zona de retail imobiliar, iar acest statut ne oferă pârghiile necesare dezvoltării unor noi proiecte de calitate și utile pentru modernizarea spațiului urban“, a declarat, pentru Profit.ro, Iulian Rusu, Head of Residential în cadrul NEPI Rockcastle.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Terenul pe care a fost construit, în 2014, Vulcan Value Centre, în suprafață de 7,7 hectare, a fost cumpărat cu 23 de milioane de euro de canadianul Michael Topolinski de la omul de afaceri Marian Iancu și a aparținut fostei fabrici Vulcan. NEPI Rockastle a cumpărat terenul de la Topolinski, a construit parcul de retail cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, și a rămas cu circa 18.500 de metri pătrați liberi pe care va construi un ansamblu rezidențial structurat pe două subsoluri și 12 etaje supraterane, conform certificatului de urbanism primit anul trecut.

Alături de turnul cu 23 de etaje și circa 250 de apartamente proiectat lângă centrul comercial Mega Mall din Pantelimon, Vulcan Residential Park reprezintă intrarea NEPI Rockcastle pe sectorul rezidențial. Investitorul a anunțat, în trecut, că are alocat un buget inițial de investiții de 83 de milioane de euro pentru aceste proiecte, însă atunci lista cu orașe nu includea și Craiova.

În 2019, NEPI Rockcastle a achiziționat circa 20 de hectare din Balta Craioviței de la Adrian Mititelu, unde intenționează să construiască, într-o primă etapă, un mall de 56.500 de metri pătrați cu un cost estimat de 115 milioane de euro.

EXCLUSIV Motivat de pandemie, Andrei Ceaușescu anunță în prima sa discuție cu presa: trece la apartamente premium după ce a dezvoltat peste 1.000 de locuințe ieftine. Un proiect va fi în locul fabricii Vel Pitar, cumpărată alături de Kaufland și Lidl CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Motivat de pandemie, Andrei Ceaușescu anunță în prima sa discuție cu presa: trece la apartamente premium după ce a dezvoltat peste 1.000 de locuințe ieftine. Un proiect va fi în locul fabricii Vel Pitar, cumpărată alături de Kaufland și Lidl

Anul trecut, NEPI Rockcastle a încasat aproape 300 de milioane de euro de la AFI Europe pentru cele patru proiecte de birouri pe care sud-africanii le aveau pe piața românească, tranzacția urcând în topul celor mai mari astfel de operațiuni realizate până acum la nivel local.

Pandemia a lovit din plin compania sud-africană. 84 de zile în care cele 18 malluri românești ale NEPI Rockcastle au fost închise s-au tradus printr-o scădere de peste 14% a veniturilor din chirii înregistrate în primele șase luni ale anului trecut, comparativ cu rezultatele primului semestru din 2019.

Compania a înregistrat în România venituri de 67,8 milioane de euro și o pierdere de circa 7 milioane de euro, în prima jumătate a anului trecut. De asemenea, compania a marcat o scădere de circa 70 milioane de euro a valorii proprietăților sale românești, până la nivelul de 2,05 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 38% din întregul portofoliu al companiei.

EXCLUSIV Investitorul imobiliar Daniel Avny pregătește construcția unui spital în locul unei hale a fostei I.C.E. Felix din Pipera CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorul imobiliar Daniel Avny pregătește construcția unui spital în locul unei hale a fostei I.C.E. Felix din Pipera

La nivel de grup, compania a anunțat concesii la plata chiriei în valoare de 48 milioane de euro, în primul semestru din acest an. NEPI Rockcastle a anunțat că falimentul în rândul chiriașilor portofoliului său global s-a declanșat doar la câțiva operatori mici locali.

Până la mijlocul lunii august, NEPI Rockcastle a reușit să renegocieze cu chiriașii amânări de plată și concesii de plată reprezentând 66% din venitul brut din chirii, la nivelul întregului portofoliu. Gradul de îndatorare al NEPI Rockcastle a fost de 36,1% la finalul primului semestru, puțin peste ținta strategică autoimpusă de companie, de 35%. Creșterea acestui indicator este pusă pe seama deprecierii valorii proprietăților. În această perioadă, compania a deschis un nou mall în Târgu Mureș și a finalizat extinderea și renovarea Shopping City Buzău.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a continuat să crească și în ianuarie, cu un procent de 38% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 48.000 de contracte, fiind a șasea lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
nepi rockcastle
apartamente
vulcan value centre
mega mall
craiova