Antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin, care au dezvoltat sub brandul Metropolitan peste 3.500 de apartamente, discută cu Holcim achiziția terenului pe care se află stația de betoane Holcim Pipera, pentru a completa lotul pe care investitorii l-au cumpărat deja la licitație de la TC Carpați, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții companiei.
Pe întreaga suprafață poate fi construit un ansamblu rezidențial cu peste 1.200 de apartamente.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În mai 2017, Georgescu și Drăgulin au cumpărat, la licitație, fosta stație de betoane Pipera a companiei de construcții TC Carpați, aflată în faliment, de pe Șoseaua Pipera nr. 52. Cumpărătorii au plătit 2,27 milioane de euro pe lotul de 2,5 hectare, bani care au fost distribuiți către creditorul BRD. Compania TC Carpați, controlată de Daniela Bucur – proprietara celebrului hotel Casa Capșa, a intrat în insolvență în 2011 și ulterior în faliment.
Lotul tranzacționat are o formă neregulată și împrejmuiește stația de betoane Holcim Pipera, care acoperă o suprafață de teren de circa 9.000 de metri pătrați. Din acest motiv, proprietarii Metropolitan se află în discuții cu producătorul de ciment pentru achiziția acestui lot, în vederea întregirii proprietății. Holcim deține aici o stație de betoane cu o capacitate de 90 de metri cubi pe oră și o stație destinată producției de mortare, cu o capacitate de 25 de metri cubi pe oră.
Până la concretizarea unei eventuale tranzacții, Georgescu și Drăgulin au inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pe lotul deținut în proprietate și propun construcția a 4 blocuri cu circa 1.000 de apartamente. Achiziția terenului Holcim ar permite creșterea proiectului cu cel puțin alte 200 de unități locative, potrivit calculelor Profit.ro bazate pe indicatorii urbanistici specifici zonei.
Terenul de la TC Carpați a fost ipotecat, în noiembrie 2019, în favoarea milionarului Virgil Călina pentru o valoare de 3,3 milioane de euro. Ipoteca a fost pusă chiar înainte de a se definitiva tranzacția prin care Virgil Călina a vândut cu peste 10 milioane de euro un teren din cartierul Aviației, unde Georgescu și Drăgulin construiesc primul lor proiect rezidențial exclusivist, denumit Crown Towers.
Proprietarii Metropolitan mai dețin un teren de circa 3 hectare pe strada Drumul Nisipoasă din zona Pipera, aflat la o distanță de circa 2 kilometri de lotul cumpărat de la TC Carpați, și care propune dezvoltarea unui număr similar de apartamente.
„Startul (proiectului de pe Nisipoasă, n.red.) se va da spre sfârșitul anului 2021 și ne dorim să existe 1.200 de apartamente. Acest fapt depinde de obținerea PUZ-ului coordonator și ulterior, în funcție de indicatori, se vor da cifrele exacte“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Metropolitan Developments.
CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE: Viitorul guvern vrea să reabiliteze termic în 4 ani cât în toată istoria de 10 ani a programului de reabilitare și să construiască 25.000 de locuințe, în condițiile în care acum ritmul anual este de sub 500 de unitățiFoști colegi de liceu, Georgescu și Drăgulin fac parte din avangarda de investitori care au mizat pe zona de sud a Bucureștiului, care a cunoscut o dezvoltare remarcabilă tocmai în perioada de criză. Cei doi au construit în zonele Popești-Leordeni și Berceni, dar nu numai, peste 3.500 de apartamente croite după plafoanele programului „Prima Casă“. Valoarea totală de piață a proiectelor imobiliare dezvoltate sub cupola Metropolitan se ridică la 170 milioane euro, potrivit datelor prezentate de investitor.
Dezvoltatorul mai are în lucru un ansamblu rezidențial cu 200 de apartamente pe Șoseaua Viilor, lângă fosta fabrică Pepsi (înlocuită și ea cu un proiect de locuințe), altul în apropierea stației de metrou Mihai Bravu, cu 81 de apartamente, pe un teren cumpărat de la fosta Petromservice, și mai lucrează la un proiect cu locuințe în Berceni.
De asemenea, investitorii au avansat cu avizarea unui proiect rezidențial cu peste 250 de apartamente pe care îl vor construi în locul fabricii Electroconstrucția Elco București de lângă Parcul Carol, proiect semnalat în premieră de Profit.ro.
Evoluția tranzacțiilor imobiliare din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de vânzări pe fondul epidemiei de coronavirus. În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a încrederii în piață.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a continuat să crească susținut și în luna noiembrie, cu o evoluție pozitivă de peste 24%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 60.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a cincea lună de creștere de la începutul pandemiei, după salturile surprinzătoare din iunie și octombrie. De altfel, în luna octombrie s-a realizat un record al numărului de tranzacții din ultimii 3 ani.