EXCLUSIV Tranzacția imobiliară a anului și una dintre cele mai mari din istoria pieței românești, în pregătire: S Immo, proprietarul Sun Plaza, discută achiziția U Center de la Forte Partners, grupul fraților Johny și Jihad Jabra

EXCLUSIV Tranzacția imobiliară a anului și una dintre cele mai mari din istoria pieței românești, în pregătire: S Immo, proprietarul Sun Plaza, discută achiziția U Center de la Forte Partners, grupul fraților Johny și Jihad Jabra

Johny Jabra este, alături de fratele său Jihad, principalul asociat al Forte Partners

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 mar 2022

Dezvoltatorul austriac S Immo, proprietarul mall-ului Sun Plaza, este în discuții preliminarii cu Forte Partners în vederea achiziției complexului de birouri U Center din cartierul bucureștean Tineretului, o tranzacție potențială, de peste 170 de milioane de euro, care poate deveni cea mai mare din an, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul de birouri U Center este construit pe un teren de circa 18.000 de metri pătrați, în locul fostului spital Scarlat Longhin. Forte Partners, grup controlat de frații libanezi Johny și Jihad Jabra, a finalizat dezvoltarea primei clădiri, cu o suprafață de 32.800 de metri pătrați, unde are ca principali chiriași companiile Endava (12.500 metri pătrați), Booking (8.000 metri pătrați) și emitentul de tichete de masă UP România (2.400 de metri pătrați), fiind închiriată în totalitate, iar anul acesta este programată livrarea etapei a doua, cu o suprafață similară. În total, cele două clădiri totalizează o suprafață de circa 63.000 de metri pătrați și vor beneficia de circa 970 de locuri de parcare.

Sursele Profit.ro, spun că S Immo poate cumpăra prima clădire și ar putea stabili un preț cu drept de preempțiune și pentru clădirea a doua, după modelul tranzacționării complexului The Bridge, vândut de Forte Partners fraților Adrian și Dragoș Pavăl, fondatorii Dedeman.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Valoarea întregului complex este estimată de sursele Profit.ro la peste 170 de milioane de euro. Dezvoltatorul U Center a anunțat că valoarea de piață a complexului este de 200 de milioane de euro. Dacă proprietatea este vândută cu o asemenea valoare, va fi cea mai scumpă din acest an și una dintre cele mai mari tranzacții din istoria pieței imobiliare, record deținut acum tot de o tranzacție Forte Partners cu complexul The Bridge, vândut pentru circa 200 de milioane de euro.

Anul trecut, cea mai mare tranzacție a avut o valoare de 150 de milioane de euro și a implicat vânzarea complexului de birouri Hermes Business Campus către grupul ungar Adventum.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții S Immo și ai Forte Partners nu au dorit să comenteze informația.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

S Immo intenționează să se extindă puternic pe piața de birouri din București. Investitorul este, cum a anunțat Profit.ro, în discuții avansate cu Portland Trust și pentru achiziția complexului de birouri Expo Business Park din zona Expoziției, pentru peste 100 de milioane de euro.

Achiziția U Center și Expo Business Park ar duce portofoliul de clădiri de birouri al S Immo în România la peste 170.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul 4 în clasamentul celor mai mari proprietari de sedii de firme, ocupat acum de dezvoltatorul austriac CA Immo. (Vezi infograficul de mai jos pentru ierarhie)

Austriecii de la S Immo au mai fost implicați, în vara anului trecut, într-o tranzacție de proporții, când au cumpărat pentru 97 de milioane de euro două clădiri de birouri de la Skanska în cadrul complexului Campus 6 din Politehnică. Achiziția a reprezentat a treia cea mai mare tranzacție imobiliară din 2021.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

Discuțiile pentru achiziția U Center și Expo Business Park se derulează într-o perioadă în care miliardarul Radovan Vitek, al treilea cel mai bogat ceh, a devenit cel mai mare acționar al S Immo, cu o participație de 42,55%. De asemenea, la începutul lunii martie, S Immo a obținut peste 400 de milioane de euro din vânzarea pachetului de acțiuni pe care îl deținea în cadrul Immofinanz, companie austriacă prezentă și pe piața românească și controlată de Radovan Vitek.

S Immo deține în România mall-ul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, clădirea hotelului Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro. Clădirile din Campus 6 și Sun Offices de deasupra Sun Plaza ridică portofoliul actual de birouri al S Immo la circa 73.500 de metri pătrați.

Istoricul Forte Partners

Fostul coordonator al activităților imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Eurisko și fondatorul brandurilor Primola și Nova Brasilia au decis în 2014 să își pună proprietățile și expertiza la comun. Geo Mărgescu, Ionuț Dumitrescu și Johny Jabra au adunat, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de proprietăți printre care se regăsesc clădiri de birouri și o serie de spații comerciale în centrul Bucureștiului, la care se adaugă terenuri.

One United Properties își pregătește extinderea pe piața imobiliară din Milano și Atena CITEȘTE ȘI One United Properties își pregătește extinderea pe piața imobiliară din Milano și Atena

În septembrie 2018, la câteva săptămâni de la vânzarea complexului de birouri The Bridge către frații Pavăl, într-o tranzacție record de circa 200 de milioane de euro, antreprenorul Ionuț Dumitrescu și partenerul său, Gabriel Marchievici, s-au retras din asociere și s-au alăturat companiei One United, controlată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. Marchievici încă mai figurează cu o participație de 10% în firma prin care se dezvoltă U Center.

Astfel, frații Johny și Jihad Jabra au rămas principalul asociat al Forte Partners, restul fiind împărțite între familia directorului de construcții Stephen Burke și cea a CEO-ului, Geo Mărgescu. În unele proiecte apare ca asociat și omul de afaceri de origine siriană Omar Akili.

Libanezii și-au început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiți în producția de ciocolată și biscuiți, care cuprindea brandurile Primola și Ulpio.

În 2012, familia austriacă Meinl a cumpărat de la frații Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.

În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 metri pătrați) din zona bucureșteană Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piață și închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 milioane de euro.

Frații Jabra mai dețin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici și medii precum Beller Office Building (500 metri pătrați), din zona bucureșteană Dorobanți. Proprietățile lor au intrat în portofoliul Forte Partners.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
s immo
sun plaza
u center
forte partners