EXCLUSIV Un nou jucător vine la bursă - Gheorghe Iaciu inițiază o afacere cu apartamente de închiriat. „Dacă există interes, putem construi sute de apartamente de închiriat.“

EXCLUSIV Un nou jucător vine la bursă - Gheorghe Iaciu inițiază o afacere cu apartamente de închiriat. „Dacă există interes, putem construi sute de apartamente de închiriat.“
scris 10 nov 2020

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu a vândut un bloc cu apartamente închiriate din cadrul cartierului Greenfield Băneasa unei companii care își pregătește listarea la Bursa de Valori București și care vrea să își crească portofoliul imobiliar până la aproape 15 milioane de euro în 10 ani, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Țesăturile spectaculoase care te fac să călătorești în jurul lumii CITEȘTE ȘI Țesăturile spectaculoase care te fac să călătorești în jurul lumii

Noua firmă, administrată de brokerul clujean SSIF BRK Financial Group, propune plata de dividende pentru 90% din profit.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Prrofit Insider

SSIF BRK Financial Group își propune să listeze pe piața AeRO a Bursei de Valori București compania Residential Star Invest, care vizează achiziția de proprietăți, preponderent rezidențiale, dedicate închirierii, cu promisiunea plății unor dividende semestriale cu o valoare cuprinsă între 70 și 95% din profitul net anual și un randament de circa 5-7%.

Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne

Pentru început, a cumpărat de la Impact Developer & Contractor, companie controlată de Gheorghe Iaciu, un bloc cu 14 apartamente de câte 4 camere, la un preț de 2,15 milioane euro. Acestea sunt închiriate pe 5 ani unei companii de construcții cu care lucrează Iaciu în proiectele sale și care folosește apartamentele pentru angajații săi. Această investiție vine cu un randament brut din închiriere de circa 11% pe an.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

„Modelul este cel al unei societăți de tip REIT (Real Estate Investment Trust, n.red.). Trebuie să funcționeze acest model și la noi, mai ales că prețurile locuințelor din România sunt pe o tendință de creștere. Ne dorim să operăm în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Nu ne oprim doar la apartamente, ci vrem să cumpărăm și spații comerciale. Vrem să ne listăm pe segmentul AeRO până la finalul acestei luni, după care vrem să trecem pe piața principală. Așteptăm legiferarea REIT-urilor, care poate aduce facilități fiscale pentru astfel de investiții. REIT-urile sunt ultimii actori care lipsesc de pe piața imobiliară și de capital din România. În alte țări, valorile pe care le gestionează aceste fonduri sunt procente din PIB“, a declarat, pentru Profit.ro, Grigore Chiș, directorul de operațiuni al SSIF BRK Financial Group.

Vehiculul investițional (SPV) pornește, în primul an, cu o suprafață închiriabilă de circa 1.200 de metri pătrați în valoare de 2,15 milioane de euro și își propune să ajungă în anul trei la circa 4.600 metri pătrați și o valoare de peste 9 milioane de euro. Compania își propune achiziții de imobile de 2 milioane de euro în 2022, respectiv de 4 milioane de euro în 2023, finanțate în proporție de 50% din împrumuturi contractate. Discountul mediu vizat este de minim 10% la achiziția proprietăților.

EXCLUSIV Dursun Altînîșîk, fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, pregătește sute de apartamente în locul depozitelor Universalcoop din Cotroceni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dursun Altînîșîk, fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, pregătește sute de apartamente în locul depozitelor Universalcoop din Cotroceni

„Cumpărările investitorilor în proiectul Greenfield reprezintă circa 5% din totalul vânzărilor de locuințe. Sunt aproximativ 150 de apartamente închiriate, mult sub cererea reală pentru închiriere. Piața închirierilor din România nu a fost suficient de mare pentru a conduce la proiecte întregi destinate închirierii. Dacă există investitori interesați a investi în acțiuni ale unor companii cu portofoliu de locuințe generatoare de venituri din chirii, vor apărea asemenea companii listate la bursă, cu locuințe din Greenfield. Vrem să extindem colaborarea cu astfel de companii și în cartierul Luxuria Domenii Residence, dar și în Greenfield Copou Residence, din Iași și eventual în alte proiecte dezvoltate de Impact Developer & Contractor. În Greenfield, unde urmează să mai construim 5-6.000 de apartamente, pot fi faze de câte 200 de apartamente exclusiv pentru închiriere. Dacă piața devine suficient de mare, putem lua în considerare extinderea acestui concept în București și Iași“, spune Gheorghe Iaciu, într-un interviu acordat Profit.ro.

Pentru anul viitor, Impact Developer & Contractor are în plan construcția a circa 1.250 de apartamente în cadrul ansamblului Greenfield. Momentan, dezvoltatorul are aprobată construcția a 144 de apartamente și a unui centru comercial. Iaciu consideră că, pe viitor, pe fondul evoluției conceptului propus de firma ce urmează să se listeze la bursă, cererea va fi ridicată și atunci va putea mări numărul de apartamente destinate închirierii.

„În cazul Luxuria Domenii Residence, 25% din vânzări sunt pentru închiriere. Observăm că, cel puțin tranzitoriu, unele persoane trec printr-o fază de închiriere, după care, eventual, devin proprietari, iar altele achiziționează pentru închiriere și apoi folosesc în scop personal“, explică Iaciu.

Surpriză: Iulian Dascălu atrage un nou investitor sud-african pe piața imobiliară românească, printre ai cărui acționari sunt cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, pentru mega-proiectul Romexpo CITEȘTE ȘI Surpriză: Iulian Dascălu atrage un nou investitor sud-african pe piața imobiliară românească, printre ai cărui acționari sunt cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, pentru mega-proiectul Romexpo

La finalul lunii iunie, Impact avea 362 de apartamente disponibile la vânzare în Greenfield și Luxuria. Pentru următorii 4 ani, dezvoltatorul își propune să livreze peste 7.100 de apartamente în patru proiecte a căror valoare a fost apreciată la 842 milioane de euro. Acestea includ încă două faze de dezvoltare în Greenfield Băneasa cu 4.400 de locuințe, proiectul Luxuria din zona Expoziței, care se va finaliza anul viitor, cu 630 de apartamente, complexul Boreal Plus din Constanța cu 693 de apartamente, Greenfield Iași cu 871 de apartamente – care urmează să înceapă în aprilie 2021 și Luxuria Barbu Văcărescu cu 517 apartamente.

Impact Developer & Contractor are aprobată din aprilie o emisiune de obligațiuni în valoare de până la 100 de milioane de euro pe care Iaciu estimează că le va lista în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021. Compania este la a treia emisiune de obligațiuni și vrea ca finanțarea să îi asigure o dublare a afacerilor în 2022-2023.

„Mai avem interes în a achiziționa terenuri, pentru a implementa proiecte de tipul Greenfield și Luxuria, cele două concepte de locuire pe care Impact Developer & Contractor le dezvoltă. Avem scrisori de intenție pentru achiziții în București, Iași și Constanța“, a anunțat omul de afaceri.

Impact Developer & Contractor a construit, până acum, peste 4.000 de locuințe în urma unor investiții de 400 de milioane de euro. Anul trecut a obținut 33 milioane de euro din vânzare de locuințe, iar în primul semestru al acestui an 13,7 milioane de euro.

Gheorghe Iaciu deține 58,8% din companie, iar Adrian Andrici are o deținere de 15,9%.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
gheorghe iaciu
impact developer & contractor
apartamente de inchiriat