Familia de investitori americani Turkmani, cu legături cu administrația SUA, intră pe producția de energie regenerabilă printr-un proiect în Chitila

Familia de investitori americani Turkmani, cu legături cu administrația SUA, intră pe producția de energie regenerabilă printr-un proiect în Chitila

Soții Chang Oh și Salah Turkmani

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 26 oct 2023

Furnizorul de energie electrică și gaze Crest Energy, deținut de soții Chang Oh și Salah Turkmani, își pregătește intrarea pe piața de producție de energie regenerabilă printr-un parc fotovoltaic ce va fi amenajat în Chitila, într-o zonă cu multe dezvoltări imobiliare noi pe sectorul logistic, potrivit documentelor consultate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chang Oh Turkmani a fost nominalizată de președinția SUA, în mandatul lui Donald Trump, ca membru în consiliul de administrație al National Cancer Advisory Board, și este membru în consiliile unor organizații precum American Romanian Business Council și Alianța, prezidată de fostul ambasador SUA în România, Jim Rosapepe.

Investitorii pregătesc acum actele necesare construcției unui parc fotovoltaic pe un teren de aproape 1,5 hectare amplasat în Chitila, chiar lângă depozitul MLP Bucharest West.

„Pe suprafața disponibilă a fost dimensionată instalarea a 2.222 de panouri fotovoltaice cu o putere de 540W rezultȃnd o putere instalată de 1,2 MWp ȋn panourile fotovoltaice“, se arată în documentele analizate de Profit.ro.

Investiția în acest proiect este estimată la 1,4 milioane de euro. Centrala va fi pusă în funcțiune în anul 2024 și va fi operațională pentru 30 ani. Lucrările de șantier pentru montarea panourilor și efectuarea lucrărilor de conectare la rețea vor fi realizate de-a lungul anului 2024.

„Dacă nu se iau în calcul pierderile de energie pe conductoare și echipamente s-ar putea spune că se estimează o producție de energie electrică anuală de 1.799 MWh“,
se mai precizează în documentul citat.

FOTO Un grup chinez pregătește o investiție imobiliară majoră, prin care poate intra în topul celor mai mari proprietari de depozite din România CITEȘTE ȘI FOTO Un grup chinez pregătește o investiție imobiliară majoră, prin care poate intra în topul celor mai mari proprietari de depozite din România

Familia Turkmani este la primul proiect de acest tip pe piața energiei regenerabile din România. Crest Energy a depus un proiect, aflat în faza inițială de evaluare, pentru obținerea unei finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru o centrală electrică fotovoltaică de 4,55 MWp.

Crest Energy este furnizor de energie electrică din 2015 și de gaze din 2016.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții familiei Turkmani nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Planul familiei Turkmani se suprapune peste intenția României de a adăuga o capacitate nouă de 6,9 GW de energie din surse regenerabile până în 2030. Se estimează că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de aproape 1,4 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, guvernul a bugetat 1,62 miliarde euro proiectelor de energie verde.

EXCLUSIV Fortress, susținut de cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fortress, susținut de cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă

În acest context, și-au anunțat sau extins prezența pe piața românească companii precum R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, danezii de la European Energy, fondul austriac de investiții Core Value Capital - care administrează activele a o serie de milionari și investitori instituționali, dar și dezvoltatorul austriaco-german de parcuri fotovoltaice CCE Holding, susținut de fondul de pensii al landului german Turingia și de fondul de investiții francez Omnes Capital (fostul Crédit Agricole Private Equity).

Chang Oh Turkmani s-a născut în Coreea de Sud și vorbește 7 limbi, printre care și română. Este avocată, absolventă de drept a universității americane Georgetown, unde a și fost profesor timp de 16 ani. Are o experiență vastă în importul și exportul de mărfuri industriale, precum și în minerit, producție, construcții, comerț cu energie, transport maritim, energie regenerabilă și consiliere în investiții.

Compania sa și a soțului său de origine libaneză Salah Turkmani, The Mega Company, cu sediul în Washington, DC, se ocupă, în principal, de activități de import export de materii prime și bunuri minerale, inclusiv minereu de fier, cărbune, fosfat și ciment. Prin această companie gestionează 4 parcuri logistice în Chiajna, lângă București, cu o suprafață totală de peste 82.000 de metri pătrați.

EXCLUSIV Gigantul Cerberus, alături de Revetas Capital, adună oferte pentru vânzarea The Landmark, sediul UiPath România. Pe listă este Uniqa, al doilea asigurător din Austria CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul Cerberus, alături de Revetas Capital, adună oferte pentru vânzarea The Landmark, sediul UiPath România. Pe listă este Uniqa, al doilea asigurător din Austria

Mega Distribution Center dispune de 15.000 de metri pătrați de depozite, întinse pe un teren de 3,6 hectare. Prima clădire din acest complex a fost ridicată în 1997 cu componente proiectate și realizate în Statele Unite ale Americii.

Mega Distribution Outlet are o suprafață de depozitare de 26.900 de metri pătrați și dispune de un teren de 15,7 hectare. Dezvoltatorul a făcut, recent, demersuri pentru extinderea acestui complex cu un nou depozit cu o suprafață de circa 9.000 de metri pătrați, ce va fi utilizat și pentru reparații de servere și routere, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Act Cold Storage are 20.000 de metri pătrați de depozit de frig pe un teren de aproape 5 hectare. Key Logistic Center are 20.900 de metri pătrați de depozitare pe un teren de 4,4 hectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
chang oh turkmani
salah turkmani
the mega company
crest energy