FOTO Conacele Dalles și Mociorniță, aflate în apropiere de București, scoase la vânzare

FOTO Conacele Dalles și Mociorniță, aflate în apropiere de București, scoase la vânzare

Conacul Dalles (Foto: Gabriel Ghizdavu)

Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2020

Conacele Dalles, din județul Dâmbovița, și Mociorniță, reședință toscană din județul Giurgiu, sunt scoase la vânzare prin Artmark Historical Estate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conacul Dalles, aflat la 73 de kilometri față de București, în comuna Bucșani, a fost finalizat în anul 1890. Cu o suprafață construită de aproximativ 300 de metri pătrați, cu șase camere, pe un teren de circa 1.700 de metri pătrați, are un preț de pornire de 285.000 de euro și este estimat la 320.000 - 350.000 de euro, scrie News.ro.

În secolul XIX, familia Dalles se număra printre cele mai bogate din Vechiul Regat. Negustor de origine greacă, Ioan G. Dalles a dobândit o avere impresionantă, în principal, datorită comerțului cu cereale. În 1862, Dalles a cumparat de la prințesa Cleopatra Trubetzkoy (Ghika) moșia de la Bucșani, pe care a transformat-o în reședință permanentă a familiei. Boierul a fost iubit de oamenii locului, el implicandu-se activ și constant în viața comunității, ajutând oamenii în vremurile de nevoie, construind și modernizând satul: biserica, școlile, spitalul, moara, parcul care îi poartă numele. Se spune ca, la 1907, în timpul răscoalei, sătenii din Bucșani au sărit cu furci și coase nu împotriva moșierilor Dalles, ci ca să îi apere de valul de nemultumiți veniți din împrejurimi.

Citronex, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de banane din lume, deschide al doilea centru de distribuție în România CITEȘTE ȘI Citronex, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de banane din lume, deschide al doilea centru de distribuție în România

Rămasă singură, soția, Elena, și-a scris testamentul pe 16 Mai 1918, lăsând o mare parte din avere Academiei Române pentru înființarea fundației Dalles, ce va deveni un important centru pentru cultură și artă cunoscut sub numele de Sala Dalles. Ea a murit, trei ani mai târziu, la vârsta de 72 de ani.

Conacul Dalles (Foto: Gabriel Ghizdavu)

Conacul Dalles (Foto: Gabriel Ghizdavu)

În prezent, cochetul conac este renovat complet în urma unui proces complex de consolidare și restaurare, este complet finisat, mobilat și utilat în așa fel încât să îi păstreze caracterul boieresc, dar care oferă în același timp tot confortul necesar omului modern. Fațada principală albă este marcată de decorațiunile viu colorate de sub șarpantă și de decorațiunile din lemn sculptat, toate atent și frumos restaurate.

Imobilul este astăzi locuit și dispune de toate utilitățile și beneficiile necesare vieții moderne.

Conacul Dalles (Foto: Gabriel Ghizdavu)

Conacul Dalles (Foto: Gabriel Ghizdavu)

Conacul Mociorniță din comuna Singureni, județul Giurgiu, se află la 30 de kilometri de București și are un preț de pornire de 600.000 de euro.

Cu 765 de metri pătrați construiți, pe un teren de 8.500 de metri pătrați, cu 13 camere, valoarea lui este estimată la 700.000 - 750.000 de euro.

Domeniul Mociorniță se află pe malul râului Neajlov. El cuprinde conacul construit în anii ‘20, și extins în anii ‘40 de ministrul plenipotențiar Renato Bova Scoppa, ambasador al Italiei în România în perioada 1941-1945, care l-a transformat în reședința sa de vară.

Clasat ca monument istoric de importanță locală în Lista Monumentelor Istorice, conacul îmbină din punct de vedere arhitectural elemente stilistice locale (turnul fortificat și masivitatea specifice culelor, locuințe fortificate cu rol de apărare dar și de locuire) și mediteraneene, specifice Toscanei -  porticurile cu arcade și punerea în valoare a relației interior-exterior.

FOTO Conacele Dalles și Mociorniță, aflate în apropiere de București, scoase la vânzare

În 1945, Renato Bova Scoppa a vândut proprietatea Margaretei Mociorniță, fiica cea mare a celebrului antreprenor din România interbelică. Dumitru Mociorniță (1885-1953) a fost cel mai important producător din industria pielăriei. În 1948, conacul a fost naționalizat și a funcționat în perioada comunistă ca primărie, școală și dispensar.

După 2000, a fost retrocedat moștenitorilor Margaretei Mociorniță, care l-au vândut în 2003 actualilor proprietari. În 2004, conacul a fost clasat ca monument istoric de clasă B și, în același an, Parcul Natural Comana din vecinătate a fost declarat arie protejată. Noii proprietari au renovat conacul și au transformat domeniul într-o fermă ecologică. În prezent, este complet utilat și mobilat, fiind perfect funcțional. 

Conacul Mociorniță (Foto: Gabriel Ghizdavu)

Conacul Mociorniță (Foto: Gabriel Ghizdavu)

viewscnt
Afla mai multe despre
dalles
mociornita