FOTO Conacul Procopie Casotta, construit în maniera conacelor rurale franțuzești de secol XIX, scos din nou la vânzare

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2021

Conacul Casotta, Conacul Procopie Casotta, aflat în satul Cașota, comuna Siliștea-Glodeanu (județul Buzău), construit în jurul anului 1872 și finalizat în 1888 în maniera conacelor rurale franțuzești de secol XIX care foloseau motive și teme arhitecturale inspirate din castelele de pe Valea Loirei, nu și-a găsit cumpărător la 275.000 de euro, preț din 2019 stabilit de Romania Sotheby's International Realty.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Bogat decorată, clădirea are în centru un turn înalt, cu acoperiș ascuțit, care oferă o vedere panoramică a satului și a Câmpiei Bărăganului. Acoperișul are elemente de inspirație barocă, iar balustradele balcoanelor și ale casei scărilor sunt din fier forjat. Stâlpii din lemn sculptat, cu  modele țărănești, sprijină culoarul acoperit care leagă conacul de clădirea servitorilor, scrie News.ro.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Conacul este construit pe patru niveluri, astfel: un subsol mare, din piatră și bolți din cărămidă, perfect pentru o cramă, cu acces atât din interior cât și din exterior; parterul și primul etaj, cu paisprezece camere de primire și de locuit, precum și terase; camera din turn, cu un cochet balcon și o mansardă spațioasă open-space, care poate fi transformată în spațiu locuibil. În casa servitorilor găsim de asemenea încă 8 camere, potrivit Romania Sotheby's.

MAI MULTE IMAGINI ÎN GALERIA FOTO

FOTO Conacul Procopie Casotta, construit în maniera conacelor rurale franțuzești de secol XIX, scos din nou la vânzare

La mijlocul secolului al XIX-lea, serdarul de origine aromână Athanasie Casotta a fost atestat prima dată ca proprietar, iar fiii acestuia, Alexandru și Procopie, sunt menționați ca moștenitori în jurul anilor 1870.

Procopie Casotta, filantrop, a donat în 1910 moșia sa către Eforia Spitalelor Civile, cu obligația ca din uzufructul ei să se construiască un spital și o școală.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

În perioada interbelică, moșia s-a aflat în proprietatea Ministerului Instrucțiunii și Cultelor, iar clădirea conacului este folosită drept internat pentru elevii Școlii Inferioare de Meserii „Procopie Casotta”.

FOTO Conacul Procopie Casotta, construit în maniera conacelor rurale franțuzești de secol XIX, scos din nou la vânzare

Donarea moșiei către o instituție a statului a salvat de la naționalizare domeniul, păstrându-i funcțiunea chiar și după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2006, moșia a trecut în proprietate privată și, în prezent, conacul se află într-un proces de restaurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
conacul procopie casotta