FOTO Frații Micula pregătesc un proiect imobiliar amplu - cu locuințe, birouri și hotel - în locul unei foste fabrici de tricotaje

FOTO Frații Micula pregătesc un proiect imobiliar amplu - cu locuințe, birouri și hotel - în locul unei foste fabrici de tricotaje
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 25 apr 2024

Frații Ioan și Viorel Micula, care dețin producătorul de dulciuri și bere European Drinks & Food, pregătesc construcția unui ansamblu imobiliar, cu locuințe, birouri, hotel și spații comerciale, pe terenurile fostei fabici de tricotaje Trimond, din Sectorul 5 al capitalei, avută la vânzare mai mulți ani, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pe cele șase loturi de teren care alcătuiesc fosta platformă de tricotaje Trimond, denumită Tânăra Gardă în perioada comunistă, încă se mai găsesc schelete ale fabricii, iar sigla producătorului mai există la intrare.


FOTO Frații Micula pregătesc un proiect imobiliar amplu - cu locuințe, birouri și hotel - în locul unei foste fabrici de tricotaje

Recent, o companie deținută indirect de frații Micula, Mobiplus Services, și-a exprimat intenția de a alipi terenurile și de a elabora documentația în vederea construirii unui ansamblu multifuncțional, cu locuințe, birouri, hotel și spații comerciale, cu clădiri structurate pe două subsoluri, parter și 11 etaje, plus etajul 12 duplex, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

CONFIRMARE FOTO Fosta sportivă Elisabeta Lipă intră pe piața imobiliară cu investiții alături de familia Crăciunescu, cu afaceri puternice în construcții în Germania CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Fosta sportivă Elisabeta Lipă intră pe piața imobiliară cu investiții alături de familia Crăciunescu, cu afaceri puternice în construcții în Germania

Proprietatea a fost cumpărată de frații Micula în 2004, în procedură de lichidare. Un teren de 12.430 de metri pătrați a fost la vânzare mai mulți ani, însă prețul cerut a fost mult peste ce se tranzacționează în zonă, spun brokerii imobiliari chestionați de Profit.ro.

Acest lot a fost întregit cu altele învecinate și împreună cumulează o suprafață de circa 16.000 de metri pătrați, potrivit calculelor Profit.ro.

Contactat de Profit.ro pentru detalii despre acest proiect, Viorel Micula nu a răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV FOTO Primăria Sector 4 expropriază terenul unui proiect rezidențial cu peste 280 de apartamente. Dezvoltatorul imobiliar apelează la instanță pentru a-și recupera banii. Mesajul primarului: Înregistrăm o premieră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primăria Sector 4 expropriază terenul unui proiect rezidențial cu peste 280 de apartamente. Dezvoltatorul imobiliar apelează la instanță pentru a-și recupera banii. Mesajul primarului: Înregistrăm o premieră

Până acum, frații Micula au fost activi pe piața imobiliară din București doar prin terenurile pe care le dețin în portofoliu, achiziționate înainte de 2007. Aceștia au susținut, în trecut, că dețin peste 2,5 milioane de metri pătrați de teren la nivel național.

Zona parcului Carol, în care se află terenul fostei întreprinderi Trimond, a atras mulți dezvoltatori imobiliari care au în diferite stadii de execuție câteva mii de apartamente.

Constantin Căpățână și Iulian Robu, dezvoltatorii Militari Residence, au construit ansamblul format din 5 blocuri Central Address Residence pe un teren cumpărat de la Telekom; omul de afaceri Liviu Tudor pregătește un ansamblu rezidențial pe un teren al Prefabricate Vest; Evergent Investments (fost SIF Moldova) pregătește un ansamblu rezidențial în locul terenului de 1,1 hectare al fabricii Țesătoriile Reunite, iar dezvoltatorul imobiliar Novum Business Invest, controlat de Ionuț Cosmin Fleancu și Dan George Dobre, va dezvolta un proiect rezidențial, cu peste 500 de unități, pe un teren de 1,5 hectare, cumpărat în 2021.

SURPRIZĂ FOTO One United Properties aduce The Hoxton în centrul Bucureștiului. Brand vândut ginerelui unui miliardar indian, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ FOTO One United Properties aduce The Hoxton în centrul Bucureștiului. Brand vândut ginerelui unui miliardar indian, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă

Și Dedeman deține aici fostele platforme industriale Comatchim și Industria Iutei, care totalizează o suprafață de circa 5,7 hectare. De asemenea, omul de afaceri Dragoș Vasile, unicul distribuitor al tabletelor Vonino în România, a cumpărat la licitație terenul fostei fabrici de ulei Muntenia din aceeași zonă.

Cel mai mare proiect care se realizează în zonă este ISG Residence IV, dezvoltat de Cristian Haja în locul primei fabrici Pepsi din România, care va avea circa 700 de apartamente; antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin au în lucru un alt ansamblu rezidențial cu 200 de apartamente pe Șoseaua Viilor; peste drum de Primăria Sector 5, un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, a inițiat un proiect urbanistic de transformare a fostei fabrici de chibrituri Chibro într-un ansamblu multifuncțional cu locuințe, magazine și birouri.


Frații Micula mai au afaceri în imobiliare și turism. Printre proiectele mai recente anunțate de aceștia se numără modernizarea stațiunii Stâna de Vale, precum și construirea unui ansamblu rezidențial în Oradea.

EXCLUSIV Cel mai important investitor imobiliar din România discută cu AFI Europe vânzarea clădirii Bancorex, prima clădire modernă din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai important investitor imobiliar din România discută cu AFI Europe vânzarea clădirii Bancorex, prima clădire modernă din București

Pe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, o bună parte dintre hotelurile de pe litoral ale celor doi frați au fost scoase la vânzare, iar două dintre ele sunt executate silit de ANAF. De asemenea, omul de afaceri Mohammad Murad a cumpărat hotelul Craiova din Olimp de la frații Micula.

Transilvania General Import-Export (TGIE), European Drinks, European Food, Scandic Distilleries, Rieni Drinks și Starmill, ale fraților Micula, au format primul mare holding românesc de companii de după Revoluție și, timp de mai mulți ani, cel mai mare jucător din industria alimentară locală, cu numeroase branduri de produse înregistrate și cu exporturi în 40 de țări. Printre cele mai populare mărci ale grupului se numără Naty, Frutti Fresh, Izvorul Minunilor, Cita, Burger, Scandic Vodka, Tanita, Regal și Viva.

În septembrie 2019, Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a admis solicitarea fraților Micula, cetățeni suedezi, privind recunoașterea și punerea în executare a a deciziei din 2013 a Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia.

EXCLUSIV FOTO Ovidiu Budeanu începe extinderea Arena Mall Bacău. Lansează și construcția hotelului Mercure și a primelor apartamente. Concurență dinspre un teren cumpărat de la Dedeman CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ovidiu Budeanu începe extinderea Arena Mall Bacău. Lansează și construcția hotelului Mercure și a primelor apartamente. Concurență dinspre un teren cumpărat de la Dedeman

La începutul anului 2021, frații Micula au inițiat, în instanța din SUA, o procedură de recuperare a peste 96 de milioane de dolari, sumă considerată ca fiind rămasă neplătită de către statul român în urma deciziei ICSID din 2013.

Frații Micula au acuzat statul român că nu ia măsuri de combatere eficientă a evaziunii fiscale din industria alcoolului și că, din această cauză, companiile lor din domeniu suferă prejudicii de miliarde de lei.

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.

De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.

viewscnt
Afla mai multe despre
fratii micula
european drinks
trimond