FOTO Gigantul canadian SNC-Lavalin, cu al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada și miliardarul Stephen Jarislowsky, vinde sediul fostului Romproiect din centrul Bucureștiului și îl pregătește de transformare în hotel

FOTO Gigantul canadian SNC-Lavalin, cu al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada și miliardarul Stephen Jarislowsky, vinde sediul fostului Romproiect din centrul Bucureștiului și îl pregătește de transformare în hotel

Amplasamentul complexului de birouri SNC-Lavalin

scris 28 oct 2021

Grupul canadian de inginerie și construcții SNC-Lavalin, cu acționari precum al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada și miliardarul Stephen Jarislowsky, a decis să vândă complexul de birouri pe care îl deține, indirect, peste drum de Biblioteca Academiei Române, în centrul Bucureștiului, și pentru care are deja autorizație să îl transforme în hotel, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proprietatea este formată din patru imobile, dintre care două clădiri de birouri cu 8 și 9 etaje, care ocupă un teren de 1.744 de metri pătrați. Aceasta a intrat în patrimoniul firmei de stat Romproiect în 1994 printr-o hotărâre a Guvernului Văcăroiu, având la acea dată o valoare de inventar de 184,2 milioane lei (echivalentul a circa 132.000 de dolari). Acum, complexul de clădiri este ofertat la un preț minim de 8,25 milioane euro, plus TVA, iar, în acest sens, proprietarul are și o scrisoare de intenție.

Canadienii au obținut încă din 2019 o autorizație de construire, a cărei valabilitate a fost prelungită până luna aceasta, pentru lucrări de consolidare, extindere subsol și amenajare parcări subterane, reabilitare termică și modernizare, dar și pentru schimbarea funcțiunii din birouri în hotel a imobilului de pe Calea Griviței 6-10. Anul trecut, proprietarul a obținut și o autorizație de desființare parțială a unor corpuri de clădire.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

În primăvara acestui an, investitorul a decis fie să dezvolte proiectul imobiliar prin asociere cu un partener, fie să vândă proprietatea.

SNC-Lavalin deține complexul de clădiri prin firma RP Estates Development, fostă Romproiect. Canadienii au cumpărat Romproiect încă din anul 2008 pentru a-și asigura o poziție mai puternică pe piața din România și Europa de Est.

FOTO Gigantul canadian SNC-Lavalin, cu al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada și miliardarul Stephen Jarislowsky, vinde sediul fostului Romproiect din centrul Bucureștiului și îl pregătește de transformare în hotel

La scurt timp după achiziție, candienii au vândut celălat sediu al Romproiect, din Intrarea Secolului, nr. 20, din zona Piața Muncii a Bucureștiului, către antreprenoarea Gabriela Tomoiu, care a construit în loc ansamblul rezidențial Global City Residence cu 140 de apartamente.

Contactați de Profit.ro pentru detalii, reprezentanții RP Estates Development nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

FOTO Familia italiană Montipò, proprietara Ro Naturstein, reia două proiecte majore din polul imobiliar al milionarilor români, pe terenuri scoase la vânzare cu 20 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Familia italiană Montipò, proprietara Ro Naturstein, reia două proiecte majore din polul imobiliar al milionarilor români, pe terenuri scoase la vânzare cu 20 milioane euro

Romproiect a fost înființat în 1981 sub denumirea „Centrul de Studii și Proiectare al Departamentului pentru Construcții în Străinătate” și a fost implicată în proiecte precum centrele comerciale Euromall din Pitești și Galați, Galleria din Buzău, Piatra Neamț și Suceava și hotelurile Union și Palas din București.

SNL-Lavalin și-a deschis în 2014 în București și un centru de „shared services“, pentru care lucrează acum peste 200 de angajați. Birourile centrului de servicii sunt în cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera.

Anul trecut, subsidiara Candu Energy a SNC-Lavalin a obținut de la compania de stat Nuclearelectrica un contract în valoare de circa 7,3 milioane de euro pentru servicii de evaluare și analiză în vederea intrării în retehnologizare a reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă.

EXCLUSIV FOTO Francezul Gerard Losson, proprietarul fabricii de costume Formens, ridică cel mai mare campus studențesc privat din București, în locul fostelor depozite Coca-Cola Militari. Concurență directă cu Liviu Tudor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Francezul Gerard Losson, proprietarul fabricii de costume Formens, ridică cel mai mare campus studențesc privat din București, în locul fostelor depozite Coca-Cola Militari. Concurență directă cu Liviu Tudor

SNC-Lavalin a preluat în 2011 compania de stat AECL Canada, prin care guvernul federal de la Otawa derula direct proiecte nucleare. AECL Canada a fost unul dintre actorii cheie ai construirii primului reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, proiect demarat în 1976.

SNC-Lavalin a încheiat anul 2020 cu afaceri în scădere, la 4,8 miliarde de euro. Principalii acționari ai gigantului sunt Caisse de dépôt et placement du Québec - al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada, cu o participație de 19,9%, și fondul de investiții al miliardarului canadian Stephen Jarislowsky, creditat de revista americană Forbes cu o avere de 1,9 miliarde de dolari, care deține 13,7% din SNC-Lavalin. Printre acționari se numără și fondul suveran al Norvegiei - care deține cel mai mare portofoliu de acțiuni din lume, și Vanguard - unul dintre cei mai puternici manageri de active din lume.

Piața de investiții imobiliare din România a totalizat în primele 9 luni ale anului aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, când volumul s-a ridicat la circa 890 milioane de euro. În trimestrul al treilea au fost închise tranzacții însumând puțin peste 260 milioane de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară JLL România.

Impactul pandemiei COVID-19 asupra lichidității pieței imobiliare comerciale a fost mai pronunțat în 2021 decât în 2020, în contextul în care anul trecut s-au concretizat o serie de tranzacții de anvergură, pentru care negocierile începuseră înainte de izbucnirea pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
snc-lavalin
romproiect
hotel