INFOGRAFICE Investițiile industriale migrează spre Sud-Estul României. Crește numărul de șantiere din retail

INFOGRAFICE Investițiile industriale migrează spre Sud-Estul României. Crește numărul de șantiere din retail
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2021

Construcțiile industriale înregistrează o scădere de 6% la nivel național, cu o migrare a investițiilor spre Sud-Estul României, cel mai probabil datorită necesarului de forță de muncă disponibilă în această regiune. De asemenea, sectorul retail este unul dintre domeniile care păstrează o creștere a numărului total de șantiere. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Domeniul industrial este unul de interes pentru investitorii din piața construcțiilor pe baza cererii pentru  spații de depozitare și logistică. Totuși, în primul semestru din 2021 curba evoluției a intrat pe un trend descendent. Astfel, dacă analizăm primele 6 luni, reiese o scădere de -5,72% in 2021 comparativ cu rezultatul din anul anterior, potrivit datelor VICTA.ro.

Mai exact, dacă în analiza din prima jumătate a anului 2020, exista un total de 2762 de investiții industriale monitorizate, în 2021 vorbim despre 2604. Cele mai multe investiții s-au anunțat în luna iunie (699 proiecte industriale) peste maximul din aceeași perioadă din 2020, în timp ce la polul opus stă luna ianuarie cu doar 280 de proiecte identificate. De altfel, debutul anului a fost cea mai slabă perioadă pentru acest segment, însă nu este un lucru deloc străin, având în vedere că dinamica a fost similară și în anii anteriori.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Una dintre puținele zone care au înregistrat creșteri în perioada analizată este Sud-Estul României. Comparativ cu rezultatele din prima jumătate a anului 2020, Sud-Estul României a crescut cu 7,4% numărul de proiecte industriale, de la 312 investiții la 335 în 2021, potrivit datelor Victa.ro Totuși, cel mai bine reprezentată rămâne zona de Nord-Vest, cu 503 proiecte industriale în primele 6 luni din anul curent. Deși a scăzut cu 11,8 puncte procentuale numărul de investiții, rezultatul indică totuși că această zonă a țării atrage în continuare investitorii cu multiple oportunități.

Evoluții favorabile s-au înregistrat și în zonele București - Ilfov (creștere de 5,8% de la 208 investiții în primele 6 luni din 2020 la 220 în primele 6 luni din 2021) și Centru (creștere de 5,2% de la 345 investiții în primele 6 luni din 2020 la 363 în primele 6 luni din 2021). La fel ca în ediția anterioară, aproape jumătate din totalul proiectelor identificate și monitorizate cu ajutorul VICTA.ro în primele 6 luni ale anului curent sunt încadrate la spații de depozitare. “Vorbim despre un total de 1106 investiții, o cifră dublă față de segmentul care ocupă locul doi în acest clasament, spațiile de producție. În cazul acestora din urmă observăm că în primele 6 luni au fost doar 612 investiții, un total inferior comparativ cu cel înregistrat în anul precedent când se anunțau 728 astfel de investiții. De interes pentru investitori au fost și spălătoriile auto, cu 338 de proiecte identificate și monitorizate în perioada analizată”, a declarat Andrei Spataru, CEO IBC Focus, companie care a lasat VICTA.ro.

INFOGRAFICE Investițiile industriale migrează spre Sud-Estul României. Crește numărul de șantiere din retail

Cele mai numeroase proiecte sunt în stadiu de autorizare. Este vorba  despre aproape jumătate din totalul proiectelor identificate în perioada analizată (43%), mai exact 1120. Pe sectorul proiectelor în construcție regăsim un total de 461 de investiții (18% din total), o cifră în ușoară scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când totalul indica 505 astfel de proiecte. Important de menționat însă pe acest segment este faptul că a crescut considerabil numărul de proiecte finalizate.

22% din totalul investițiilor au fost finalizate. Mai exact, 579 investiții, comparativ cu doar 322 identificate în primele 6 luni din 2020. Cel mai slab stau în 2021 proiectele în amenajare (doar 3% din total), cele în proiectare (2% din total) și intenție (1% din total).

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Clasificate în funcție de dimensiunea șantierului, se observă că în primele 6 luni ale anului, cele mai numeroase au fost, din nou, investițiile medii. Cu un total de 912 astfel de investiții, majoritatea sunt rămase înainte de execuție. Vorbim despre un total de 686 înainte de execuție, în timp ce 226 au intrat în construcție sau amenajare. De altfel, construcțiile medii dețin și cel mai bun procentaj de investiții intrate în construcție, cu un total de 193 identificat în perioada analizată. În cazul proiectelor mari avem în continuare un raport de 1 la 3. Astfel, din 357 proiecte monitorizate cu ajutorul VICTA.ro, 233 sunt în stadii incipiente (înainte de execuție: în proiectare, intenție, înainte de execuție și autorizare), în timp ce alte 124 sunt în execuție (construcție sau amenajare).

Mai multe șantiere în retail

Sectorul retail este unul dintre domeniile care păstrează o creștere în ceea ce privește evoluția numărului total de șantiere. În acest caz regăsim un avans de 8,19%, de la 1135 de proiecte anunțate în 2020, la 1228 identificate în primele 6 luni din 2021. Cea mai productivă lună a rămas și în acest caz iunie (389 șantiere monitorizate), locul doi fiind ocupat în acest an de luna aprilie cu 219 șantiere monitorizate și locul 3 de luna mai cu 184 șantiere monitorizate.

INFOGRAFICE Investițiile industriale migrează spre Sud-Estul României. Crește numărul de șantiere din retail

Deși în ușoară scădere comparativ cu rezultatele înregistrate în anul precedent, zona de Nord-Vest rămâne un magnet pentru investițiile de retail. Vorbim despre 214 astfel de proiecte, cu 6,55% mai puține decât în anul anterior. Tot pe trend descendent în acest an este și zona de Nord-Est cu o diferență de -3,68 puncte procentuale comparativ cu rezultatul din 2020 (de la 163 de proiecte la 157 în 2021). Totuși, este important să menționăm aici că vorbim și despre creșteri considerabile în anumite zone ale țării.

Ne referim mai exact la zona de Sud (creștere cu 23,91% de la 92 de investiții în 2020 la 114 în 2021) și la București - Ilfov (creștere de 20,71% de la 160 investiții în 2020 la 204 în 2021). Zona de Sud-Vest se păstrează cu 88 proiecte și în 2021. Dacă analizăm subdomeniile încadrate pe acest segment, observăm că investitorii au înclinat înspre proiectele de tip magazine. Mai precis 939 din totalul de investiții de tip retail au fost încadrate aici, un număr mai mare comparativ cu cel de anul trecut”, se arată în studiu. La o distanță considerabil de mare se află, pe locul doi în topul preferințelor, investițiile de tip showroom (89 investiții identificate și monitorizate de echipa de cercetare IBC Focus în perioada analizată), în timp ce pe locul 3 se află cele de tip supermarket (72 de investiții identificate și monitorizate).

Un aspect important de subliniat și punctat este faptul că 19% din totalul proiectelor de retail din primele 6 luni ale anului se aflau în construcție la momentul realizării acestei analize și alte 19% au fost finalizate. Vorbim de 232 șantiere în construcție și alte 229 finalizate. Această valoare din urmă indică și o creștere comparativ cu numărul înregistrat în anul precedent, când vorbeam despre 128 investiții finalizate. Totuși, în ciuda optimismului indicat din perspectiva proiectelor în construcție, cele mai numeroase rămân totuși investițiile în autorizare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
retail