FOTO Guvernul construiește un sediu nou pentru "Doi Și-Un Sfert". Cel actual, datând din 1903, stă să cadă

FOTO Guvernul construiește un sediu nou pentru "Doi Și-Un Sfert". Cel actual, datând din 1903, stă să cadă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 iun 2021

Guvernul intenționează să construiască un sediu nou, cu 5 etaje, pentru Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), structura de informații, contrainformații și protecție a ministerului. Actuala clădire a fostei UM 0215 (denumită de aceea colocvial "Doi Și-Un Sfert") datează din 1903, are doar 2 etaje și riscă să cadă la cutremur.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În conformitate cu expertiza tehnica realizată în 2007, fiecare cutremur major suportat de structura de rezistență a clădirii reprezintă un „infarct” al clădirii. Cutremurele în general și în special cele majore sau de intensitate medie reduc din rigiditatea generală a structurii de rezistență, macină materialele și implicit reduc rezistența imobilului", se arată într-un document guvernamental analizat de Profit.ro.

Tranzacție pregătită: Grupul GEFCO, cu operațiuni și în România, scos la vânzare. Acord estimat la peste 2 miliarde euro CITEȘTE ȘI Tranzacție pregătită: Grupul GEFCO, cu operațiuni și în România, scos la vânzare. Acord estimat la peste 2 miliarde euro

Potrivit sursei citate, din expertiză a rezultat faptul că soluția optimă, din toate punctele de vedere, ar fi demolarea actualei clădiri, situate pe strada Răzoare nr. 5 în sectorul 6 al Capitalei, și realizarea pe amplasament a unei construcții noi, în conformitate cu toate normativele și standardele în vigoare.

"Securitatea seismică scăzută a clădirilor DGPI este o provocare, vulnerabilizând nu doar resursa umană care își desfășoară activitatea în clădirile respective, ci însăși reziliența organizațională în cazul situațiilor de criză. Construcția în care se desfășoară activitatea structurilor centrale ale intituției este neconformă cu toate cerințele fundamentale. În cazul nerealizării lucrărilor, clădirea actuală prezintă un risc ridicat de degradare continuă și posibil prăbușire, punând în pericol viața tuturor celor care își desfășoară activitatea în această incintă. Astfel, având în vedere aspectele prezentate, Direcția Generală de Protecție Internă a inițiat demersuri pentru realizarea obiectivului de investiții „Construire și dotare Sediu DGPI, strada Răzoare nr. 5, sector 6, București”, prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” – S.A", se mai menționează în document.

Sursă: Google Maps

Sursă: Google Maps

GRAFIC Petrolul urcă la un nou maxim al ultimilor 2 ani, pe fondul așteptărilor privind scăderea stocurilor în SUA CITEȘTE ȘI GRAFIC Petrolul urcă la un nou maxim al ultimilor 2 ani, pe fondul așteptărilor privind scăderea stocurilor în SUA

Astfel, se are în vedere realizarea unei construcții cu regimul de înălțime D+P+Mezanin+5E, cu forma în plan a literei “U” generând o mică curte interioară amenajată ca spațiu verde și acces pietonal principal. Funcțiunea principală a clădirii va fi de birouri-administrativ și funcțiuni conexe pentru garaj auto, spații tehnice, adăpost protecție civilă și spații specifice activităților Direcției, amplasate la nivelul demisol.

Valoarea totală a investiției, cu tot cu TVA, este estimată la 109 milioane lei, iar durata de execuție – la 2 ani.

Finanțarea se face de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Protecție Internă, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
sediu nou dgpi
sediu nou doi si-un sfert
serviciul secret al mai