FOTO Guvernul restaurează, cu peste 56 milioane lei, Palatul Nifon Mitropolitul, la cererea Arhiepiscopiei București

FOTO Guvernul restaurează, cu peste 56 milioane lei, Palatul Nifon Mitropolitul, la cererea Arhiepiscopiei București

Sursă foto: Urbo.ro

scris 10 nov 2018

Guvernul intenționează să restaureze, să consolideze și să refuncționalizeze cu peste 56 de milioane de lei Palatul Nifon Mitropolitul din București, situat pe Calea Victoriei colț cu strada Doamnei, monument istoric construit în 1895 și aflat într-o stare avansată de degradare, proiectul fiind inițiat la solicitarea Arhiepiscopiei București, care vrea să înființeze în Palat un centru educațional și social-pastoral.

"(...) Arhiepiscopia Bucureștilor a solicitat realizarea obiectivului de investiții „Centrul educațional și social pastoral «Nifon Mitropolitul» (Palatul Nifon)”, situat în Calea Victoriei (colț cu Str. Doamnei, nr. 1) nr. 28, Sector 3, Municipiul București, prin “Programul național de construcții de interes public sau social”, derulat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții "C.N.I." - S.A.", se arată într-un document guvernamental.

Palatul Nifon București a fost edificat în anul 1895 de către arhitectul Paul Gottereau și are o arhitectură neoclasică. Imobilul este înscris în lista monumentelor istorice actualizată în anul 2015.

Sursă: Google Maps

Sursă: Google Maps

CITEȘTE ȘI Profit Health.forum, 12 noiembrie: Cum poate creste accesul pacientilor la medicamente, inclusiv la cele inovative?

"Starea de deteriorare a acestuia este foarte accentuată. S-a constatat existența unui pericol iminent de prăbușire a planșeului peste etaj, pereții au pierdut în integralitate tencuiala, tencuielile prezentând degradări importante datorită infiltrațiilor prin acoperiș; în zonele curților de lumină tencuielile s-au deteriorat, acestea au căzut și este vizibilă cărămida, care prezintă atac biologic; acoperișul s-a deteriorat foarte mult și este în pericol de prăbușire zona fiind foarte periculoasă, în zona mansardei și la acoperiș, coșurile și timpanele au fost prinse cu tiranți de pereții mansardei și această zonă este un pericol (...)", se menționează în document.

Potrivit sursei citate, prin proiect se propune realizarea lucrărilor de consolidare structurală prin realizarea de injectări ale fisurilor în zidărie, conectarea pereților perpendiculari și a lucarnelor cu zidărie susținută cu dornuri de antrenare de oțel beton introduse în galerii forate și umplute cu mortar de ciment și consolidarea scărilor interioare aflate în pericol de prăbușire. De asemenea, se vor realiza cămășuieli cu beton armat și mortar armat la pereții de zidărie din parter și etaje, în cele patru colțuri ale clădirii, respectiv în colțurile de la intersecțiile Str. Doamnei cu Calea Victoriei și cu Str. Biserica Doamnei, în extremitățile părților laterale ale clădirii.

"După restaurarea obiectivului de patrimoniu, la Centrul Educațional și Social Pastoral Nifon Mitropolitul se vor desfășura activități cultural-educative și activități social – pastorale dedicate familiei creștine, dar și activități având caracter social-filantropic", mai afirmă Guvernul.

Sursă: Google Maps

Sursă: Google Maps

România ar putea condiționa achiziția de armament din străinătate de existența unei oferte prealabile de offset pentru industria locală CITEȘTE ȘI România ar putea condiționa achiziția de armament din străinătate de existența unei oferte prealabile de offset pentru industria locală

Din valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, de 56,684 milioane lei, vor fi finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Programul național de construcții de interes public și social derulat de Compania Națională de Investiții „C.N.I.”- SA, lucrări în valoare de 56,079 milioane lei. Arhiepiscopia Bucureștilor, ca beneficiar, participă la realizarea obiectivului de investiții prin finanțarea lucrărilor și serviciilor neeligibile prin program, în sumă de 605.000 lei, sumă care a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor nr. 6100/25.06.2018.

Durata totală de realizare a investiției este estimată la 27 de luni, din care durata de execuție – la 24 de luni.

Potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice, Arhiepiscopia Bucureștilor a realizat în 2017 venituri totale de 59,34 milioane lei și a avut cheltuieli de 56,52 milioane lei, terminând anul cu un excedent de 2,82 milioane lei și un număr mediu de 385 de angajați.

FOTO Guvernul restaurează, cu peste 56 milioane lei, Palatul Nifon Mitropolitul, la cererea Arhiepiscopiei București

viewscnt
Afla mai multe despre
arhiepiscopia bucurestilor
palatul nifon mitropolitul
compania nationala de investitii
ministerul dezvoltarii
cni
programul national de constructii de interes public sau socia
bugetul de stat
bani pentru biserica