FOTO Statul vinde spații de birouri la kilometrul zero al Capitalei, în fostul Palat Astra

FOTO Statul vinde spații de birouri la kilometrul zero al Capitalei, în fostul Palat Astra
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 sep 2019

Cum în ultimii ani a renunțat să mai vândă din locuințele pe care le administrează și care sunt oferite spre închiriere diferitelor eșaloane de demnitari, Regia Autonomă “Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) a decis acum să vândă din spațiile de birouri pe care le deține. O astfel de licitație va avea loc în premieră, la finele lunii septembrie, pentru vânzarea unor spații importante de birouri chiar în centrul Capitalei, în fostul Palat Astra, construit în anii '20.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

În urmă cu doi ani, Profit.ro relata că tot mai multe ministere intră pe piața imobiliară căutând oferte pentru închirieri de birouri, pentru că RA-APPS nu mai deține spații adecvate pe care să le pună la dispoziție ministerelor.

Totodată, potrivit datelor analizate de Profit.ro, RA-APPS și-a scăzut anual volumul vânzărilor de imobile pe care le deține în administrație, strângând astfel, în 2017, doar 2,6 milioane euro, adică un sfert din încasările anului 2016. Începând cu 2017, volumul vânzărilor a scăzut drastic, scăzând doar la câteva vânzări ocazionale.

EXCLUSIV Una dintre cele mai mari tranzacții din acest an: Unicredit își mută divizia de servicii, cu circa 1.200 de angajați, din parcul de afaceri al lui Liviu Tudor în campusul lui Ioannis Papalekas CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai mari tranzacții din acest an: Unicredit își mută divizia de servicii, cu circa 1.200 de angajați, din parcul de afaceri al lui Liviu Tudor în campusul lui Ioannis Papalekas

Acum, Regia de Protocol a statului s-a decis să vândă peste 1.500 metri pătrați de birouri, plus circa 170 mp de garaj, în fostul Palat al Societății Petroliere ”Astra Română”, construit în anii 1923-24, după planurile arhitectului Paul Smărăndescu. Acesta este și arhitectul Palatului Zaiarului Universul, realizat între 1926-1930.

FOTO Statul vinde spații de birouri la kilometrul zero al Capitalei, în fostul Palat Astra

Clădirea este ocupată în prezent de sedii ale unor instituții de stat - precum direcțiile de statistică pentru București și Ilfov, autoritatea pentru sistemul antigrindină -, dar și de asociații și firme private.

FOTO Statul vinde spații de birouri la kilometrul zero al Capitalei, în fostul Palat Astra

Clădirea are un regim de înălțime S+P+Mez+6E, fiind situată în B-dul Carol I nr.12, la ”doi pași” de Universitatea București.

FOTO Statul vinde spații de birouri la kilometrul zero al Capitalei, în fostul Palat Astra

RA-APPs va organiza licitații deschise cu strigare în data de 23 septembrie, ora 10:00, la sediul SAIFI – str. Fabrica de Glucoză nr. 3A, sector 2, București, și vor fi pus în vânzare următoarele spații de birouri din imobil:

- Spațiu cu destinație administrativă (birouri) situat la etajul 2, compus din 16 încăperi în suprafață exclusivă totală de 345,34 mp și 9 încăperi în suprafață totală în cotă indiviză de 67,75 mp (cota indiviză de 48,46% din 139,81 mp), teren cotă indiviză 104,18 mp.

Prețul pornire: 449.300 euro.

Modificări OUG 114 pentru constructori: Excepția privind Pilonul II - abrogată, angajații vor plăti contribuția. Noi activități vor avea facilități fiscale CITEȘTE ȘI Modificări OUG 114 pentru constructori: Excepția privind Pilonul II - abrogată, angajații vor plăti contribuția. Noi activități vor avea facilități fiscale

- Spațiu cu destinație administrativă (birouri) situat la etajul 3 al imobilului, compus din 51 de încăperi în suprafață exclusivă totală de 850,20 mp, teren cotă indiviză 243,73 mp.

Prețul de pornire: 920.300 euro.

- Spațiu cu destinație administrativă (birouri) situat la etajul 6 al imobilului, compus din 15 încăperi în suprafață exclusivă totală de 290,58 mp, teren cotă indiviză 94,36 mp (prima licitație).

Prețul pornire: 235.700 euro.

FOTO Statul vinde spații de birouri la kilometrul zero al Capitalei, în fostul Palat Astra

Pe lângă aceste spații de birouri, va fi pusa în vânzare, totodată, un spațiu cu destinașie garaj, situat la parterul și compus din 5 încăperi în suprafață exclusivă totală de 168,15 mp (garaj cu S= 86,44 mp, garaj cu S= 75,45 mp, dependințe cu S totală de 6,26 mp), teren cotă indiviză 2,03 mp.

Prețul de pornire pentru acest garaj va fi de 146.100 euro.

FOTO Statul vinde spații de birouri la kilometrul zero al Capitalei, în fostul Palat Astra

În toate cazurile, este vorba de o primă licitație.

FOTO ANAF scoate la vânzare un hotel din Poiana Brașov deținut de fiul omului de afaceri Ioan Neculaie CITEȘTE ȘI FOTO ANAF scoate la vânzare un hotel din Poiana Brașov deținut de fiul omului de afaceri Ioan Neculaie

Conform OUG 15/ 2013, RA-APPS poate organiza o serie de trei licitații publice cu strigare pentru un imobil, dar, în cazul în care nimeni nu oferă prețul de pornire, legea permite ca prețul să fie micșorat cu câte 10% la fiecare dintre licitațiile următoare. Astfel, dacă la niciuna dintre cele trei nu se prezintă cumpărători, Regia poate accepta oferte directe de cumpărare la un preț redus cu 30% față de prețul anunțat la prima licitație.

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
biouri
spatii
astra
palat
vanzare
capitala
centru