Garanție de minimum 0,5% din valoarea lucrărilor impusă dezvoltatorilor imobiliari, pentru gestionarea deșeurilor din construcții. Primăriile vor reține o parte

Garanție de minimum 0,5% din valoarea lucrărilor impusă dezvoltatorilor imobiliari, pentru gestionarea deșeurilor din construcții. Primăriile vor reține o parte
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 iun 2018

Guvernul vrea să le impună titularilor de autorizații de construcție și demolare constituirea unei garanții financiare de minimum 0,5% din valoarea lucrărilor înscrisă în autorizație, pentru acoperirea cheltuielilor cu gestionarea deșeurilor provenite din lucrările de construcții, care va fi restituită dezvoltatorilor după recepția lucrărilor și după ce dovedesc că au îndeplinit în totalitate condițiile prevăzute de planul de gestionare a deșeurilor, plan care va trebui întocmit obligatoriu de către aceștia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cuantumul garanției financiare va fi stabilit prin estimarea cantităților de materiale folosite, a cantităților de deșeuri ce pot fi generate, conform documentației tehnice din autorizația de construire sau desființare, și detaliate în planul de gestionare a deșeurilor și conține estimarea costurilor de reciclare, valorificare, eliminare a deșeurilor rezultate, dar nu mai puțin de 0,50 % din valoarea totală a lucrării declarată în autorizația de construire, se arată într-un document guvernamental.

Garanția financiară va fi depusă la o bancă și va fi cesionată în favoarea administrației publice locale emitente a autorizației de construire sau desființare pe toată perioada desfășurării activităților de construire/desființare.

Euro atinge un nou nivel record, de 4,6695 lei. Cel mai slab curs din istorie al leului în raport cu moneda unică CITEȘTE ȘI Euro atinge un nou nivel record, de 4,6695 lei. Cel mai slab curs din istorie al leului în raport cu moneda unică

"Garanția financiară se restituie titularului autorizației de construire/desființare în termen de 90 zile de la data depunerii documentelor prin care se dovedește recepția finală a lucrării construite/desființate și/sau îndeplinirii în totalitate a condițiilor stabilite în planul de gestionare a deșeurilor. Pentru cantitățile de deșeuri pentru care nu există documente justificative privind reciclarea/valorificarea, din garanția instituită se reține o sumă proporțională în vederea acoperirii costurilor de recuperare a acestora, de reciclare,valorificare sau eliminare", stipulează sursa citată.

Un procent de 2,5% din cuantumul total al garanției, dar nu mai puțin de 50 de lei pentru persoanele fizice, respectiv 1.500 lei pentru persoanele juridice, se va reține la dispoziția autorității publice locale emitentă a autorizației, pentru gestionarea exclusivă a deșeurilor abandonate sau provenite din lucrările de construcții ale operatorilor economici care intră în procedură de insolvență sau faliment.

Titularii de autorizații de construire și demolare vor fi responsabili de întocmirea planului de gestionare a deșeurilor, cu respectarea conținutului cadru stabilit de Guvern. Planul va fi elaborat cu stabilirea acțiunilor care indică modul în care materialele vor fi utilizate și reciclate. Dezvoltatorii vor fi obligați să desemneze câte o persoană din rândul angajaților proprii care să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor cu privire la deșeurile rezultate din lucrări sau să delege această obligație unor terțe persoane. Ei vor mai avea obligația stabilirii unui sistem de trasabilitate a deșeurilor generate, parte a planului de gestionare a deșeurilor, și ținerii unei evidențe pe fiecare tip de deșeu generat.

Parlamentul va avea reguli mai stricte pentru vizitatori și jurnaliști, urmare a protestului de miercuri. Cameramanii nu vor mai putea să se apropie de aleși CITEȘTE ȘI Parlamentul va avea reguli mai stricte pentru vizitatori și jurnaliști, urmare a protestului de miercuri. Cameramanii nu vor mai putea să se apropie de aleși

"Dezvoltarea accelerată, fără precedent, a sectorului de construcții din România în perioada 2003-2008 a condus la o creștere masivă a cantităților anuale de deșeuri provenite din lucrări de construcții. În ultimii ani (2009-2014), dezvoltarea imobiliară a încetinit și, corelat cu impactul crizei economice, se poate estima că generarea anuală de deșeuri din lucrări de construcții s-a stabilizat. Dacă este să exprimăm în cifre, în anul 2014, cantitatea de deșeuri provenite din lucrări de construcții a fost de 1.059.947 tone, comparativ cu anul 2012, de 1.328.097 tone, și respectiv 2010, de 971.348 tone", arată Guvernul.

Potrivit acestuia, având în vedere faptul că România trebuie să îndeplinească un obiectiv ridicat de reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială a deșeurilor provenite din lucrări de construcții, coroborat cu faptul că, până în prezent, un procent ridicat din aceste deșeuri se elimină, este absolut necesar să se reglementeze acest domeniu prin stabilirea foarte clară a responsabilităților și a măsurilor ce trebuie luate de către autoritățile competente în caz de neconformare.

"Strategia europeană pentru reciclarea deșeurilor pune un accent deosebit pe prevenirea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor, indiferent de natura activității din care provin. Până la finele anului 2020, România trebuie să atingă progresiv un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de umplere, rambleiere care utilizează deșeuri din lucrări de construcții pentru a înlocui materiale, de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări, cu excepția materialelor geologice naturale", se mai afirmă în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
autorizatie construire
autorizatie desfiintare
primarii
dezvoltatori imobiliari
constructii
deseuri constructii
gestionarea deseurilor
plan de gestionare a deseurilor
garantie gestionare deseuri