Guvernul nu este de acord cu proiectul scutirii copiilor sub 7 ani de la anumite cheltuieli de întreținere. Asociațiile de proprietari ar trebui să se pronunțe

Guvernul nu este de acord cu proiectul scutirii copiilor sub 7 ani de la anumite cheltuieli de întreținere. Asociațiile de proprietari ar trebui să se pronunțe
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 aug 2018

Guvernul Dăncilă se opune inițiativei legislative a opoziției de scutire a copiilor sub 7 ani de la întreținere, subliniind că pentru o astfel de prevedere legală ar trebui să fie consultate asociațiile de proprietari. Executivul se opune și modificării legislației privind intervențiile la zidurile din apartament care nu afectează structura de rezistență a imobilului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Liberalii au inițiat un proiect de lege care propune scutirea copiilor sub vârsta de 7 ani de la cheltuielile pe beneficiari aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari. Inițiatorii arată că astfel de consumuri sunt reflectate prin contorizarea apei, subliniind că o astfel de decizie este justificată în contextul în care animalele de companie nu sunt incluse la consumul individual.

DOCUMENT RADET riscă să nu mai aibă cu ce să producă apă caldă pentru bucureșteni și să fie pusă sub controlul creditorilor pentru \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT RADET riscă să nu mai aibă cu ce să producă apă caldă pentru bucureșteni și să fie pusă sub controlul creditorilor pentru "lipsa unui plan rațional de activitate"

Guvernul susține însă că autorii proiectului fac confuzie între cheltuielile pe beneficiari și cheltuielile pe număr de persoane.

Cheltuielile pe beneficiari privesc citirea, calculul și gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, deșeuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spațiilor comune - boxe, casa scării, holuri, spațiu ghenă, terasă etc.; gestiunea ajutoarelor bănești; gestiunea contractelor cu caracter individual; întreținerea interfonului și a părții de instalație din interiorul apartamentului; verificarea metrologică a contoarelor individuale de energie termică, în cazul distributiei orizontale; reviziile instalatilor interioare de gaze, apă și încălzire.

Conform legii, cheltuielile pe număr de persoane care locuiesc în condominiu și nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar cu contoare se repartizează proporțional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în clădire și reprezintă cheltuielile asociației pentru apă rece, caldă și canalizare, combustibil pentru prepararea apei calde de consum, energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.

Din interpretarea coroborată a celor două articole menționate, Guvernul opinează că inițiatorii au în vedere de fapt exceptarea copiilor cu vârsta de până la 7 ani de la cheltuielile pe număr de persoane și nu de la cheltuielile pe beneficiari.

Chiria medie cerută pentru o garsonieră în București a crescut până la 240 de euro. Noile tarife pentru locuințe CITEȘTE ȘI Chiria medie cerută pentru o garsonieră în București a crescut până la 240 de euro. Noile tarife pentru locuințe

Guvernul nu consideră însă oportună reglementarea unei astfel de exceptări prin efectul legii, fără a da posibilitatea forurilor decizionale din cadrul asociațiilor de proprietari să se pronunțe în acest sens.

În același timp, Executivul arată că nu este relevantă și realistă comparația între cheltuielile aferente copiilor până la vârsta de 7 ani cu cheltuielile aferente animalelor de companie ale proprietarilor din condominii.

Guvernul Dăncilă nu este de acord nici cu eliminarea din lege a obligației autorizației de modificare a construcției pentru modificarea sau reamplasarea zidurilor dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii.

Lupta între furnizorii de energie se va ascuți: Statul pregătește o aplicație care să le indice consumatorilor unde sunt prețuri mai mici la electricitate și gaze pe piața liberalizată CITEȘTE ȘI Lupta între furnizorii de energie se va ascuți: Statul pregătește o aplicație care să le indice consumatorilor unde sunt prețuri mai mici la electricitate și gaze pe piața liberalizată

Autorii proiectului propun ca modificarea să se poată face doar prin declarație pe prorpie răspundere a proprietarului, cu avizul asociației de prorprietari, document care este transmis apoi autorităților. 

”Apreciem că o declarație pe propria răspundere nu constituie o formă juridică fundamentată de modificare a proprietății comune, fiind de natură să contravină dispozițiilor constituționale”, arată Executivul.

viewscnt
Afla mai multe despre
scutire
intretiner
copii
7 ani
varsta
guvern
proiect
lege
parlament