Harta Apocalipsei Imobiliare

Harta Apocalipsei Imobiliare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 sep 2018

Harry Dent, investitor în piețele financiare internaționale, atrage atenția că foarte multe din gospodăriile populației din SUA sunt deja sub stres, iar ocupanții acestora, la primul șoc financiar, riscă să-și piardă casele. Distribuția acestui risc este surprinsă de indicele comunităților sub stres realizat de un grup de analiști economici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Jeff, proprietarul unei mici afaceri din statul american New Hampshire, a primit într-o după-amiază un telefon de la un vecin al său: „Trebuie să vii acasă acum! Este un tomberon imens în curte, un lacăt se pune la ușă și un grup de indivizi îți răscolește locuința!” Omul nostru a lăsat totul baltă și a dat fuga acasă. Și-a găsit toate bunurile familiei în tomberon, altele aruncate în fața casei. Fără vreo notificare anterioară, banca i-a executat casa și i-a vândut-o la licitație cu doar câteva zile înainte. În doar câteva ore, tot ce agonisise într-o viață de muncă pentru soție și cele 3 fiice se dusese de râpă.

Este o poveste din anul de criză imobiliară 2008, pentru care Harry Dent, fondator al companiei de consultanță Dent Research, o spune acum pentru a aminti că încă persistă un pericol ce amenință milioane de familii de americani. Chiar dacă oamenii au beneficiat de revirimentul imobiliar și al creditării din ultimii ani, totuși riscurile persistă, afirmă acesta într-un articol publicat pe InvestmentWatchBlog.

Inflamarea recentă a cotațiilor din unele piețe rezidențiale i-a avantajat pe 1%, cei mai avuți dintre americani, dar zeci de milioane de familii rămân sub riscul deraierii bugetelor proprii. Dent, specializat pe citirea ciclurilor economice în funcție de datele demografice, menționează un studiu privind comunitățile aflate sub stres realizat de Economic Innovation Group, iar o hartă inserată a SUA privind nivelul de vulnerabilitate financiară a americanilor i-a atras atenția și chiar a numit-o Harta Apocalipsei Imobiliare.

Harta Apocalipsei Imobiliare

America are insule de prosperitate, în așa-numitele hub-uri ale industriei tehnlogice, precum San Francisco, Seattle și Austin, Texas, dar cea mai mare parte a SUA a fost lăsată în urmă, iar revenirea economică nu a fost și pentru ei. Afectate sunt inclusiv orașele care înainte reprezentau motorul industrial al economiei. Acolo, oamenii riscă să moară mai devreme, să aibă probleme de sănătate, să le scadă valoarea proprietăților rezidențialeși să câștige mai puțini bani, urmare a oportunităților limitate de a obține locuri de muncă.

Nu mai puțin de 38 milioane de gospodării ale populației abia își permit să susțină locuința pentru care au contractat credite ipotecare. Este o creștere de 146% în ultimii 16 ani. Aproape 7 milioane de debitori sunt cu locuințele la prețuri sub cele ale valorii ipotecilor. În prezent, 1 din 5 debitori este falit sau supraîndatorat.

Cel mai înspăimântător - aproape jumătate din familiile de americani nu au deoparte măcar 400 de dolari pentru realizarea unor cheltuieli de urgență sau neprevăzute. Aceasta înseamă că doar o mică întâmplare nefericită, precum o cheltuială medicală neașteptată, pierderea locului de muncă, un declin al salariului sau o majorare a ratelor de dobândă, pot arunca milioane de americani pe spirala financiară negativă care l-a adus pe Jeff în situația de a fi fără casă și cu lucrurile în stradă.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
america
imobiliare
real estate
faliment
credit ipotecar
harry dent