INFOGRAFICE Chiriașii fug de apartamentele mari. Garsonierele, cea mai mare cerere de închiriere în ultimii 10 ani

INFOGRAFICE Chiriașii fug de apartamentele mari. Garsonierele, cea mai mare cerere de închiriere în ultimii 10 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2023

În ultimul deceniu, chiriașii din România au preferat locuințele mici în detrimentul celor mult mai spațioase. Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere, cu aproape 20%, în timp ce locuințele cu 3 și 4 camere au avut prețuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiză mai arată că apetitul pentru închirierea unor locuințe de lux a scăzut considerabil.

EXCLUSIV FOTO Familia Cihan, care amenajează muzeul dedicat președintelui turc Erdogan, intră pe piața rezidențială premium din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Cihan, care amenajează muzeul dedicat președintelui turc Erdogan, intră pe piața rezidențială premium din România

Garsonierele sunt cele mai căutate locuințe de închiriat în București

Dintre toate tipurile de locuințe analizate de platforma imobiliare.NET, garsonierele reprezintă categoria cu cea mai mare cerere pentru închiriere în ultimii 10 ani. Dacă în mai 2013 chiria medie lunară era de 243 de euro, în mai 2023 a ajuns la 331 de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 36,2%.

INFOGRAFICE Chiriașii fug de apartamentele mari. Garsonierele, cea mai mare cerere de închiriere în ultimii 10 ani


De altfel, indiferent de anul construcției, tipul de compartimentare sau dotări (mobilată/nemobilată), garsonierele au înregistrat creșteri pe linie ale chiriei. Singurul segment care a avut o evoluție mai redusă este cel al garsonierelor de lux, cu puțin peste 7%, în rest, pentru toate celelalte, chiria medie lunară a crescut între 26-39%.

EXCLUSIV One United Properties vinde clădirea de birouri One North Gate din Pipera unui investitor român CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United Properties vinde clădirea de birouri One North Gate din Pipera unui investitor român

Randament bun și pentru închirierea unui apartament cu 2 camere

Și apartamentele cu 2 camere au adus venituri în plus proprietarilor în ultimii 10 ani. Cei care au închiriat astfel de locuințe încasează acum (mai 2023), în medie, cu 17,6% mai mult față de mai 2013.

Cel mai mult s-au scumpit chiriile pentru apartamentele cu 2 camere construite recent (+21,9%) și cele nemobilate (+24,6%).

Cele vechi, livrate înainte de 1977 au avut o creștere de doar 6,2%, în timp ce apartamentele de lux, cu 2 camere, reprezintă singurul segment din această categorie pentru care chiria medie lunară este mai mică (-11,2% în mai 2023 față de mai 2013).

Apartamentele mari nu mai au trecere la chiriași

Datele arată o evoluție foarte interesantă pentru locuințele mari din București propuse spre închiriere. Pentru cele mai multe dintre ele, în ultimii 10 ani chiria medie generală lunară fie a stagnat (-0,67% pentru 3 camere), fie a scăzut (-9,1% pentru 4 camere).

Analiza realizată pe segmente (anul construcției, compartimentare, confort) scoate în evidență câteva date care arată că există o antiteză între tipurile de chiriași. De exemplu, apartamentele cu 3 și 4 camere construite înainte de 1977, cele noi, livrate după 2010, cele decomandate și cele de lux au înregistrat scăderi ale chiriei medii lunare, între 2,8%-17,2%.

FOTO NEPI va inaugura în luna octombrie mall-ul Promenada Craiova, investiție totală de peste 125 de milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO NEPI va inaugura în luna octombrie mall-ul Promenada Craiova, investiție totală de peste 125 de milioane de euro

În schimb, atunci când au dorit totuși să închiriere o locuință mai spațioasă, clienții au preferat una care nu are un grad atât de mare de confort, dar pentru care plătesc mai puțin lunar. Astfel, un apartament cu 3 camere confort II se închiriază în mai 2023 cu 459 de euro lunar (față de 589 euro prețul mediu general pentru 3 camere).

Cererea ridicată pentru astfel de locuințe a crescut și prețul. Chiria pentru acest tip de apartament este mai mare cu 34,2% față de acum 10 ani.

INFOGRAFICE Chiriașii fug de apartamentele mari. Garsonierele, cea mai mare cerere de închiriere în ultimii 10 ani


O posibilă explicație pentru scăderea chiriilor apartamentelor mari este legată de creșterea costurilor cu utilitățile: energie termică, gaz, electricitate. Dacă totuși își doresc o locuință mai spațioasă la un preț mai mic, chiriașii sunt dispuși să facă un compromis legat de confort și compartimentare.

„Se observă imediat că garsonierele sunt, în continuare, cele mai căutate și chiriile pentru acest tip de locuințe au crescut semnificativ, în timp ce la apartamentele mari, de 3 și 4 camere, chiriile au stagnat. Asta înseamnă că cererea este mult mai mică pentru închirierea lor”, spune Dragoș Vîlceanu, fondator Asociația Brokerilor Imobiliari.

Analiza a fost realizat pe baza colectării datelor de la oferte postate pe platforma imobiliare.NET în perioada mai 2013-mai 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirii
bucuresti