Ioannis Papalekas țintește piața ospitalității din Italia, alături de cel mai mare investitor imobiliar din Grecia. A încheiat noi tranzacții de zeci de milioane de euro

Ioannis Papalekas țintește piața ospitalității din Italia, alături de cel mai mare investitor imobiliar din Grecia. A încheiat noi tranzacții de zeci de milioane de euro
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 29 iul 2021

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (45 de ani), care a ieșit anul trecut din afacerea Globalworth în urma unor tranzacții evaluate la 330 milioane de euro, analizează achiziția unor proprietăți din sectorul ospitalității pe piața din Italia, în cadrul unui parteneriat strategic semnat cu Prodea Investments, fostul braț imobiliar al National Bank of Greece, cu scopul de a dezvolta și administra hoteluri pe piețe din zona mediteraneană, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. El a mai cheltuit deja aproape 50 de milioane de euro pentru participații în alte două ansambluri hoteliere din Cipru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La începutul anului trecut, Papalekas a ieșit din afacerea Globalworth, pe care a fondat-o în 2013, prin vânzarea tuturor acțiunilor pe care le mai deținea în companie miliardarului ceh Radovan Vitek, într-un șir de tranzacții în valoare de circa 330 milioane de euro. De asemenea, din 15 decembrie 2020, el s-a retras și din funcția de CEO al grupului Globalworth.

În ajun de Crăciun, Papalekas a achitat 134,2 milioane de euro pentru 18 clădiri de birouri și spații de retail din Grecia cumpărate de la Prodea Investments. Recent, a concluzionat și achiziția unei participații de 45% din compania Mediterranean Hospitality Venture (MHV), contra sumei de 26,8 milioane de euro. MHV este unicul acționar al hotelului de 5 stele The Landmark din Nicosia, capitala statului Cipru.

În urma acestei tranzacții, MHV este deținută de Prodea Investments, cu 45%, o subsidiară a grupului Yoda – a lui Ioannis Papaplekas, cu 45%, iar restul de Invel Real Estate, acționarul majoritar al Prodea.

EXCLUSIV FOTO Familia Bîlteanu, a fostului președinte SIF Banat - Crișana, pregătește un ansamblu rezidențial cu 650 de apartamente. Plan de 400 milioane euro pentru 4.500 de apartamente în 4 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Bîlteanu, a fostului președinte SIF Banat - Crișana, pregătește un ansamblu rezidențial cu 650 de apartamente. Plan de 400 milioane euro pentru 4.500 de apartamente în 4 ani

După această tranzacție, Ioannis Papapelas a mai cumpărat de la Prodea și 15% din ansamblul hotelier de 5 stele Aphrodite Hills Resort din orașul Paphos, din Cipru, contra unei sume de 8 milioane de euro.

În paralel, cei trei investitori au anunțat și prima lor achiziție comună, prin intermediul MHV, adică preluarea ansamblului hotelier de 5 stele Parklane din Limassol, Cipru, o tranzacție evaluată la circa 90 milioane de euro. Complexul este construit pe un teren cu acces la plajă în suprafață de 10 hectare și are 222 de camere și 52 de apartamente.

„Parklane, The Landmark Nicosia și Aphrodite Hills Resort sunt trei active emblematice, pe care ne propunem să le dezvoltăm și să le transformăm în destinații nu numai pentru Cipru, ci pentre sud-estul Europei. Parteneriatul strategic dintre Invel Real Estate, Prodea Investments și Yoda Group își îndreaptă acum atenția către alte piețe mediteraneene, în special Grecia și Italia, unde sunt luate în considerare investiții specifice în sectorul ospitalității“, a declarat Christophoros Papachristophorou, fondatorul Invel și președintele executiv al Prodea Investments.

EXCLUSIV Tranzacție - Adrian Polec a cumpărat de la familia Chitafes un proiect de apart-hotel lângă Palatul Parlamentului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - Adrian Polec a cumpărat de la familia Chitafes un proiect de apart-hotel lângă Palatul Parlamentului

Prin aceste achiziții succesive, Ioannis Papalekas a cheltuit circa 210 milioane euro din banii încasați din afacerea Globalworth, potrivit calculelor Profit.ro.

National Bank of Greece (NBG), fosta proprietară a Băncii Românești, a ieșit din acționariatul Prodea în 2013 prin vânzarea a 66% din companie către Invel Real Estate pentru 653 milioane de euro. Invel deține astăzi peste 96% din Prodea, care administrează proprietăți a căror valoare depășește 2 miliarde de euro, ceea ce o face cea mai mare companie imobiliară din Grecia. Prodea deține circa 345 de active, în principal sucursalele ale NBG, printre care și 3 sucursale bancare în România, în valoare de 1,2 milioane euro, și 3 spații de birouri în România evaluate la 5,4 milioane euro. Chiria lunară încasată pe spațiile de bănci din România este, în medie, de 10 euro/metru pătrat, iar pentru spațiile de birouri, de 39 de euro/metru pătrat.

Anul trecut, NBG, care este al doilea cel mai mare creditor din Grecia, a finalizat vânzarea Băncii Românești către EximBank, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro. Vânzarea a fost condiționată de acordul dintre Grecia și UE.

Invel Real Estate este o companie fondată în 2013 de Christophoros Papachristophorou pentru a profita de oportunitățile pieței imobiliare. Înainte de Invel, Papachristophorou a fost managing director și global head al RREEF, divizia imobiliară a Deutsche Bank, poziție din care a gestionat investiții în active imobiliare evaluate la peste 20 de miliarde de dolari.

EXCLUSIV Argeșenii Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea, proprietarii complexului de creștere a porcilor Macro Suin, intră pe piața rezidențială din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Argeșenii Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea, proprietarii complexului de creștere a porcilor Macro Suin, intră pe piața rezidențială din București

Printre acestea se numără și o tranzacție uriașă, în valoare de 340 milioane de euro, semnată între RREEF și firmele lui Ioannis Papalekas prin care acesta din urmă a vândut două clădiri de birouri și 77,5% din ansamblul rezidențial Upground, toate de lângă stația de metrou Pipera din nordul Bucureștiului. La cinci ani distanță, Globalworth a răscumpărat participația nemților pentru circa 200 de milioane de euro.

Cum a avansat Papalekas

La 37 de ani, Ioannis Papalekas reușea să convingă zeci de investitori să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro și să ajute la listarea la Bursa de la Londra a companiei sale Globalworth. În acel moment, omul de afaceri grec deținea 64,9% din Globalworth, însă treptat, odată cu dezvoltarea companiei și atragerea de investitori de renume în acționariat, participația sa s-a diminuat până la 10,7%.

Ioannis Papaleks a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari într-un timp foarte scurt. În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 milioane euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane euro. Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.

Decizia listării companiei a venit ca o necesitate de a pune sub același acoperiș principalele proprietăți acumulate de Papalekas sau partenerii săi din România de-a lungul anilor. Până la momentul listării, el investise circa 90 de milioane de euro. Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de peste 190 milioane de euro pe an. Doar în România deține 15 proprietăți generatoare de venituri și active totale evaluate la peste 1,4 miliarde de euro, de pe urma cărora obține anual circa 84 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioannis papalekas
globalworth
national bank of greece
prodea investments
invel real estate