Retailerul cu capital german Metro România a încheiat un parteneriat cu grupul energetic german E.ON în vederea implementării unui sistem de panouri fotovoltaice care va începe cu magazinul Metro Berceni, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Profit.ro a anunțat că Metro are în plan instalarea de panouri fotovoltaice pe cinci dintre magazinele sale, într-o primă etapă, pas care s-a făcut prin semnarea parteneriatului cu E.ON Energie România.
Concret, planul prevede ca E.ON să monteze o instalație fotovoltaică pe acoperișul magazinului Metro Berceni, care va produce local o parte din energia electrică necesară consumului.
În cadrul instalației se vor monta 1.306 modulele fotovoltaice și cinci invertoare. Instalarea este propusă a se efectua în perioada noiembrie 2025 - februarie 2026, iar testele funcționale și punerea în funcțiune finală sunt estimate a se realiza în februarie - martie 2026, potrivit documentelor prezentate autorităților.

Instalația solară fotovoltaică, amplasată în incinta Metro, va fi racordată la instalația de utilizare 0,4 kV existentă a magazinului din Berceni. Energia electrică estimată a se produce din instalația solară fotovoltaică, în condiții atmosferice ideale, va fi de circa 569 MWh în primul an, iar producția anuală contractuală medie de energie electrică va fi de 548 MWh.
Valoarea investiției în acest proiect a fost estimată la un milion de euro.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre acest plan, reprezentanții Metro nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
În 2023, și centrul logistic Metro din parcul WDP Ștefăneștii de Jos a trecut printr-un program similar, în urma căruia s-au instalat 7.225 de panouri fotovoltaice, capabile să genereze 4MWp, aceasta fiind cea mai mare instalație de panouri fotovoltaice amplasată pe o clădire comercială din parcurile București – Ștefănești.

România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de circa 1,6 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), guvernul a bugetat 1,62 miliarde euro proiectelor de energie verde.
Anul trecut, Metro a intrat pe pierderi în România pentru prima dată în ultimul deceniu. Pierderile retailerului s-au situat la 5,7 milioane euro, comparativ cu un profit net de 8,3 milioane euro în 2023. Totuși, cifra de afaceri a Metro România a ajuns la aproape 2,3 miliarde euro, în creștere față de 2,1 miliarde euro, raportată în 2023.
Retailerul Metro este prezent pe piața locală din 1996, fiind prima companie care a introdus în România un nou sistem de vânzare – cash & carry. În prezent, rețeaua Metro Cash & Carry România numără 30 de centre de distribuție inclusiv 5 magazine Metro Punct, cu o suprafață totală de vânzare de aproximativ 190.000 de metri pătrați.

La nivel național, magazinele sunt distribuite astfel: în București - 5 centre, în Brașov, Constanța, și Timișoara câte 2 centre, un centru în fiecare din următoarele orașe: Pitești, Cluj, Bacău, Iași, Craiova, Baia Mare, Galați, Ploiești, Oradea, Sibiu, Suceava, Tg. Mureș, Arad, Deva, Satu Mare, Piatra Neamț, Buzău, Târgoviște și Turda.
Retailerul a dezvoltat și rețeaua de francize LaDoiPași pentru a susține antreprenorii locali să își dezvolte afacerile în comunitățile locale, ajungând în prezent la peste 2.400 de magazine la nivel național. Astfel, se poziționează în prezent ca cea mai mare rețea de magazine independente din România.
Începând cu aprilie 2010, Metro România a introdus un nou concept, Metro Punct, pentru a veni în sprijinul clienților revânzatori și HoReCa.
Metro Cash & Carry România face parte din grupul german Metro, liderul comerțului cu ridicata la scară mondială, specializat în deservirea clienților HoReCa și a comercianților independenți.

În primăvara acestui an, miliardarul ceh Daniel Kretinsky, cel mai mare acționar al Metro, a decis delistarea retailerului de la Bursa de Valori din Frankfurt. Kretinsky deținea, anul trecut, 49,99% din Metro AG, un alt acționar important, cu 24,99%, sunt familiile fondatorilor: grupul Beisheim, care gestionează averea co-fondatorului Metro Otto Beisheim, și frații Michael Schmidt-Ruthenbeck and Reiner Schmidt, care au moștenit acțiunile de la bunicul lor Karl Schmidt.
Averea lui Daniel Kretinsky este estimată la 10,1 miliarde de dolari de către revista americană Forbes, în timp ce averea fraților Schmidt-Ruthenbeck a fost calculată la 2,1 miliarde de dolari.
Compania, fondată în Germania, în octombrie 1964, operează acum în 34 de țări din întreaga lume, are peste 100.000 de angajați și aproximativ 16 milioane de clienți, fiind unul dintre cei mai mari retaileri din lume.