O companie care deține clădiri împreună cu Donald Trump, finalistă în licitația în vederea construirii noului sediu FBI

O companie care deține clădiri împreună cu Donald Trump, finalistă în licitația în vederea construirii noului sediu FBI
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2017

O companie care deține clădiri împreună cu Donald Trump și familia lui Jared Kushner se află între finaliștii unei licitații în vederea atribuirii unui contract în valoare de 1,7 miliarde de dolari cu privire la construirea noului sediu central al Biroului Federal de Investigații, relatează The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Vornado Realty Trust este una dintre cele trei companii finaliste care vor construi noul cartier general al Biroului, aflat în prezent pe Pennsylvania Avenue, la Washington, în masiva clădire J. Edgar Hoover, potrivit lui Garth Beall, managerul Renard Development, arată news.ro.

Renard speră ca agenția federală însărcinată cu organizarea licitației, Administrația Serviciilor Generale (GSA), să aleagă un loc pe care ea îl deține la Greenbelt, în Maryland, în vederea construirii noului cartier general al FBI.

Vornado deține împreună cu Trump Organization două clădiri, una la New York, cealaltă la San Francisco. Compania este, de asemenea, un investitor major în imobilul zgârie-nori Kushner Cos de pe Fifth Ave., la numărul 666.

FOTO Guvernul va trebui să facă rost de cel puțin 2 milioane euro pentru a cumpăra conacul Brătianu de la Florica CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul va trebui să facă rost de cel puțin 2 milioane euro pentru a cumpăra conacul Brătianu de la Florica

Congresmenul din Virginia Gerald Connolly a avertizat că legăturile dintre Casa Albă și Vornado creează un conflict de interese.

Cum Trump nu a renunțat la compania sa, ”acest lucru reprezintă o povară etică pentru partenerii săi de afaceri”, a declarat Connolly.

”Ne aflăm din nou în situația în care el nu-și ia în seamă responsabilitățile și le transferă altora”, i-a reproșat el.

Connolly reprezintă o regiune din Virginia care luptă pentru noul sediu FBI și a îndemnat Vornado să renunțe la licitație.

Alegerea Vornado ca finalist a fost anunțată de ABC News.

Vornado și partenerul său în această licitație cu privire la construirea noului sediu FBI, JBG Cos, nu au comentat imediat, la solicitarea AP, aceste informații.

Un purtător de cuvânt al Administrației Serviciilor Generale a declarat că GSA nu face comentarii despre proiecte aflate în licitație.

”Jared ia regulile etice foarte în serios și nu se va compromite vreodată pe el sau administrația”, a apreciat Casa Albă într-un comunicat.

FOTO Un investitor român, specializat în vânzarea de mese de biliard, pune pe piață \ CITEȘTE ȘI FOTO Un investitor român, specializat în vânzarea de mese de biliard, pune pe piață "căsuța pe roți", care evită autorizațiile de construire

Însă Casa Albă nu a comentat pe tema unui eventual conflict de interese în construirea sediului FBI.

Kushner, ginerele lui Trump și un consilier de rang înalt al acestuia, și-a vândut anul acesta interesele legate de zgârie-norul de pe Fifth Ave..

Kushner Cos. a refuzat să comenteze, precizează AP.

Vornado este condusă de Steven Roth, care l-a consiliat pe Donald Trump în legătură cu proiectele acestuia de modernizare a infrastructurii americane. El colaborează, de asemenea, cu Biroul Inovației Americane de la Casa Albă, condus de către Kushner.

Relația dintre Vornado și Casa Albă face suspect orice acord între Guvern și compania imobiliară, declară Steven Schooner, un profesor de drept al achizițiilor guvernamentale la Universitatea George Washington.

”Acest lucru ar reprezenta, absolut, un conflict de interese aparent și potențial real”, afirmă Schooner într-un e-mail. ”Nu-mi vine în minte vreun precedent din epoca modernă în privința președintelui (și ginerelui și consilierului său), care nu recunosc că aceasta este o problemă și nu o opreasc înainte să devină și mai gravă”.

Beall de la Renard a declarat că el nu este îngrijorat. El a apreciat că este puțin probabil ca licitația să fie compromisă.

”De obicei președintele nu este implicat în solicitări GSA”, a declarat el. ”Este destul de ușor ca președintele să se recuze”, a apreciat e.

Vornado deține împreună cu Trump Organization imobilele de la numărul 1290, pe Sixth Avenue, în Manhattan, și de la numărul 555, pe California St., la San Francisco.

FOTO Italia oferă în folosință gratuită peste 100 de castele și clădiri istorice CITEȘTE ȘI FOTO Italia oferă în folosință gratuită peste 100 de castele și clădiri istorice

Imobilul pe care Kushner îl deține împreună cu Vornado la numărul 666, pe Fifth Ave, s-a aflat deja în centrul unor dezbateri cu privire la conflicte de interese.

Un asigurător chinez care intenționa să investească în acest imobil zgârie-nori a fost nevoit să se retragă din negocieri cu familia Kushner, după ce presa a dezvăluit că asigurătorul are legături strânse cu Guvernul de la Beijing.

Imobilul a fost achiziționat de Kushner Cos. la un preț-record - de 1,8 miliarde de dolari - înainte de criza financiară din 2008, iar imediat după aceasta s-a confruntat cu probleme. Vornado i-a sărit în ajutor câțiva ani mai  târziu și a cumpărat o participație importantă, cu reducere.

GSA a stabilit în martie că Trump Organization poate că folosească în continuare o clădire deținută de Guvern, la Washington, Trump International Hotel, care atrage numeroși diplomați și lobbiști.

Această decizie a fost criticată de organizații pentru buna guvernare și democrați, care subliniază că acest contract semnat de compania președintelui le interzice oficialilor guvernamentali să facă parte sau să beneficieze de pe urma clădirii.

GSA a apreciat că Trump se află în ”deplină conformitate”, întrucât profitul hotelului nu ajunge la el cât timp este președinte.

Agenția a anunțat că licitantul care va câștiga licitația urmează să construiască în unul dintre cele trei locuri din zona Washingtonului. Tot el va prelua vechiul sediu FBI, pe care-l va converti în vederea folosirii acestuia în alte scopuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
fbi