One United Properties a cumpărat de la Immofinanz terenul pe care a funcționat fosta fabrică de autobuze Rocar și pe care vrea să facă 5.000 de apartamente

One United Properties a cumpărat de la Immofinanz terenul pe care a funcționat fosta fabrică de autobuze Rocar și pe care vrea să facă 5.000 de apartamente

Amplasamentul terenului cumpărat de One United Properties

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 4 apr 2024

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a cumpărat de la investitorul austriac Immofinanz, parte a CPI Property Group - cel mai important investitor imobiliar din România, terenul de 21 de hectare al foste platforme industriale Rocar din Sectorul 5, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Pe terenul achiziționat, One United Properties vizează dezvoltarea unui complex rezidențial cu aproximativ 5.000 de unități locative. Prima fază a proiectului este preconizată a fi finalizată în 2028.

„Înțelegând nevoia de locuințe de înaltă calitate, dar accesibile în București, suntem încântați să ne extindem în subsegmentul superior al pieței de masă. Această mișcare este un răspuns strategic la tendințele pieței și la cererea tot mai mare de opțiuni sustenabile și accesibile de locuit. Avem în vedere această dezvoltare ca fiind mai mult decât o colecție de locuințe; aceasta va fi cea mai mare dezvoltare din istoria companiei noastre, întruchipând ambiția noastră de a crea o comunitate dinamică și sustenabilă, care să stabilească noi standarde în sectorul imobiliar", a declarat Victor Căpitanu, co-CEO al One United Properties.

Immoeast (actualul Immofinanz) cumpărase în 2008 de la grupul Longbridge, coordonat de omul de afaceri Henry Dan Solomon, un pachet cu 5 terenuri cu potențial imobiliar imens la un preț record de 200 de milioane de euro, printre care fostele platforme industriale Ventilatorul și Rocar din București.

EXCLUSIV Grupul american Tenneco, unul dintre cei mai mari furnizori de piese de schimb din lume, vinde către WDP hala în care funcționează cele două fabrici din Ploiești, cu scopul închirierii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul american Tenneco, unul dintre cei mai mari furnizori de piese de schimb din lume, vinde către WDP hala în care funcționează cele două fabrici din Ploiești, cu scopul închirierii

În toamna anului 2018, Immofinanz a vândut terenul Ventilatorul, la pachet cu o clădire de birouri, pentru 39 milioane de euro către One United Properties, care dezvoltă acum în loc complexul One Cotroceni Park.

Vânzarea terenului Rocar face parte din planul acționarului majoritar al grupului CPI, miliardarul ceh Radovan Vitek, de a lichida proprietăți de 2 miliard de euro cu scopul achitării creditelor cu care a cumpărat Immofinanz și S Immo.

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.

De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.

De vânzare

Immofinanz deține 8 proprietăți de biouri în România, evaluate la 243 de milioane de euro și cu o suprafață închiriabilă de 168.888 de metri pătrați.

Bucharest Financial Plaza, despre tranzacționarea căreia Profit.ro a scris recent, nu este singura proprietate din România scoasă la vânzare de Immofinanz ca parte din planul acționarului majoritar. La vânzare a fost scos și complexul de birouri Iride, de peste drum de stația de metrou Pipera, o tranzacție cu o valoare estimată la circa 90 de milioane de euro; clădirea de birouri Global Business Center - fostul sediu IBM din vestul Bucureștiului, evaluată la circa 20 de milioane de euro, dar și Băneasa Airport Tower, evaluată la circa 10 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Pentru a finanța achiziția grupurilor austriece Immofinanz și S Immo, care dețin proprietăți românești de peste 1 miliard de euro, compania lui Radovan Vitek a atras credite în valoare de 2,7 miliarde de euro, de la un consorțiu de 10 bănci, care i-au crescut gradul de îndatorare la 49,9%. Planul a fost să acceseze împrumuturile temporar și să le ramburseze printr-o combinație de lichidări de active și emisiune de acțiuni pentru a reduce gradul de îndatorare sub 40%, până la sfârșitul anului 2022. CPI a rambursat peste 900 de milioane de euro până la sfârșitul lunii august 2022 și și-a constituit un portofoliu de proprietăți de vânzare care depășea 2 miliarde de euro la nivel de grup.

EXCLUSIV Familia de medici Ciubotaru, proprietara singurului spital de oftalmologie pediatrică din România, își plasează câștigurile în imobiliare prin achiziția clădirii de birouri în care funcționează un celebru restaurant CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia de medici Ciubotaru, proprietara singurului spital de oftalmologie pediatrică din România, își plasează câștigurile în imobiliare prin achiziția clădirii de birouri în care funcționează un celebru restaurant

Până acum, CPI Property Group a semnat vânzări cu o valoare de 1,5 miliarde de euro din acest portofoliu. Grupul mai are în lucru circa 30 de tranzacții care cuprind birouri, spații de retail, hoteluri, locuințe și terenuri. Valoarea individuală a acestor tranzacții variază între 10 milioane de euro și peste 200 de milioane de euro la nivelul portofoliului internațional al grupului, inclusiv România. 

Vitek este acționarul majoritar al CPI Property Group, cu un pachet de acțiuni de peste 86%. Fondurile gestionat de Apollo Global Management dețin mai mult de 5%, pachet care a fost achiziționat pentru 300 de milioane de euro în noiembrie 2021.

Proprietățile companiei erau evaluate la 20,3 miliarde de euro în 30 iunie 2023, în scădere față de 20,9 miliarde de euro, cât erau la sfârșitul anului 2022.

Miliardarul ceh controlează cel mai mare proprietar de birouri din România, al patrulea cel mai mare jucător de pe acest sector și al șaptelea, după cum se poate vedea din infograficul de la finalul articolului.

Radovan Vitek a ajuns să dețină peste 75% din Immofinanz. În plus, el mai are 88,37% din S Immo, care deține în România mallul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, hotelul Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro. La finalul anului 2021, prin achiziția a două clădiri din Campus 6, S Immo a intrat puternic și pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. Investitorul a mai plătit peste 100 de milioane de euro pe complexul de birouri Expo Business Park din București, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare semnate în 2022.

Alături de fondul german Aroundtown, Radovan Vitek deține și 60,8% din Globalworth, companie cu un portofoliu românesc evaluat la circa 1,5 miliarde de euro și cel mai mare proprietar de spații de birouri din țară.

În total, proprietățile românești reprezintă 8% din portofoliul CPI Property Group, echivalentul a 1,67 miliarde de euro.

One United Properties a cumpărat de la Immofinanz terenul pe care a funcționat fosta fabrică de autobuze Rocar și pe care vrea să facă 5.000 de apartamente

Radovan Vitek are o avere evaluată de revista americană Forbes la 6,6 miliarde de dolari, ceea ce îl face al cincilea cel mai bogat ceh. Mogolul imobiliar și-a pus baza afacerii sale în anii `90 cu ajutorul cupoanelor de privatizare din Slovacia, după care s-a mutat în Cehia în 1997, unde a preluat o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux.

viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties
immofinanz
rocar