În spatele performanței sustenabile a unei companii stă mai mult decât o strategie bună sau indicatori financiari solizi. Ceea ce face cu adevărat diferența este sistemul de guvernanță – un cadru integrat de reguli, procese și valori care influențează modul în care organizațiile iau decizii, gestionează riscurile și își asumă responsabilitatea față de părțile interesate.
Departe de a fi un concept pur tehnic sau birocratic, guvernanța corporativă funcționează ca un mecanism vital pentru credibilitate, transparență și stabilitate.
În cadrul emisiunii Academia de Guvernanță de la Profit.ro TV, Gabriela Hârțescu, Decan și membru fondator ENVISIA-Boards of Elite, și Cristian Sporiș, Vicepreședinte Raiffeisen Bank România, și Președintele AmCham România, au evidențiat rolul tot mai important al guvernanței în construirea unui climat economic sănătos și previzibil.

Dezvoltarea durabilă începe cu guvernanța strategică
Dr. Gabriela Hârțescu, decan și fondator al ENVISIA – Boards of Elite, definește guvernanța corporativă ca un sistem interdependent: mai mult decât o colecție de reguli interne, este motorul care alimentează performanța organizațională și întărește climatul de afaceri.
Transparența, responsabilitatea și cultura etică reprezintă elementele fundamentale care consolidează încrederea investitorilor, angajaților și a celorlalte părți interesate. Iar investitorii, partenerii și angajații gravitează în jurul organizațiilor care promovează transparența, respectă regulile și cultivă o cultură etică.
„O companie transparentă, care funcționează responsabil și care promovează etica și integritatea este o companie în care investitorii, clienții, furnizorii, angajații etc au încredere și, bineînțeles, contribuie la realizarea scopului final de a obține profit, dar într-un cadru general de impact pozitiv în economie și societate.”, completează Gabriela Hârțescu.
De asemenea, etica, responsabilitatea și transparența țin în primul rând de sistemul de guvernanță al unei societăți, asigurând totodată faptul că o companie este aliniată reglementărilor legale.
„Studiile internaționale au arătat că organizațiile care au o cultură puternică de etică reușesc să crească productivitatea și să asigure dezvoltarea și durabilitatea companiei. Guvernanța înseamnă un set de reguli care pleacă de la consiliul de administrație.
El este cel care stabilește, supraveghează și monitorizează modul în care conducerea executivă pune în practică strategia, și se duce până la nivelurile cele mai de bază ale organizației, astfel încât toată lumea să beneficieze de o comunicare transparentă cu privire la: reglementări, procesul prin care cultura organizațională este dezvoltată în cadrul companiei, susținerea și dezvoltarea talentelor, susținerea corectă a remunerației angajaților.”
În acest context, profesionalizarea membrilor din consiliile de administrație devine esențială. Tocmai pentru a răspunde acestor cerințe de competență, transparență și responsabilitate strategică, ENVISIA, în parteneriat cu Henley Business School din Marea Britanie, oferă programul Postgraduate Certificate in Board Practice and Directorship.

Programul pregătește lideri de board pentru a face față complexității actuale și viitoare, combinând know-how academic de top cu expertiză practică în guvernanță. Data limită pentru înscrieri este 5 septembrie și poate fi făcută aici Henley Programmes | ENVISIA.
Încrederea investitorilor, răspuns la reguli clare și controale eficiente
Cristian Sporiș, Vicepreședinte Raiffeisen Bank România și Președinte AmCham, consideră că guvernanța reprezintă un set de reguli stabilite, atât la nivel național, cât și internațional, prin care se creează un anumit nivel de transparență, și un sistem de check and balances, care ajută la creșterea nivelului de încredere al investitorilor în acea companie.
Mai mult, guvernanța conferă predictibilitate și legitimitate deciziilor strategice. Fără mecanisme clare, companiile riscă să fie percepute ca vulnerabile, iar calitatea informațiilor financiare să devină discutabilă—aspecte critice în perioadele de criză, când transparența devine un pariu de supraviețuire.
„În momente de criză, când companiile întâpină dificultăți, se vede puterea sistemului de guvernanță, dacă este fals sau este real. Pentru că exact asta este partea pozitivă a bunei guvernanțe, transparență și responsabilitate.”, adaugă Cristian Sporiș.

De ce în special companiile de stat au nevoie de reforme urgente?
Lipsa stabilității politice în numiri afectează guvernanța entităților publice. În mediul privat, mandatele fixe ale consiliilor asigură continuitate, spre deosebire de instituțiile de stat care suferă la fiecare schimbare de guvern.
De aceea, instituțiile europene (Comisia Europeană, OECD) și reglementările ESG impun adoptarea unor practici riguroase de guvernanță, în numele interesului public și al eficienței. Obiectivul este clar: alinierea companiilor publice și private la bune practici care să asigure continuitate, profesionalism și responsabilitate în decizie.
„De multe ori, în societățile în care nu există o cultură organizațională și de guvernanță corectă, loialitatea politică poate să fie unul din criteriile importante de numire a conducerii executive și a consiliului de administrație. De ce această practică este mai des întâlnită la societățile de stat? Pentru că ele sunt obiectul unui bun comun al societății.
Tocmai de aceea, atât Comisia Europeană, cât și OECD, mediul privat și toate organizațiile, inclusiv regulile privind ESG, pun presiune ca societățile publice să adere la aceste bune practici și reguli de guvernanță, astfel încât să ne aliniem standardelor și să nu avem schimbări de conducere la fiecare schimbare de secretar de stat, ministru sau prim-ministru”, precizează președintele AmCham.

Resursa umană, motor strategic de dezvoltare
O dimensiune adesea trecută cu vederea, dar esențială, este componenta umană a guvernanței. Într-un context demografic în schimbare și cu generații noi în piața muncii, organizațiile sunt forțate să regândească rolul funcției de resurse umane. Aceasta trebuie să urce la nivel strategic, influențând decizii la nivelul board-urilor și contribuind la crearea unui mediu în care talentele pot fi atrase, dezvoltate și păstrate pe termen lung.
Gabriela Hârțescu subliniază importanța stabilității economice a României, dar și la nivel micro, a societăților, atât publice, cât și private, ceea ce susține atragerea de investiții străine directe, crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea economică și stabilitate pe termen lung.
„Etica este o valoare cheie pe care organizațiile trebuie să și-o cultive în contextul în care vedem evoluții demografice și generaționale importante în cadrul forței de muncă active. De aceea, chiar și la nivelul comitetelor de specialitate de la nivelul board-ului, începem să vedem redenumiri de comitete și de responsabilități care conduc către focus pe dezvoltarea și reținerea talentelor, pentru că funcția de resurse umane în contextul actual și de perspectivă trebuie să devină o funcție strategică la nivelul board-ului. Demografia este un risc, dar și o oportunitate pentru toate organizațiile”, mai spune aceasta.