Orașele cu cele mai scumpe locuințe din România: Cum au evoluat prețurile în ultimii doi ani

Orașele cu cele mai scumpe locuințe din România: Cum au evoluat prețurile în ultimii doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2023

În ciuda așteptărilor, prețurile locuințelor au rezistat în trimestrul al doilea al acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mai exact, în trimestrul doi din 2023, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au depreciat ușor, în medie, cu 0,2% față de trimestrul anterior, arată imobiliare.ro.

Barcelona - Unele restaurante nu mai acceptă turiști care doresc să mănânce singuri CITEȘTE ȘI Barcelona - Unele restaurante nu mai acceptă turiști care doresc să mănânce singuri

În ceea ce privește evoluția anuală, indicele a înregistrat o depreciere de -3%, arată Adevarul.

Totuși, la nivelul Uniunii Europene, se poate observa o tendință de stagnare a prețurilor, subliniază specialiștii.

„Două scenarii sunt astăzi posibile pentru a doua jumătate a acestui an: fie puterea de reziliență a dezvoltatorilor și proprietarilor își termină resursele, se epuizează; fie cumpărătorii acceptă noua paradigmă a pieței rezidențiale, costul ridicat de creditare și implicit faptul că a fi proprietar presupune un efort consistent financiar, iar treptat numărul tranzacțiilor va reveni pe un trend de creștere, iar prețurile vor continua să reziste. Decizia de a deveni proprietar este în primul rând una emoțională. De natură emoțională este și așteptarea unei scăderi masive de preț, cel mai bun moment de achiziție e unul singur și e mai degrabă personal: acela când îți permiți. În condițiile în care consumul este în continuare la cote ridicate, turismul bate record după record, terasele sunt pline, industria de entertainment este și ea la un nivel unde nu a mai fost, semnalele arată totuși că amânarea și neputința stă în spatele deciziei de a nu tranzacționa. Așadar, al doilea scenariu pare astăzi mai aproape de a se materializa.”, a transmis Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

Orașele cu cele mai scumpe proprietăți din România

Cu o valoare de 2.460 euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca ocupă în continuare primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în principalele orașe, înregistrând în trimestrul doi din 2023 o creștere de +1,7%. În plus, prețurile din acest centru regional au înregistrat un avans de +2,7% în ultimul an și un avans de +30% în ultimii doi ani, menționează reprezentanții Imobiliare.ro.

Pe locul al doilea în top se situează București, cu un preț mediu de 1.650 de euro pe metru pătrat util și un regres ușor de -0,4% în T2 2023, respectiv o depreciere anuală de -4% și o creștere de +4% în ultimii doi ani.

FOTO Grupul german Faulhaber își extinde fabrica din România și pregătește angajări CITEȘTE ȘI FOTO Grupul german Faulhaber își extinde fabrica din România și pregătește angajări

După un avans de +0,7% în T2 2023 și de +1,9% în ultimul an, Brașov a ajuns la o medie de 1.580 de euro pe metru pătrat util.

Pe următoarele locuri în clasamentul național al ritmului de evoluție a prețurilor din T2 2023 se află Constanța (1.460 €/mp), Timișoara (1.450 €/mp), Craiova (1.440 €/mp), Iași (1.330 €/mp), Oradea (1.330 €/mp), Ploiești (1.080 €/mp), Galați (1.070 €/mp) și Brăila (1.010 €/mp).

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele Imobiliare.ro relevă câteva majorări ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe.

Cel mai semnificativ avans a avut loc în Ploiești (+3,7%), urmat de Brăila (+2,9%), Cluj-Napoca (+2,7%), Oradea (+2,2%), Iași (+2,1%), Brașov (+1,9%), Timișoara (+1,8%) și Constanța (+0,1%). Scăderi ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe au fost înregistrate doar în București (-4%) și Craiova (-2,5%). Singura stagnare de preț a fost înregistrată în Galați.

Scăderi importante ale ofertei de închiriere din trimestrul doi al anului 2023: București și Brașov înregistrează cele mai pronunțate scăderi

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere pe portalul Imobiliare.ro, în cele mari centre regionale analizate a fost, în T2 2023, cu 30% mai scăzută – aceasta cifrându-se, mai exact, la 11.570 de oferte.

O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu București, unde a fost consemnat un declin de -33%, până la 6.150 de anunțuri. Brașov, pe de altă parte, a avut loc o scădere anuală de -30% (până la aproape 780 de oferte), iar în Iași, una de -28% (până la 850 de anunțuri).

Scăderi semnificative au mai fost consemnate în Timișoara (-27%, până la 1.870 oferte) și Constanța (-15%, până la aproape 570 de oferte).

FOTO PREMIERĂ Grupul german Rewe, având rețeaua de magazine Penny, pregătește o dezvoltare imobiliară mixtă CITEȘTE ȘI FOTO PREMIERĂ Grupul german Rewe, având rețeaua de magazine Penny, pregătește o dezvoltare imobiliară mixtă

O tendință generală de scădere poate fi observată și în ceea ce privește numărul de noi proprietăți de închiriat, ce s-a situat la circa 7.210 în T2 2023, echivalând cu un minus de -27% față de perioada similară din 2022. O evoluție descendentă poate fi observată în toate orașele analizate, începând cu București (-35%) și continuând cu Timișoara (-24), Iași (-24%) și Cluj-Napoca (-16%). Brașov a înregistrat o scădere a numărului de noi proprietăți de închiriat și anume, cu -7%. Astfel, numărul de oferte nou introduse pe piață în perioada aprilie – iunie s-a cifrat la 3.500 în Capitală, 1.060 în Timișoara, 1.020 în Cluj-Napoca, 710 în Brașov, 540 în Iași și 380 în Constanța.

Chiriile din București și Cluj-Napoca sunt printre cele mai mari, în timp ce Oradea oferă cele mai convenabile opțiuni

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 320 de euro pe lună pentru garsoniere, 500 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 700 de euro pe lună pentru trei camere.

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 330 de euro pe lună pentru o garsonieră, respectiv 500 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 650 de euro pe lună pentru apartamentele cu trei camere. La polul opus, cu cele mai accesibile locuințe de închiriat, se situează Municipiul Oradea. Aici costul lunar de închiriere este de 180 euro pentru o garsonieră, apartamentele cu două camere ating chiria medie de 310 euro lunar, iar 350 de euro pe lună este prețul de închiriere pentru un apartament cu trei camere.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
preturi
case