Peste jumătate din locuințele construite anul trecut sunt în suburbii

Peste jumătate din locuințele construite anul trecut sunt în suburbii
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2017

Peste jumătate din locuințele finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România au fost în localitățile limitrofe marilor orașe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din cele 27.273 de locuințe finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale locale - București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu și Brașov, doar 46%, adică 12.417, sunt în interiorul orașelor, restul de 54%, adică 14.856, fiind amplasate în localitățile limitrofe, potrivit unui raport întocmit de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România pe baza datelor Institutului Național de Statistică.

Cele mai disproporționate raporturi se întâlnesc în București, Timișoara și Sibiu, piețe rezidențiale unde numărul locuințelor livrate în localitățile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuințelor predate în interiorul orașelor.

Bucureștiul poate deja considera că are șanse zero să găzduiască Agenția Europeană de Medicamente: note slabe la transport public, calitatea serviciilor medicale și clădire. Anterior, angajații au amenințat cu demisia dacă sunt aduși la București CITEȘTE ȘI Bucureștiul poate deja considera că are șanse zero să găzduiască Agenția Europeană de Medicamente: note slabe la transport public, calitatea serviciilor medicale și clădire. Anterior, angajații au amenințat cu demisia dacă sunt aduși la București

Astfel, zonele de vest (Chiajna – Roșu) și de sud (Popești – Leordeni și Bragadiru) ale Bucureștiului au atras cele mai multe livrări de locuințe dintre localitățile limitrofe Capitalei, fiind urmate de zona de est (Dobroești și Pantelimon). În Giroc și Dumbrăvița, localități amplasate în imediata apropiere a Timișoarei, au fost livrate anul trecut mai multe locuințe comparativ cu cele din interiorul orașului, în timp ce Șelimbăr și Cisnădie au atras un număr similar de livrări cu cel din Sibiu.

Discrepanța dintre numărul de locuințe finalizate în marile orașe și în localitățile limitrofe a fost vizibilă și în perioada 2013 – 2015 și se va menține și în acest an, deși numărul de locuințe livrate în interiorul orașelor este în continuă creștere, în contextul dezvoltării segmentului middle – market.

”Dezvoltarea localităților limitrofe marilor orașe s-a petrecut firesc, ca urmare a cererii existente pe segmentul mass – market. Existența unor parcele mari de teren, la prețuri semnificativ mai reduse față de cele din interiorul orașelor, a permis dezvoltatorilor să construiască locuințe pretabile acestei cereri. Reverimentul economic din ultimii ani s-a concretizat și în dezvoltarea segmentului middle – market, caracterizat prin amplasament în interiorul orașelor și de regulă suprafețe mai mari comparativ cu cele ale locuințelor vechi. Deși unii dezvoltatori au construit adevărate mini-orașe în localitățile limitrofe, probleme generale de infrastructură continuă să reprezinte principala provocare a dezvoltării limitrofe din România”, a declarat Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadrul Coldwell Banker România.

O altă localitate care a cunoscut o dezvoltare semnificativă este Florești, în imediată apropiere de Cluj-Napoca. Astfel, în ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuințe în Florești, comparativ cu 12.400 în Cluj-Napoca. 

În Constanța au fost finalizate anul trecut 1445 de locuințe, cu puțin peste 100 comparativ cu numărul locuințelor livrate în localitățile amplasate în imediata apropiere a orașului, Năvodari fiind din acest punct de vedere cea mai dezvoltată localitate.

Și în cazul Iașiului, localitățile limitrofe au atras un număr similar de livrări cu cel din interiorul orașului, cea mai dezvoltată localitate limitrofă fiind Miroslava, cu 960 de locuințe finalizate în 2016, comparativ cu aproximativ 1500 în interiorul orașului.

Brașovul este singurul oraș din cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România unde numărul de locuințe finalizate în oraș este net mai ridicat comparativ cu cel din localitățile limitrofe: aproximativ 1300 comparativ cu 163 în împrejurimi, Sînpetru fiind cea mai dezvoltată localitate limitrofă.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
suburbii
constructii
bucuresti
chiajna
rosu
timisoara
floresti