Guvernul nu va putea modifica prin simplă hotărâre neregulile din Legea prevenirii, pentru care firmele pot fi scutite de amenzi. Prognoză: în 6-9 luni, Legea prevenirii nu ar mai fi actuală

Guvernul nu va putea modifica prin simplă hotărâre neregulile din Legea prevenirii, pentru care firmele pot fi scutite de amenzi. Prognoză: în 6-9 luni, Legea prevenirii nu ar mai fi actuală
scris 31 oct 2017

Neregulile din Legea prevenirii, în baza căreia firmele nu vor fi amendate de inspectorii Fiscului, ci vor avea la dispoziție un anumit interval în care să rezolve problemele, nu vor putea fi modificate de Guvern printr-o simplă hotărâre de Guvern, așa cum prevede acum proiectul de lege.

Așa cum a fost aprobat de Guvern, proiectul de lege al prevenirii conține în Anexa 1 toate neregulile pentru care o firmă beneficiază de un termen de 90 de zile pentru remediere. Conform proiectului, anexa respectivă poate fi modificată și completată de Guvern, după aprobarea legii, printr-o simplă hotărâre de Guvern.

Senatorii din comisia de buget și cei din comisia juridică au aprobat, luni, un amendament al liberalului Florin Cîțu, prin care această prevedere a fost eliminată din lege, iar prin urmare Guvernul nu mai poate introduce modificări în lista de sancțiuni, fără ca acestea să fie aprobate de Parlament.

Toate modificările pot fi furnizate abonaților Profit Insider, la cerere trimisă pe adresa de e-mail profit@profit.ro.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Marius Dobre, care deține și funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a susținut menținerea prevederii în lege pe motivul că oricum Codul Fiscal și Codul Muncii și alte legi sunt modificate permanent, ”astfel încât în 6-9 luni Legea prevenirii nu ar mai fi actuală”.

Argumentele Guvernului nu au fost susținute însă nici de senatorii PSD. Social-democratul Nicolae Șerban a remarcat în acest context că ar contraveni normelor de tehnică legislativă ca un proiect de lege să poată fi modificat prin simplă hotărâre de guvern.

Astfel, Guvernul nu va putea interveni asupra listei de sancțiuni decât prin ordonanță de urgență, care va fi apoi transmisă Parlamentului spre aprobare.

Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuții asiguratorii pentru muncă de 2,25% CITEȘTE ȘI Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuții asiguratorii pentru muncă de 2,25%

Profit.ro a prezentat recent lista neregulilor, pregătită de senatori, pentru care firmele vor fi "iertate" de amendă la prima constatare, inclusă în Legea prevenției, redenumită ulterior "Legea prevenirii".

Senatorii din comisia juridică au aprobat, luni, toate modificările propuse de senatoprii din comisia de buget, prezentate în premieră de Profit.ro.

Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor CITEȘTE ȘI Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor

Aleșii au considerat că este potrivit să beneficieze de Legea prevenirii și hotelierii de pe litoral, care erau amendați dacă nu asigurau funcționarea hotelurilor în perioada 1 mai – 30 septembrie.

Considerând că între 1 mai – 15 iunie și 15 – 30 septembrie, din cauza numărului scăzut de turiști, hotelierii au dificultăți în acoperirea costurilor de funcționare, senatorii din comisie au aprobat un amendament, astfel încât firmele respective să beneficieze de lege.

De asemenea, vor beneficia de 90 de zile pentru remediere și contravențiile prevăzute în legătură cu obligația operatorilor economici de a utiliza case de marcat electronice.

Firmele nu vor mai putea fi cercetate penal fără probe materiale în caz de fraudă pe lanțul de TVA. Vor fi confiscate însă inclusiv avioanele celor care fac evaziune la bunuri accizabile CITEȘTE ȘI Firmele nu vor mai putea fi cercetate penal fără probe materiale în caz de fraudă pe lanțul de TVA. Vor fi confiscate însă inclusiv avioanele celor care fac evaziune la bunuri accizabile

Au fost eliminate însă din Legea prevenirii obligații ale administrației publice privind stabilirea dreptului de proprietate privată a terenurilor sau în procesul de restituire a imobilelor confiscate de regimul comunist.

De asemenea, nu vor mai beneficia de păsuire abaterile prevăzute acum în lege de la respectarea procedurilor de supraveghere, recrutare și transparență privind managementul companiilor de stat.

Au fost scutite, totodată, de prevederile mai blânde ale Legii prevenirii anumite norme privind calitatea în construcții.

A ost redus de la 6 luni la 120 de zile termenul în care autoritățile trebuie să realizeze ghiduri și să afișeze pe internet toate informațiile legate de Legea prevenirii, fiind aprobată și reducerea de la 12 la 6 luni a termenului de realizare a unui portal unic în acest scop.   

viewscnt
Afla mai multe despre
prevenire
lege
hotel
hotelieri
litoral
case
marcat
companii
stat
management
constructii
senat
parlament
comisie