Piața de investiții imobiliare în primul semestru: Volume și prețuri în creștere ușoară, dar cumpărătorii rămân atenți

Piața de investiții imobiliare în primul semestru: Volume și prețuri în creștere ușoară, dar cumpărătorii rămân atenți
scris 19 aug 2019

Datele privind primul semestru arată că fost închise doar 4 tranzacții de peste 10 milioane de euro pe piața imobiliară românească, în contextul în care în ultima perioadă se vehiculează informații despre o încălzire accentuată a pietei de investiții imobiliare locale, iar cumpărătorii rămân foarte atenți, potrivit raportului transmis, luni, de firma de consultanță imobiliară JLL România, citat de News.ro.

Peste 70% din volumul de 340 de milioane de euro din primele șase luni a fost generat de doar două tranzacții - The Office și portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital.

”Este adevărat că există un număr crescut de tranzacții în diverse stadii de negociere pe piața de investiții, care este posibil să ducă piața la cel mai mare volum de după 2014, spre 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumpărătorii rămân foarte atenți și procesele de due-diligence sunt foarte detaliate”, a declarat Head of Capital Markets JLL România, Andrei Văcaru.

Prima jumătate din 2019 a demonstrat că există lichiditate în orașele secundare pentru produse de calitate, instituționale, fapt susținut atât de cea mai mare tranzacție din acest interval de timp, respectiv vânzarea The Office din Cluj Napoca, cât și de faptul ca 70% din volumul total de investiții s-a îndreptat spre alte orașe decât Bucureștiul. Peste jumătate din investițiile din primul semetru au vizat clădiri de birouri, tendință care este așteptată să continue și în perioada următoare, birourile rămânând cea mai lichidă clasa de active imobiliare în prezent.

Fondul Proprietatea a vândut întreaga participație la BRD și rămâne fără acțiuni la bănci CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea a vândut întreaga participație la BRD și rămâne fără acțiuni la bănci

”În context regional, România și Cehia sunt sigurele țări care au înregistrat creșteri ale investițiilor, în condițiile în care în Polonia, Ungaria și Slovacia au fost consemnate scăderi. În primele șase luni, piața de investiții din Europa Centrală și de Est a depășit 5,47 miliarde de euro și a fost dominată la fel ca și anii anteriori de Polonia și Cehia, care cumulează, în total, 80% din volumele investiționale”, se arată în raport.

În ultimele 12 luni, în România, prețurile pentru proprietăți industriale și de birouri au crescut (yieldurile pe industrial s-au comprimat cu 50 puncte de bază, cele pe piața de birouri au scăzut cu 25 puncte de bază), în vreme ce pentru retail au rămas la același nivel, potrivit JLL.

“Evoluția de mai sus este în concordanță cu trendurile regionale si globale, unde apetitul investitorilor este în creștere pentru proiecte industriale și de logistică, în special datorită expansiunii comerțului electronic și implicit a spațiilor care deservesc retailerii din on-line, în vreme ce centrele comerciale tradiționale își pierd din atractivitate mai ales în cazul produselor secundare. De menționat de asemenea, că în contextul aparentei efervescențe din piață, există riscul ca spreadul dintre așteptările de preț ale cumpărătorilor și ale vânzătorilor să crească în perioada următoare”, a comentat Andrei Văcaru.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
constructii
jll