Polonezii de la MLP mai testează o dată piața imobiliară românească, după eșecul primului lor proiect. Tocmai au început o construcție speculativă

Polonezii de la MLP mai testează o dată piața imobiliară românească, după eșecul primului lor proiect. Tocmai au început o construcție speculativă
scris 21 ian 2019

Grupul polonez MLP, specializat pe dezvoltarea de depozite și spații de producție, a început construcția unei prime clădiri din cadrul noului său parc logistic românesc. Dezvoltarea are loc pe un teren cumpărat anul trecut de la investitorul belgian Liebrecht & Wood, tranzacție semnalată de Profit.ro.

Acesta este al doilea proiect logistic al polonezilor pe piața românească. Investitorii au mai construit și MLP Bucharest Sud din Popești-Leordeni. Înainte de a intra în faliment, în octombrie 2013, compania ridicase o hală și începuse un nou depozit, adiacent mai având la dispoziție încă 56 de hectare de teren pentru extindere. Alpha Bank, care deținea o creanță de 23,8 milioane euro, a executat însă silit firma dezvoltatoare și a preluat proiectul contra unei sume de 14,2 milioane euro.

În 2017, divizia imobiliară a Alpha Bank a vândut parcul companiei cipriote Helios Phoenix, după ce mai vânduse circa zece hectare din teren francezilor de la Romcarbon, care l-au folosit pentru construcția celei de-a doua lor fabrici din București.

Anul trecut, MLP a cumpărat un teren de 18,8 hectare lângă Chitila și a anunțat că va dezvolta un parc logistic cu o suprafață comercială de circa 95.000 metri pătrați. Polonezii au angajat firma Sagex Construct pentru a le ridica prima clădire din complexul denumit MLP Park Bucharest West. Imobilul de 12.000 de metri pătrați este construit speculativ, adică fără a avea semnate contracte cu potențiali chiriași.

EXCLUSIV Șeful P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume: Amazon și Alibaba vor avea depozite în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume: Amazon și Alibaba vor avea depozite în România

„Suntem în fază avansată de negociere cu potențiali chiriași. Suntem încrezători că vom avea contracte semnate până la finalizarea construcției, care va avea loc nu mai târziu de jumătatea lui 2019”, spune Agnieszka Góźdź, directorul departmentului comercial al MLP Group.

Tot ca parte a primei etape de dezvoltare mai este cuprinsă și o a doua clădire cu o suprafață similară.

MLP pare să respecte planul proiectat de Liebrecht & Wood pentru terenul de circa 19 hectare. Belgienii intenționau să aloce 35-40 de milioane de euro unei dezvoltări logistice pe acest lot încă din 2004.

Până la obținerea primelor rezultate pe piața imobiliară românească, MLP se concentrează pe Polonia și Germania, ca direcții strategice de dezvoltare.

ANALIZĂ - INFOGRAFIC Surpriză în clasamentul celor mai scumpe terenuri agricole vândute în 2018. O tranzacție semnată pe final de an a urcat direct pe primul loc CITEȘTE ȘI ANALIZĂ - INFOGRAFIC Surpriză în clasamentul celor mai scumpe terenuri agricole vândute în 2018. O tranzacție semnată pe final de an a urcat direct pe primul loc

În România există circa 3,75 milioane metri pătrați de spații logistice și industriale, din care 1,85 milioane metri pătrați sunt grupate în jurul Bucureștiului. Această suprafață este echivalentul unei densități de 195 metri pătrați la mia de locuitori, comparativ cu 300 metri pătrați la mia de locuitori, cât este media Europei Centrale și de Est.

Aproximativ 75% din stocul de spații industriale este situat pe Autostrada A1, ieșirea de Vest. Estimările arată că anul trecut s-a încheiat cu un volum record de 550.000 metri pătrați de spații noi livrate. În construcție sunt peste 300.000 metri pătrați de depozite.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
mlp group
mlp park bucharest west
liebrecht & wood
logistic