Prețurile apartamentelor din România rămân sub nivelurile dinaintea crizei. Un angajat cu salariul mediu trebuie să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra o casă, față de 26 ani în 2008

Prețurile apartamentelor din România rămân sub nivelurile dinaintea crizei. Un angajat cu salariul mediu trebuie să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra o casă, față de 26 ani în 2008
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 sep 2017

Prețurile locuințelor din România au crescut în ultima perioadă, însă rămân cu circa 18% sub nivelurile înregistrate înainte de criza financiară, potrivit unei analize Erste. Un angajat cu salariul mediu pe economie are nevoie în prezent să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra o locuință, față de 26 de ani în 2008.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile locuințelor din România au crescut cu 5,1% în primul trimestru raportat la perioada similară din 2016, avans alimentat în special de creșterea de 6,8% consemnată la nivelul unităților locative existente, potrivit băncii austriece, care citează datele Institutului Național de Statistică (INS). Prețurile locuințelor noi au scăzut cu 3,1% în aceași perioadă.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în București (+8,7%), unde și cererea este mai mare, în timp ce în zonele rurale creșterile au fost de doar 0,7%.

EXCLUSIV Logodnicul Elenei Udrea intră în afacerile imobiliare, preluând franciza Re/Max CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Logodnicul Elenei Udrea intră în afacerile imobiliare, preluând franciza Re/Max

“Spre deosebire de alte țări din regiune, România nu a recuperat tăierile de prețuri generate de criză. În ansamblu, prețurile locuințelor sunt cu aproape 18% sub cele înregistrate în primul trimestru din 2009”, spun analiștii Erste, care notează că locuințele sunt mult mai accesibile în prezent.

Astfel, prețul mediu al unui apartament de 60 metri pătrați în București este echivalent cu salariul pe 8 ani, comparativ cu un preț echivalent cu salariul pe 20 de ani consemnat în 2008.

Ca să își cumpere o locuință, un angajat din afara Bucureștiului remunerat cu salariul mediu pe economie ar avea nevoie în prezent de o sumă echivalentă cu salariul pe 10 ani, față de echivalentul a 26 de ani de muncă în 2008. Calculele băncii austriece nu țin seama de cheltuielile de consum individuale.

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, în al doilea trimestru al acestui an, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1%, creșterea fiind apropiată celei consemnate în perioada similară din 2016, respectiv 3%.

Referitor la evoluția din Europa Centrală și de Est, analiștii Erste notează că prețurile locuințelor au crescut vizibil în toate țările, în special în capitale și în marile orașe, însă piețele imobiliare nu dau încă semne de supraîncălzire. Totuși, în câteva țări au fost consemnate creșteri excesive în perioada recentă.

În Cehia, de exemplu, prețurile apartamentelor au crescut cu 17% în primul trimestru raportat la perioada similară a anului trecut, amplificând avansul puternic consemnat la nivelul anului 2016.

EXCLUSIV FOTO Fostul președinte Emil Constantinescu va fi mutat, temporar, din reședință CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul președinte Emil Constantinescu va fi mutat, temporar, din reședință

“Estimăm că, alături de aprecierea coroanei cehești, situația din piața imobiliară a fost al doilea motiv principal care a stat la baza deciziei băncii centrale de a majora dobânda de referință. Creșterea prețurilor apartamentelor va continua într-un ritm robust până la finele anului, însă ne așteptăm ca dinamica să slăbească începând cu anul viitor”, se arată în analiza băncii.

Prețurile locuințelor au crescut accelerat și în Ungaria, fiind, în termeni nominali, peste nivelurile dinaintea crizei.

“Observăm că avansul a fost inegal la nivel național. În Budapesta, unele active imobiliare sunt supraevaluate, în timp ce activele din regiunile rurale rămân subevaluate. Creșterea prețurilor ar putea fi atenuată de extinderea ofertei, odată cu finalizarea de noi proiecte”, potrivit analiștilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
analiza
apartamente
locuinte
preturi