Prețurile locuințelor noi din Spania au înregistrat cea mai mare creștere de după 2007

Prețurile locuințelor noi din Spania au înregistrat cea mai mare creștere de după 2007
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2023

Prețurile proprietăților spaniole au crescut în trimestrul al treilea cu 4,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, conduse de cea mai mare creștere a prețurilor locuințelor noi din ultimii 16 ani, au arătat datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INE) din această țară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile locuințelor noi au crescut în trimestrul respectiv cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza ofertei scăzute, a cererii mari din partea cumpărătorilor străini și a creșterii costurilor din cauza inflației, scrie News.ro.

Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale CITEȘTE ȘI Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale

Prețurile caselor vechi au crescut cu 3,2% față de anul trecut.

”Creșterea, în special în cazul locuințelor noi, se datorează în mare măsură faptului că suntem încă la niveluri foarte scăzute ale producției de locuințe noi, sub 100.000 de locuințe noi pe an”, a declarat Javier Diaz Izquierdo, analist imobiliar la firma de brokeraj Renta 4 din Madrid.

În 2006, Spania a aprobat 850.000 de licențe noi pentru a construi case, înainte ca piața imobiliară să se prăbușească, declanșând o criză financiară ani mai târziu.

Diaz a spus că creșterea prețurilor a fost determinată și de profilul cumpărătorilor de case noi, care tind să fie mai puțin îndatorați și mai puțin sensibili la ratele dobânzilor și la creșterea prețurilor.

”Există și o mulțime de cumpărători străini care cresc prețurile în zonele de vacanță”, a spus el.

FOTO Brandul hotelier Kempinsky, înființat în 1897, intră în România CITEȘTE ȘI FOTO Brandul hotelier Kempinsky, înființat în 1897, intră în România

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, a declarat că prețurile proprietăților necesită o monitorizare atentă, deși riscul ca acestea să devină supraevaluate a scăzut.

Marți, portalul imobiliar online Fotocasa a declarat că interesul pentru cumpărarea de locuințe a depășit nivelurile anterioare pandemiei, iar reducerea ofertei în ultimul an ar face și mai dificilă atingerea rapidă a unui echilibru.

”Anticipăm că până la sfârșitul anului creșterea prețurilor va fi aproape de 5%”, a declarat Maria Matos, purtător de cuvânt al Fotocasa.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
pret
apartament
spania