Prețurile locuințelor se majorează ușor în China. Rata de creștere este mai mare în orașele mici

Prețurile locuințelor se majorează ușor în China. Rata de creștere este mai mare în orașele mici

Sursa: Xi Zhang / Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 oct 2018

Casele în principalele orașe din China au prețuri cu aproape 8% mai mari decât acum un an, dar analiștii spun că există o mulțime de incertitudini față de viitorul trend al pieței imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prețul mediu de vânzare a locuințelor din cele mai mari 70 de orașe ale Chinei s-a majorat în septembrie cu 0,9% față de luna august, conform datelor compilate de Reuters pe baza cifrelor oficiale, o creștere robustă având în vedere decelerarea investițiilor, ritmul mai încet al economiei și preocupările guvernului pentru a atenua tendințele în sector.

Ritmul este mai redus decât cel de 1,4% din luna precedentă care a reprezentat un record pentru ultimii 2 ani. Rata anualizată de scumpire a locuințelor este de 7,9%, iar trendul este acum condus de saltul cotațiilor în orașele mici.

EXCLUSIV Ministerul Finanțelor: României îi sunt cerute la Washington despăgubiri de \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Finanțelor: României îi sunt cerute la Washington despăgubiri de "cel puțin" 200 milioane dolari pentru sechestrele instituite de DNA în dosarul Ferma Băneasa în care a fost condamnat Puiu Popoviciu

Aparent, tendința de creștere se atenuează, deși raportările lunare încă nu surprind asta în condițiile în care „boom”-ul rezidențial se mută dinspre metropole către restul Chinei. În nu mai puțin de 64 de orașe din cele 70 de centre analizate de statistică luna trecută s-au consemnat creșteri de prețuri pe segmentul rezidențial.

Xia Dan, analist la Banca pentru Comunicații din Beijing, avertizează că deja așteptările pentru noi scumpiri s-au temperat după ce guvernul a înăsprit condițiile în piața proprietăților. “Eistă incertitudini în creștere față de trendurile viitoare ale pieței rezidențiale”, a mai spus Xia.

Într-adevăr în marile orașe, unde măsurile privind controlul tranzacțiilor cu character speculative au fost mai stricte, deja prețurile tind să se stabilizeze. Spre exemplu, în Guangzhou creșterea lunară a prețurilor locuințelor a fost de numai 0,4%, iar rata anualizată este de 4,3%, aproape la jumătate față de cea la nivel național. Prin contrast, cea mai mare creștere în septembrie, de 6,2%, s-a consemnat în orașul Xian, capital provinciei Shaanxi din nord-vestul Chinei.

“Boom”-ul imobiliar este, în continuare, axat pe piața rezidențială, însă expansiune există și pe alte segmente. Spre exemplu, ratele de creștere au fost apropiate de 9% și pentru sectorul comercial și cel de spații de birouri.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
imobiliare
real estate
apartamente