Dezvoltatorul israelian Plaza Centers, proprietarul proiectului Casa Radio, în degradare din 1990, vinde terenul din România pe care pregătea un centru comercial, blocat de criză

Dezvoltatorul israelian Plaza Centers, proprietarul proiectului Casa Radio, în degradare din 1990, vinde terenul din România pe care pregătea un centru comercial, blocat de criză
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2018

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, aflat în proces de restructurare a afacerilor, proprietar al proiectului Casa Radio, aflat în stare de degradare din 1990, va vinde un teren în România, la Miercurea Ciuc, pentru 1,55 milioane euro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Plaza Centers a semnat un acord preliminar de vânzare a terenului, plata urmând să fie efectuată, în mai multe etape, până cel târziu 15 aprilie 2019. La sfârșitul lunii iunie, terenul din Miercurea Ciuc, cu o suprafață de 36.500 metri pătrați, era evaluat la 1 milion de euro.

Compania intenționa să dezvolte pe acest teren un centru comercial de 14.000 metri pătrați, suprafață închiriabilă. Construcția centrului a fost începută în 2008, dar a fost oprită în 2009 din cauza lipsei de interest din partea chiriașilor și a crizei economice.

Plaza Centers face parte din grupul israelian Elbit Medical Imaging, deținut de Europe Israel Ltd, care anul trecut a vândut hotelul Radisson din București, cea mai mare tranzacție hotelieră din România, anunțată în premieră de Profit.ro.

Compania, aflată 2013 în reorganizare judiciară, deține o participație de 75% din proiectul Casa Radio, într-un parteneriat semnat în 2006 cu Ministerul Dezvoltării, iar statul are o participație de 15%, prin Compania Națională de Investiții, diferența fiind administrată de grupul turc Kucuk.

Legat de acest proiect, grupul israelian Elbit Imaging, principal acționar al dezvoltatorului imobiliar Plaza Centers, care se ocupă de transformarea Casei Radio într-un centru comercial, proiect inițiat în urmă cu 10 ani, dar nefinalizat nici până astăzi, a fost amendat în SUA pentru plăți de 14 milioane dolari considerate nejustificate. Plățile au fost prezentate, conform datelor analizate de Profit.ro, ca fiind către consultanți pentru proiectul din România, dar cu acte apreciate ca insuficient doveditoare, existând și suspiciunea că banii, integral sau parțial, ar fi fost folosiți pentru a corupe oficiali guvernamentali români. În octombrie anul trecut, surse au declarat pentru Profit.ro că israelienii iau în calcul vânzarea proiectului.

Pe lângă aceste proiecte, Plaza Centers a avut mai multe terenuri în România pentru dezvoltări de centre comerciale, parte dintre acestea fiind vândute în ultimii doi ani (Slatina, Iași, Brașov, Târgu Mureș și Hunedoara). În 2015, Plaza Centers a vândut și Palatul Ducal, situat pe strada Gheorghe Manu din București, pentru 1,085 milioane euro.

Plaza Centers, controlată în proporție de 62,5% de grupul israelian Elbit Imaging, operează în opt țări din regiune, România, Polonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia, precum și în India, unde deține 30 de active în diverse stadii de dezvoltare.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaza centers
teren
vanzare