Senat: Dezvoltatorii, firme și PFA, sunt scutiți de taxe locale pentru imobile de la finalizarea construcției până la vânzare

Senat: Dezvoltatorii, firme și PFA, sunt scutiți de taxe locale pentru imobile de la finalizarea construcției până la vânzare
scris 1 nov 2016

Senatorii au aprobat, marți, un proiect de lege care prevede că dezvoltatorii imobiliari, atât firme, cât și persoane fizice, sunt scutiți de plata taxelor și impozitelor pentru imobilele locale construite exclusiv în scopul comercializării. Proiectul urmează a fi dezbătut și de Camera Deputaților.

Proiectul a fost anunțat în luna mai de Profit.ro și clasifică construcțiile noi în categoria mărfurilor cu scopul de a nu fi impozitate decât după comercializare sau dare în folosință.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost adoptat de senatorii în ciuda opoziției Guverrnului, care a ridicat ca principală obiecție faptul că sunt reduse în acest mod veniturile bugetare, precum și faptul că orice proprietar trebuie să plătească impozit.

Necesitatea acestor modificări este explicată însă prin faptul că legislația actuală nu face distincție între imobilul clădire, construit exclusiv cu destinația comercializării, ca marfă, de către o societate sau o persoană fizică autorizată (PFA) și o locuință edificată pentru folosința proprie.

În prezent, potrivit legii, după finalizarea construcției și obținerea produsului finit, constructorul este obligat să înregistreze imobilul construit la compartimentul de impozite și taxe locale, în vederea impozitării.

Proiectul de lege consideră dezvoltatorul imobiliar un producător, iar unitățile locative drept marfa acestuia, destinată comercializării, scopul său fiind valorificarea construcțiilor, fie prin vânzare, fie prin cedarea folosinței sub formă de închiriere, leasing sau comodat.

STUDIU Peste 50% dintre bucureștenii interesați să cumpere o garsonieră vor să plătească din economii, fără credit CITEȘTE ȘI STUDIU Peste 50% dintre bucureștenii interesați să cumpere o garsonieră vor să plătească din economii, fără credit

“Din acest punct de vedere, similitudinea dintre producătorul de imobile construite și producătorul de mijloace de transport este, practic, perfectă. În ambele cazuri marfa produsă este destinată comercializării, potrivit obiectului de activitate, și este supusă înregistrării, in vederea impozitării, impozitul făcându-se venit al autorității locale. Diferența, potrivit cadrului legal actual, este dată de faptul că impozitarea, în cazul mijloacelor de transport, se face doar după prima înregistrare sau înmatriculare, până la acest moment fiind considerate marfă, în timp ce, în cazul imobilelor construite, înregistrarea și impozitarea se realizează obligatoriu de la data finalizării construcției, chiar dacă nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a început”, este unul din motivele proiectului.

În plus, se arată în motivația proiectului, dezvoltatorul imobiliar este obligat să reevalueze după trei ani produsul său finit, adică marfa, ca „activ imobiliar”, impozitat ca atare, deși acesta este destinat doar vânzării.

“Mai ales în perioada de vârf a crizei imobiliare, când lipsa de lichidități bănești a blocat majoritatea tranzacțiilor, s-au înregistrat perioade de ani de zile între momentul finalizării construcției și momentul vânzării sau cedării folosinței”, este un alt motiv invocat în sprijinul proiectului.

Revenire puternică a autorizațiilor pentru construcția de locuințe în septembrie, cu un avans de 15,9% CITEȘTE ȘI Revenire puternică a autorizațiilor pentru construcția de locuințe în septembrie, cu un avans de 15,9%

Prin urmare, proiectul prevede scutirea de impozite și taxe pentru “clădirile, construcție nouă, edificate exclusiv în scopul valorificării prin vânzare sau cedarea folosinței”.

Proiectul completează totodată Codul Fiscal, arătând că scutirea “operează de la data procesului-verbal de recepție, încheiat la finalizarea construcției” și "încetează la data valorificării construcției prin vânzare sau cedarea folosinței sau la data începerii utilizării construcției".

Astfel, doar după prima vânzare, respectiv, după începerea utilizării, este datorat impozitul legal pentru respectivul imobil.

Scutirea nu se aplică construcțiilor destinate folosinței proprii, conform proiectului.

La momentul dezbaterii actualului Cod Fiscal, aceste propuneri fuseseră acceptate și introduse în forma adoptată de Senat, dar Camera Deputaților a revenit la forma inițiatorului, modificările fiind eliminate.

“Toți specialiștii consultați, inclusiv deputații și senatorii, susțin fără rezerve propunerea prezentă”, subliniază motivația care însoțește proiectul de lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
dezvoltatori
constructii
imobile
scutire
taxe
impozite
parlament
proiect