Smartree: Timișoara, lipsă acută de specialiști în domeniile software și automotive

Smartree: Timișoara, lipsă acută de specialiști în domeniile software și automotive
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 16 iun 2016

Timișoara se confruntă cu un deficit foarte mare de forță de muncă, în special în domeniile software și automotive, din cauza numărului scăzut de absolvenți pe piața locală, reticenței potențialilor angajați de a se reloca din alte orașe sau chiar a nivelului ridicat de migrare în țările vecine, specific orașelor din vestul țării, potrivit Smartree, companie specializată în externalizarea proceselor de HR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Deși în Timisoara există facultăți renumite, precum Universitatea de Vest sau Universitatea Politehnică, numărul tot mai mare de investitori care au pătruns în această zonă geografică, cu activitate în domeniile software sau automotive, se confruntă în ultimul timp cu un deficit de forță de muncă, situatie regăsită și în alte orașe mari”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Fie că este vorba de specialiști, angajați middle-level sau chiar cei entry-level, deficitul forței de muncă în Timișoara poate constitui o problemă pentru angajatorii cu planuri mari în România, aceștia fiind puși în situația de a face eforturi suplimentare pentru atragerea candidaților din alte orașe.

”În afară de motivele care țin de partea salarială, sau numărul mai mic al absolvenților comparativ cu necesarul de recrutat, o cauză importantă a lipsei de candidați pe piața locală este și migrarea acestora către țările vecine, un fenomen răspândit în orașele din vestul țării”, menționează Raluca Peneș.

Cele peste 245.000 de clădiri evaluate până în luna mai pentru stabilirea impozitului valorează peste 81 miliarde lei CITEȘTE ȘI Cele peste 245.000 de clădiri evaluate până în luna mai pentru stabilirea impozitului valorează peste 81 miliarde lei

O soluție pentru această problemă ar fi atragerea forței de muncă din zona de est a țării, unde nivelul de trai este mult mai scăzut decât în vest, iar șansa de a găsi un loc de muncă, în special în anumite comune, este aproape nulă, sugerează specialiștii Smartree. De asemenea, mai există posibilitatea ca angajații de care au nevoie marii angajatori din IT și automotive să nu se relocheze, ci să facă naveta, venind zilnic din orașele apropiate, precum Arad sau Oradea.

”Sunt companii, în special fabricile mari din domeniul automotive, care apelează și la o astfel de variantă, și anume asigurarea transportului pentru angajați care locuiesc în alte orașe, comune sau sate din zonă, distanța fiind una accesibilă”, mai spune specialistul în resurse umane.

Cu toate acestea, pentru a putea atrage angajați din alte județe, companiile ar trebui să ofere diverse beneficii, care să îi ajute pe candidați să ia decizia relocării mai ușor și să fie convinși că fac alegerea potrivită.

”În primul rând, angajatorii trebuie să asigure cazarea și cheltuielile de transport în cazul recrutărilor care presupun relocarea angajaților care lucrează în unități de producție. În plus, ideal ar fi ca aceștia să poată fi relocați împreună cu familiile lor, iar soțul sau soția să aibă șansa de a primi un loc de muncă în aceeași companie”, subliniază Raluca Peneș.

viewscnt
Afla mai multe despre
timisoara
forta de munca
smartree
hr