Stocul de spații industriale și logistice din România s-a dublat în ultimii 5 ani

Stocul de spații industriale și logistice din România s-a dublat în ultimii 5 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2019

Piața spațiilor industriale și logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie, atât din prisma cererii, cât și a ofertei, asistând în ultimii 5 ani la o dublare a stocului total.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, stocul spațiilor industriale și logistice din România a ajuns la finalul primului semestru al acestui an la 3,61 milioane metri pătrați, peste 85% dintre aceste spații fiind situate în București, Timișoara, Ploiești, Cluj-Napoca și Pitești, orașe având conexiuni solide la rețeaua națională de autostrăzi, scrie News.ro.

”Bucureștiul are în prezent un stoc de spații logistice și industriale de aproximativ 1,8 milioane de metri pătrați, având o pondere de 50% în stocul total, capitala fiind urmată de Timișoara (500.000 mp), Ploiești (350.000 mp), Cluj-Napoca (280.000 mp) și Pitești (235.000 mp)”, se arată în comunicat.

DOCUMENT Administratorii de bloc mai scapă o perioadă. \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Administratorii de bloc mai scapă o perioadă. "Industria" certificatelor de atestare nu este încă pregătită

În primele șase luni ale anului au fost livrate spații noi cu o suprafață de 200.000 de metri pătrați, livrările din București având o pondere de 57% din total (115.000 mp). În ceea ce privește a doua parte a anului, sunt așteptate noi proiecte care însumează aproximativ 300.000 metri pătrați, dezvoltatorii de spații logistice și industriale menținând astfel același ritm puternic de expansiune.

”Primul semestru al anului a fost unul dinamic din punct de vedere al tranzacțiilor de închiriere de spații industriale și logistice, ce au totalizat 235.000 metri pătrați. Bucureștiul rămâne în continuare cea mai atractivă locație, atât din punct de vedere al stocului total cât și al tranzacțiilor încheiate. De asemenea, observăm că tranzacții importante s-au încheiat în Slatina, unde Pirelli își va extinde suprafața de producție cu 62.000 metri pătrați și în Oradea, oraș în care furnizorul de componente auto Sogefi își va extinde activitatea. Acest lucru reliefează atât potențialul unor astfel de orașe ce nu figurau până acum în topul destinațiilor căutate de marii dezvoltatori și chiriași din domeniu cât și al pieței în general, fiind așteptat ca acest trend pozitiv să continue în urmatorii ani”, a spus Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Rata de neocupare la nivel național este de aproximativ 6%, nivelul chiriilor contractuale poziționându-se între 3,7 și 4,1 euro/ mp/ lună, situându-se pe un trend stabil, România fiind astfel una din cele mai competitive piețe din Europa în ceea ce privește costurile de ocupare, potrivit companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
spații industriale
spatii logistice