ULTIMA ORĂ Domeniul Știrbey a fost vândut. O apropiată a familiei lui Dan Voiculescu a cumpărat marele domeniu. Lichidator pentru Profit.ro: Probabil se va păstra caracterul de evenimente culturale, concerte, corporate pentru mulținaționale, nunți

ULTIMA ORĂ Domeniul Știrbey a fost vândut. O apropiată a familiei lui Dan Voiculescu a cumpărat marele domeniu. Lichidator pentru Profit.ro: Probabil se va păstra caracterul de evenimente culturale, concerte, corporate pentru mulținaționale, nunți

SURSA FOTO: palatulstirbey.ro

scris 5 iul 2022

Compania Dream Film Production Company, care le-a avut pe fiicele lui Dan Voiculescu drept asociați și deținută acum de o directoare a Intact Media Group, a cumpărat, la licitație, Domeniul Știbey din Buftea la un preț de 8,05 milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Compania Dream Film Production Company, fostă Antena 4 SRL, o are ca unic asociat pe Dana Bugean (37 de ani), fostă președinte a Partidului Umanist Social Liberal și membru activ al partidului inspirat de Dan Voiculescu. Ea a lucrat ca jurnalist în cadrul grupului Intact, iar din 2011 este director de vânzări pe proiecte TV speciale în cadrul Antena Group. Bugean deține și cunoscutul furnizor de decorațiuni și cadouri pentru nunți și botezuri Le Cose Animate.

Până în noiembrie 2018, când și-a schimbat denumirea, firma Dream Film Production Company a fost deținută de Camelia și Corina Voiculescu, fiicele lui Dan Voiculescu, și de Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO) SA, potrivit datelor furnizate de termene.ro.

„Dream Film Production Company SRL a cumpărat Palatul Știrbey la un preț de 8.050.000 euro. Palatul, capela și turnul de apă sunt protejate de legea monumentelor. Turnul de apă este făcut după proiectul lui Anghel Saligny în 1920, capela pictată de Gheorghe Tattarescu în 1890 și palatul, construit între 1850-1863, tot de patrimoniu național. Sigur, mai sunt 23 de hectare, dar terenul propriu-zis e puțin, restul sunt păduri, luciu de apă, heleșteie și alte construcții. Probabil se va păstra caracterul pentru evenimente culturale, concerte, evenimente corporate pentru mulținaționale, bănci, și nunți/botezuri. Prin asta s-a consacrat. Ar putea găzdui și producții de film, fiind studiourile Buftea aproape, iar industria cinematografică românească e pe val“, a declarat, pentru Profit.ro, Remus Borza, fondatorul Euro Insol, lichidatorul judiciar al debitoarei Bucharest Arena.

EXCLUSIV Antreprenorul Ibrahim Bahbahani, cofondator al unei clinici stomatologice frecventate de VIP-uri, intră pe piața rezidențială de lux într-o zonă extrem de fierbinte CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antreprenorul Ibrahim Bahbahani, cofondator al unei clinici stomatologice frecventate de VIP-uri, intră pe piața rezidențială de lux într-o zonă extrem de fierbinte

Domeniul Știrbey, aflat în faliment din 2019, a fost scos la licitație cu un preț de pornire de 7,9 milioane euro. Proprietatea include atât palatul (suprafață construită de 2.168 metri pătrați), cât și terenul aferent (239.934 metri pătrați) și o sală multifuncțională (2.021 metri pătrați). În 2007, domeniul a fost cumpărat de la moștenitorii familiei Știrbey, pentru 9 milioane de euro, de firma Bucharest Arena.

Palatul Știrbey este cel mai vast domeniu pentru evenimente din România, cu o istorie care începe în secolul al XIX-lea. Construcția Palatului Știrbey a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești, și a durat până în anul 1863.

Istoria Domeniului

Profit.ro anunța la momentul insolvenței că planul de redresare impunea achitarea unor datorii de aproape 110 milioane lei, în principal către Alpha Bank și Eximbank, care dețin împreună 68% din masa credală. Pentru a reveni "curată" pe piață, planul firmei includea parteneriate cu cele mai importante agenții de organizare evenimente corporate și cu agențiile de turism, pentru ca Domeniul Știrbey să fie inclus în circuite destinate turismului cultural, oferit turiștilor străini în completare alături de vizitele la Muzeul Satului, Centrul Istoric sau Palatul Parlamentului, închirierea în regim hotelier a apartamentelor din palat, intrarea pe nișa petrecerilor pentru copii și atragerea unor noi festivaluri, de genul Summer Well și Zurlandia.

Profit.ro a anunțat în februarie 2018 că administratorul Domeniului Știrbey din Buftea, firma Bucharest Arena, a intrat în insolvență cu datorii totale de 100 milioane lei, după ce a cumpărat palatul cu gândul de a-l transforma într-un hotel exclusivist, proiect abandonat ulterior, și a eșuat în încercările repetate de a vinde clădirea.

EXCLUSIV Stoleru explică demisia surpriză de la ROCA: Diferențele țin de felul în care vedem transformarea companiilor – eu sunt ferm, vreau decizii, schimbări rapide, ROCA – o implicare minimală! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Stoleru explică demisia surpriză de la ROCA: Diferențele țin de felul în care vedem transformarea companiilor – eu sunt ferm, vreau decizii, schimbări rapide, ROCA – o implicare minimală!

În 2007, când a fost cumpărat domeniul de la moștenitorii familiei Știrbey, firma Bucharest Arena îl avea ca acționar și pe Ion Moraru, care a deținut mai mulți ani funcția de secretar general al Guvernului în Cabinete PSD. Astăzi, conform termene.ro, în acționariat a rămas Dan Octavian Cociș, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004 (19,89% din acțiuni),  alături de Valerian Mareș (29,83%), fostul patron al firmei Producție Ardealul, Ilie-Staicu Olteanu (29,83%), Emil Pop (19,89%) și Cristian Singer (0,55%).

Planul de reorganizare prevedea realizarea unei oferte complexe destinată pieței evenimentelor corporate, în sensul că, pe lângă oferta F&B (food&beverage), să fie adăugat un set de servicii conexe, astfel încât să răspundă tuturor cerințelor acestui tip de evenimente: sonorizare, lumini, proiecții, scenotehnică, activități special concepute pentru programe team building indoor și outdoor etc. Era planificat să fie avute în vedere marile corporații, care au în activitatea curentă organizarea de seminarii, team buildinguri, lansare de produse, zile aniversare, întâlniri cu clienții, întâlniri cu distribuitorii zonali etc. Încheierea unor parteneriate cu cele mai importante agenții de organizare evenimente corporate, astfel încât Domeniul Știrbey să fie prima opțiune în alegerea locației, era un alt obiectiv.

Era pregătită și încheierea unor parteneriate cu agențiile de turism în vederea includerii Domeniului Știrbey în circuite destinate turismului cultural, prin vânzarea unor servicii adresate turiștilor străini și nu numai. Pachetele trebuia să cuprindă și servicii de alimentație într-un interval de timp de aproximativ două ore. Aceste pachete vor veni în completare alături de vizitele la: Muzeul Satului, Centrul Istoric sau Palatul Parlamentului. Amenajarea apartamentelor și camerelor disponibile în Palatul Stirbey, ce vor fi închiriate în regim hotelier participanților la evenimente, amenajarea unor spații destinate petrecerilor pentru copii și atragerea unor noi festivaluri având în vedere succesul celor două proiecte Summer Well și Zurlandia erau alte planuri ale administratorului.

Intrarea în insolvență a fost argumentată în document prin faptul că lipsa fondurilor s-a concretizat în imposibilitatea societății de a pune în practica planul de afaceri propus inițial, respectiv amenjarea unui ansamblu de restaurante, a unui hotel și a unui ansamblu de locuințe, precum și prin lipsa locurilor de cazare, care a determinat pierderea unui număr important de evenimente. Bucharest Arena are credite contractate de la două bănci, Alpha Bank și Eximbank. Creditele de la Alpha Bank au fost contractate în cursul anului 2007, sunt în suma de 10 milioane euro și în prezent sunt declarate scadente, generând dobânzi restante și penalizatoare în valoare de 2,1 milioane euro. Creditele de la Eximbank sunt în cuantum de 9 milioane lei și de asemenea au fost declarate scadente.

EXCLUSIV Dezvoltatorul ansamblurilor New World Residence Militari și Delta Văcărești a atras noi asociați și pregătește sute de apartamente în spatele târgului Autovit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorul ansamblurilor New World Residence Militari și Delta Văcărești a atras noi asociați și pregătește sute de apartamente în spatele târgului Autovit

La momentul cumpărării Domeniului, proprietarii și-au anunțat intenția de a transforma Palatul Știrbey într-un hotel exclusivist, cu un restaurant de cinci stele, dar și un muzeu dedicat familiei Știrbey. Proiectul a pornit în forță, cu organizarea nunții pentru fotbalistul Cristian Chivu, dar fără amenajarea hotelului.

Ulterior, când planul nu a putut fi concretizat, iar palatul a devenit spațiu doar pentru evenimente mondene, precum nunți și botezuri, proprietatea a fost scoasă la vânzare la aproximativ 20 de milioane de euro, dar nu a putut fi vândută. În aprilie 2010, Bucharest Arena a mai apărut pe lista instanței ca cerându-și insolvența, dar solicitarea a fost rectificată atunci rapid, conducerea firmei vorbind despre "o eroare de procedură".

Ulterior, firma a invocat, în documente contabile, povara creditelor contractate de la bănci, în principal Alpha Bank, dar și-a păstrat optimismul și încrederea într-un plan de redresare chiar dacă economia intrase între timp în criză, apelând la măsuri precum reducerea drastică a schemei de personal (de la 91 la 30 de angajați pe parcursul unui singur an, 2013-2014) și amenajarea unui Parc Aventura Stirbey, cu 4 trasee pentru copii și 8 trasee pentru adulți, investiție de 112.000 euro.

"Având în vedere poziția pe piață pe care debitoarea încă o mai deține, precum și necesitatea maximizării averii debitoarei în insolvență, în scopul satisfacerii creanțelor înscrise la masa credală, dar fără să neglijăm totuși instabilitatea existentă în mediul de afaceri și a riscurilor legate de asigurarea lichidităților necesare pentru finanțarea  activităților operaționale, considerăm că debitoarea are șanse de redresare. În  vederea  redresării  financiare, societatea  va  începe un program de reducere a costurilor  și crestere a veniturilor, urmărindu-se obținerea unui profit cât mai mare din activitatea de exploatare. Prin  valorificarea la maxim a potențialului oferit de activele  societății, se va încerca îmbunătățirea indicatorilor de eficiență. Se vor dezvolta proiecte noi și se vor diversifica serviciile oferite, în vederea atragerii unui număr din ce în ce mai mare de clienți", scria în documentul transmis judecătorilor la momentul pregătirii planului de redresare.

Domeniul și palatul au ajuns în atenția înaltei societății bucureștene la începutul secolului XX. Printre vizitatorii domeniului a fost și Regina Maria.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Primul mare investitor imobiliar care pleacă din România, acuzând haosul urbanistic din Capitală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Primul mare investitor imobiliar care pleacă din România, acuzând haosul urbanistic din Capitală

După anii ʹ50, Domeniul a intrat în proprietatea statului, sub regim comunist, fiind amenajat pentru protocol. Palatul a găzduit o parte a Institutului de geriatrie Ana Aslan, servind și ca depozit de vinuri și casă de oaspeți pentru Nicu Ceaușescu.

După Revoluția din 1989 a fost transformat în hotel. Ulterior, în 2006, Palatul Știrbey a fost retrocedat celor șase moștenitori ai familiei Știrbey în urma unui proces câștigat de aceștia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și, pentru 2 ani, a stat la vânzare.

Inițial, moștenitorii au prezentat o ofertă de cumpărare Ministerului Culturii, care a renunțat însă să achiziționeze proprietatea deoarece suma cerută era prea mare pentru bugetul instituției. Ca urmare, în 2007, firma Bucharest Arena a devenit proprietarul Domeniului.

viewscnt
Afla mai multe despre
domeniul stirbey
dan voiculescu
dana bugean