Volumul tranzacțiilor imobiliare a urcat cu 80% în primele 6 luni din 2016

Volumul tranzacțiilor imobiliare a urcat cu 80% în primele 6 luni din 2016
scris 15 iul 2016

Volumul tranzacțiilor imobiliare din România din primul semestru este estimat la 340 milioane de euro, cu 80% mai mare decât cele 187 de milioane de euro înregistrate în perioada similară a anului trecut, fiind consemnate în această perioadă atât tranzacții care au vizat achiziții de proiecte, cât și unele care au au avut ca obiect preluarea controlului integral a unor co-proprietari asupra unor proiecte, potrivit firmei de consultanță imobiliară JLL.

București a atras aproape 48% din volumul investițiilor, dar de asemenea, am fost martorii primei tranzacții semnificative de după 2008 din afara Bucureștiului, în Sibiu. Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piață între retail (45%) și birouri(38%), în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacții. De menționat, că 8% din volumul tranzacțiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanțatoare.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziția Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro, reprezintând cea mai mare tranzacție cu o singură proprietate realizată în afara Bucureștiului după criză. O altă tranzacție notabilă este consolidarea poziției GTC în complexul City Gate prin achiziția participației de 40% deținută de Bluehouse în proiect.

”Previziunile macroeconomice pentru România par pozitive, cu o prognoză privind creșterea economică care a fost menținută la 4,2% chiar și după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui să facă din România unul dintre performerii din Europa în 2016. Având în vedere disponibilitatea de proiecte de bună calitate (în special birouri) care vor apărea pe piață în următoarele 12 luni și menținerea unei diferențe importante între randamentele oferite de România, pe de o parte, și Polonia sau Cehia, pe de altă parte, investitorii ar trebui să profite de avantajele condițiilor curente și să își întoarcă atenția spre România și spre produse mai bine poziționate pe piață”, a declarat Andrei Drosu, Consultant Research Department JLL România.

România a fost inclusă pentru prima dată în categoria țărilor cu o piață imobiliară transparentă într-un top realizat de JLL CITEȘTE ȘI România a fost inclusă pentru prima dată în categoria țărilor cu o piață imobiliară transparentă într-un top realizat de JLL

Cei mai activi cumpărători din prima jumătate a anului au fost NEPI (124 milioane de euro) și GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre aceștia realizând câte două tranzacții.

Randamentele pe piața de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decât cele de pe piața de retail (7,25%), în timp ce proiecte industriale au randamente de 9%. Randamentele s-au redus cu 0,25-0,5 puncte procentuale în ultimele 12 luni, dar nu JLL nu estimează o nouă scădere pentru a doua parte a anului.

”Brexit-ul ar trebui să aibă un efect redus pe termen scurt și mediu asupra economiei românești atâta timp cât întreaga economie de la nivelul Uniunii Europene nu va suferi alte șocuri neașteptate. Investitorii care se uită la proprietăți cu probleme financiare în România se vor strădui să le găsească pe cele care pot fi puse pe picioare. Condițiile de finanțare s-au îmbunătățit în ultimele 18 luni, iar creșterea apetitului băncilor pentru produse bune, deținute de dezvoltatori serioși încurajează acest flux de capital. Pe de altă parte, ar putea trece câteva luni până efectul Brexit-ului să se așeze și să se contureze un trend clar”, a comentat Silviana Badea, National Director, Head of Capital Markets JLL România.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
jll
tranzactii imobiliare
nepi
argo
shopping city sibiu
city gate