Altex își reduce capitalul pentru a acoperi pierderea contabilă reportată din trecut, ce împiedica acordarea de dividende la impozit redus

Altex își reduce capitalul pentru a acoperi pierderea contabilă reportată din trecut, ce împiedica acordarea de dividende la impozit redus
scris 22 sep 2016

Acționarii Altex Romania, cel mai mare retailer electroIT local, au hotărât în august diminuarea capitalului social cu 3,02 milioane de lei, la 108,77 milioane de lei, pentru acoperirea integrală a pierderii contabile acumulate în perioada 2010 – 2015. Existența unei pierderi reportate din trecut, neacoperită integral din profiturile anilor următori, ar împiedica societatea să acorde dividende acționarilor într-o perioadă în care impozitul pe o astfel de bonificare a acționarilor a fost redus la 5%, de la 16% până anul trecut. 

La Ministerul Finanțelor, datele din perioada 2010 - 2015 arată că societatea a raportat profit net în fiecare an, care, cumulat, se apropie de 79 milioane de lei. În anii din urmă, însă, Altex a acumulat pierderi contabile care nu au putut fi acoperite integral de profiturile reușite ulterior, cea mai mare, de peste 50 milioane de lei, fiind înregistrată în 2008.

Diminuarea capitalului social este o soluție pentru a acoperi pierderea reportată din trecut atunci când profitul nu oferă acoperire suficientă, astfel încât societatea să poată acorda dividende acționarilor. De la 1 ianuarie 2016, companiile au devenit puternic motivate să acorde dividende, în condițiile în care impozitul a coborât de la 16% la 5%.

Operațiunea de reducere a capitalului social se va realiza proporțional cu procentajul deținut de fiecare asociat din capitalul social.

Cioloș: Am știut de modificările la Codul fiscal, am spus că nu le susțin și nu vreau să fie puse în dezbatere. A fost acolo un secretar de stat care le-a pus în dezbatere și i-am cerut să plece CITEȘTE ȘI Cioloș: Am știut de modificările la Codul fiscal, am spus că nu le susțin și nu vreau să fie puse în dezbatere. A fost acolo un secretar de stat care le-a pus în dezbatere și i-am cerut să plece

Principalul acționar direct al retailerului este omul de afaceri Dan Ostahie, care deține acțiuni reprezentând 73,46% din capitalul social. Ceilalți acționari sunt Cometex SRL – 14,51% și Real Estate SRL – 12,03%, ambele controlate de Ostahie.

Afacerile retailerului au crescut anul trecut cu 31,8%, la 1,96 miliarde de lei. De asemenea, profitul net a urcat cu 320%, la 16,4 milioane de lei.

Pentru acest an, Ostahie a declarat recent că anticipează un avans de 15% al afacerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
altex
capital
reducere
pierdere contabila