Amazon a câștigat un proces cu UE la instanța supremă europeană, în care a contestat plata retroactivă a unor impozite de 250 de milioane de euro

Amazon a câștigat un proces cu UE la instanța supremă europeană, în care a contestat plata retroactivă a unor impozite de 250 de milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2023

Instanța supremă a Europei a dat dreptate Amazon într-un caz în care gigantul american de comerț electronic era acuzat de Comisia Europeană de primirea unor beneficii fiscale ilegale, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a declarat că Comisia, brațul executiv al UE, ”nu a stabilit” că un acord fiscal între Amazon și Luxemburg este ”un ajutor de stat incompatibil cu piața internă”.

Campari cumpără Courvoisier Cognac, afacere evaluată la 1,32 miliarde de dolari. Cea mai mare achiziție a italienilor CITEȘTE ȘI Campari cumpără Courvoisier Cognac, afacere evaluată la 1,32 miliarde de dolari. Cea mai mare achiziție a italienilor

”Salutăm decizia Curții, care confirmă că Amazon a respectat toate legile aplicabile și nu a primit niciun tratament special”, a declarat Amazon într-un comunciat de joi.

Cazul datează din 2017, când Comisia Europeană a susținut că Amazon a primit avantaje fiscale în Luxemburg, locația sediului său european.

Amazon a fost obligată să ramburseze Luxemburgului 250 de milioane de euro (aproximativ 270 de milioane de dolari) în 2017.

Gigantul tehnologic din SUA a contestat decizia.

În 2021, o instanță inferioară a UE a fost de partea Amazon, când instanța generală a UE a declarat că Comisia nu a reușit să demonstreze că a existat un avantaj fiscal ilegal acordat Amazon de către Luxemburg. Apoi, Comisia a făcut recurs, trimițând cazul la CEJ, instanța supremă a Europei.

CEJ a respins recursul Comisiei, ceea ce reprezintă o altă lovitură pentru comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, care a încercat să țină sub control puterea firmelor de tehnologie care operează în blocul de 27 de membri și să le conteste unele dintre practicile fiscale.

În 2016, Comisia a ordonat Irlandei să recupereze impozite retroactive de 13 miliarde de euro de la Apple.

Kaufland România, oportunități de dezvoltare profesională CITEȘTE ȘI Kaufland România, oportunități de dezvoltare profesională

Irlanda, care este baza europeană a Apple, a oferit gigantului tehnologic din SUA un tratament fiscal preferențial, a susținut UE la acea vreme.

Apple a câștigat un recurs în 2020 pentru a opri recuperarea impozitelor. Acest lucru este acum contestat de către Comisie. CEJ poate avea ultimul cuvânt și în acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
ue
proces