Piața imobiliară rezidențială din România a înregistrat în 2024 o creștere semnificativă a tranzacțiilor și a prețurilor, chiar dacă contextul economic a fost marcat de inflație ridicată și dobânzi în creștere, spune, la Profit.ro TV, Georgian Marcu, fondator al agenției de consultanță imobiliară Green Angels. Oferta limitată și evoluțiile structurale din zona București-Ilfov au influențat profund dinamica pieței.
“Piața rezidențială din România a continuat să crească în 2024, atât la nivel național, cât și în zona București-Ilfov, care concentrează între 30 și 35% din totalul tranzacțiilor”, mai spune acesta.
Georgian Marcu subliniază că prețurile au crescut mai mult pe segmentul apartamentelor noi comparativ cu cele vechi, cu unele creșteri medii de până la 20% în anumite zone.
„Anul trecut s-a simțit o creștere mai accentuată pe fondul unei oferte în scădere”, explică Marcu, menționând că piața imobiliară a crescut însă constant în ultimii 10 ani, cu rate anuale între 5 și 8%.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În 2024, numărul locuințelor noi livrate a scăzut cu 19%, iar autorizațiile de construcție sunt în scădere, ceea ce anunță o restrângere a ofertei pe termen mediu.
„Dezvoltările rezidențiale s-au mutat semnificativ în jurul Capitalei, în special în Ilfov, localitățile din această zonă devenind principalele centre de creștere, cum este cazul cartierului Pipera, unde anul trecut erau în construcție aproximativ 3.000 de locuințe”, afirmă el.
Această expansiune către periferie aduce însă probleme legate de trafic, infrastructură și lipsa investițiilor în transport, școli sau spații verzi, care nu țin pasul cu ritmul dezvoltării.
Chiar dacă inflația a atins niveluri record, iar dobânzile la creditele ipotecare au urcat până la aproape 9,5%, piața nu a scăzut ca preț, ci dimpotrivă.
„Oferta redusă a creat o presiune suplimentară asupra prețurilor, care au continuat să crească și pe piața apartamentelor vechi”, afirmă expertul, adăugând că prețurile au continuat să crească și anul acesta.

Marcu explică scăderea ofertei prin faptul că dezvoltatorii au amânat sau au pus pe hold numeroase proiecte, din cauza creșterii costurilor de finanțare.
Dobânzile mai mari au făcut ca multe proiecte să fie reconsiderate sau întârziate nu doar în România, ci și în alte țări europene.
Pe de altă parte, creditarea imobiliară rămâne sănătoasă în România.
„O deblocare a autorizațiilor de construcție ar tempera prețurile, nu neapărat scădea, dar în mod cert n-ar mai crește atât de puternic. Cerere este în piață. Astăzi pot să iei un credit cu dobândă fixă, la 4,75%. Deci dobânzile sunt în scădere, inflația este în scădere, ceea ce înseamnă că cererea îți crește. Presiunea pe piața este foarte mare. Creșteri de taxe, sigur vom avea. TVA-ul s-a schimbat în domeniu imobiliar în 5 ani de zile de 4 ori”, mai spune Georgian Marcu.
Despre prețurile la chirii, el afirmă că „au crescut, însă într-un ritm mai lent decât prețurile de vânzare”.
„Noi avem norocul ca piața proprietăților de închiriat să fie deținute de mulți proprietari mici. Nu avem jucători mari, cum sunt în Germania, care să fie sub presiunea asta - a crescut inflația, ți-am indexat chiria cu inflația. Noi avem proprietari mici și, cumva, piața este super elastică, oamenii sunt flexibili, nu au pus atât de multă presiune. Eu cred că, la un moment dat, cumva, chiriile vor crește mai mult decât prețurile de vânzare”, precizează fondatorul Green Angels.