ANPC anunță că are discuții cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România

ANPC anunță că are discuții cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2024

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au anunțat că sunt discuții cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România, în 2024 și au precizat că printre criteriile care trebuie respectate de o schemă de etichetare sunt: fundamentarea științifică, informarea corectă a consumatorilor și respectarea produselor tradiționale. ”Sistemul Nutriscore, deși utilizat în anumite lanțuri de supermagazine în România, nu informează suficient și adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă. Acesta nu prevede întreaga listă a ingredientelor unui produs”, argumentează ANPC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Reprezentanții ANPC au transmis că președintele instituției, Horia Constantinescu, a participat în luna septembrie a anului trecut, la reuniunea informală denumită „Promovarea dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate” pe tema etichetării nutriționale a produselor alimentare (FOPNL/front-of-pack nutrition labelling), la Roma, în Italia, scrie News.ro.

Ciolacu redeschide discuția despre impozitarea progresivă a veniturilor: Vrem impozitarea unică, care nu mai există nicăieri? Sau vrem impozitare progresivă, cum au toate țările dezvoltate? CITEȘTE ȘI Ciolacu redeschide discuția despre impozitarea progresivă a veniturilor: Vrem impozitarea unică, care nu mai există nicăieri? Sau vrem impozitare progresivă, cum au toate țările dezvoltate?

“Reuniunea a fost organizată de către Ministerul italian al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale împreună cu Ministerul Sănătății sub forma unei mese rotunde dedicate promovării dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate. Aceasta urmărește recalibrarea discuțiilor politice referitoare la modelul de etichetare nutrițională care trebuie promovat/adoptat la nivel european plecând de la opinii științifice. În cadrul reuniunii, au fost prezentate experiențele naționale privind protecția sănătății consumatorilor și identificarea punctelor comune, urmate de discuții referitoare la fezabilitatea dezvoltării și implementării unui nou sistem de etichetare nutrițională ca parte a unei politici publice mai cuprinzătoare de promovare a unor diete sănătoase”, au transmis reprezentanții ANPC.

Ei au adăugat că discuțiile purtate de către reprezentanții statelor like-minded (IT, BG, CY, CZ, DK, EL, HU, RO, ES, SE) au arătat disponibilitatea acestora de a lucra cu partenerii (Comisia Europeană, dar și statele promotoare ale schemei Nutriscore) pentru identificarea unor elemente comune care să permită agrearea unui sistem european adecvat de etichetare nutrițională a produselor alimentare, care să informeze consumatorii în mod corect.

“Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a arătat că sistemul Nutriscore, deși utilizat în anumite lanțuri de supermagazine în România, nu informează suficient și adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă.

Acesta nu prevede întreaga listă a ingredientelor unui produs (existând riscul de a nu avea informații despre componente cu efecte negative asupra sănătății), nu ia în considerare specificitățile geografice și tipul de metabolism aferent, efectele asocierii de alimente sau categoriile de vârstă sau activitate (ex.: sportivi). De altfel, chiar Comitetul de conducere a Nutriscore a recunoscut că acesta trebuie revizuit. Nutriscore nu poate pretinde că informează consumatorii asupra caracterului sănătos al produselor. A apreciat că schema Nutriscore este discriminatorie față de celelalte produse românești sau din alte state membre, în afară de Franța, întrucât ar oferi o falsă impresie de informare suplimentară. Primul pas către un sistem european este scoaterea Nutriscore de pe piața în care acesta s-a extins”, a precizat sursa citată.

ANPC a afirmat că este în discuții cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România, în acest an.
“În acest moment, ANPC se află în discuții, pe acest subiect, cu operatorii economici, intenționând interzicerea etichetării Nutriscore în România, în anul 2024. În acest sens, au avut loc și discuții cu reprezentanți ai Comisiei Europene (DG GROW). În opinia sa, criteriile pe care trebuie să le respecte o schemă de etichetare la nivel european privesc: fundamentarea științifică, informarea corectă a consumatorilor (să nu-i inducă în eroare), respectarea produselor tradiționale și a specificităților dietetice culturale”, au mai transmis reprezentanții ANPC.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
nutriscore