Calcul - Retailerii de Electro-IT și Home&Deco își vor extinde spațiile logistice cu 50%

Calcul - Retailerii de Electro-IT și Home&Deco își vor extinde spațiile logistice cu 50%
scris 7 mai 2020

Retailerii online care activează în sectoarele Electro-IT și Home&Deco ocupă aproximativ 370.000 metri pătrați de spații de depozitare, iar această suprafață ar putea crește cu cel puțin 50% în următorii doi ani, pe fondul dezvoltării comerțului online.

Retailul online s-a dezvoltat major în ultimii șase ani, atingând la finalului trecut valoarea de 4,3 miliarde de euro, de patru ori mai mare față de 2014 și în creștere cu aproape 20% față de anul 2018. Situația impusă de pandemia COVID-19 a contribuit la dezvoltarea comerțului online după ce magazinele non-esențiale au fost închise, în timp ce angajații au fost nevoiți să lucreze de acasă iar copiii să învețe la distanță. Magazinele de electro-IT au rămas deschise pe toată perioada stării de urgență și au înregistrat vânzări în creștere atât în magazinele fizice, cât mai ales în sectorul online, potrivit raportului de research Romania E-Commerce lansat de CBRE, 

EXCLUSIV Decizie la Guvern - restaurantele vor fi deschise în 3 etape CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie la Guvern - restaurantele vor fi deschise în 3 etape

O altă categorie de chiriași care continuă să se extindă pe piața spațiilor industriale este cea a retailerilor din sectorul Home & Deco.

În ceea ce privește evoluția comerțului online, se așteaptă noi creșteri, pe de o parte pentru că rata de penetrare a internetului continuă să crească, în acest an urmând să fie depășit pragul de 70%,  iar pe de altă parte pentru că aproape 25% din populația României este formată din generațiile Y și Z, tineri cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani, pasionați de tehnologiei și care preferă cumpărăturile online.

Pe piața spațiilor industriale și logistice din România, în primele trei luni a fost livrată o suprafață de 97.000 mp, stocul total ajungând astfel la 4,49 milioane mp. Cea mai mare parte din suprafața nou livrată, aproximativ 80%, se află în București și a fost reprezentată de extinderea a două proiecte, WDP Ștefăneștii de Jos și Eli Park I, în timp ce restul de 20% a fost livrat în centrul țării, respectiv Brașov și Sibiu.

Tot în primul trimestru din 2020  a fost tranzacționată o suprafață totală de 172.400 mp. Cea mai mare tranzacție din primul trimestru a fost reprezentată de pre-închirierea unei suprafețe de circa 70.000 mp de către Ikea în proiectul CTPark Bucharest West. În total, Bucureștiul a atras 81% din activitatea totală de leasing, în timp ce vestul și nord-vestul țării, alături de est și nord-est, au atras 19%.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii logistice
depozite