România - una dintre țările UE cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor amănuntul în luna martie

România - una dintre țările UE cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor amănuntul în luna martie
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2020

Volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere semnificativă de 10,4% în luna martie 2020 comparativ cu luna februarie, în timp ce în zona euro s-a înregistrat o contracție record de 11,2%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În cazul zonei euro, este vorba de cel mai mare declin înregistrat de la debutul publicării datelor Eurostat în 1999, având în vedere restricțiile introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului și faptul că populația și-a limitat chletuielile la produse alimentare și comenzi online, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Decizie la Guvern - restaurantele vor fi deschise în 3 etape CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie la Guvern - restaurantele vor fi deschise în 3 etape

Cu o singură excepție, Irlanda, vânzările cu amănuntul au scăzut în toate statele membre pentru care există date disponibile, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Bulgaria (minus 18,1%), Franța (minus 17,4%) și Luxemburg (minus 16,4%).

România se numără totuși printre statele membre cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor amănuntul, minus 3,6%, alături de Ungaria, minus 0,2%, Malta, minus 1,2%, Danemarca, minus 1,3%, Suedia, minus 2,3% și Estonia, minus 2,8%.

Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul în UE au fost influențate de faptul că vânzările de produse non-alimentare s-au prăbușit cu 21,3% iar cele de combustibili au scăzut cu 19,3%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări au crescut cu 4,7%.

În ritm anual, comerțul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat un declin de 8,2%, în timp ce în zona euro a scăzut cu 9,2%, aceasta fiind cea mai amplă scădere înregistrată din 2000. Pentru zona euro, declinul anual din martie 2020 este dublu față de cel înregistrat în luna februarie 2009, cea mai proastă lună din timpul crizei financiare din 2008-2009.

În schimb, Ungaria și România au înregistrat, în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019, cele mai mari creșteri în ritm anual ale vânzărilor cu amănuntul din UE, 3,5% respectiv 3,1%.

Și de această dată, vânzările cu amănuntul în UE au fost influențate de scăderea vânzărilor de combustibili, minus 20,1%, și produse non-alimentare, minus 19,5%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări au crescut cu 8,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
comert cu amanuntul