Cheltuielile de consum din Statele Unite au înregistrat în septembrie cea mai mare creștere din peste opt ani

Cheltuielile de consum din Statele Unite au înregistrat în septembrie cea mai mare creștere din peste opt ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2017

Cheltuielile de consum din Statele Unite au înregistrat în septembrie cea mai mare creștere din mai mult de opt ani, susținute de investițiile în vehicule noi făcute de locuitorii din Texas și Florida pentru înlocuirea celor distruse de inundații, dar inflația core continuă să se mențină la un nivel scăzut, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru a face aceste cheltuieli, americanii au recurs la economii, care au scăzut luna trecută la cel mai redus nivel atins din 2008. Pe fondul încetinirii creșterii salariilor, scăderea economiilor sugerează scă avansul solid al cheltuielilor de consum din septembrie nu va fi sustenabil, scrie News.ro.

Departamentul pentru Comerț a anunțat  că cheltuielile de consum, care reprezintă peste două treimi din economia americană, au urcat cu 1% în septembrie, după o creștere nerevizuită de 0,1% în august.

Creșterea de luna trecută a inclus cheltuielile mai mari pentru utilități, cele mai ridicate din august 2009.

Telefonul mobil a devenit cel mai important instrument de shopping pentru 46% dintre români CITEȘTE ȘI Telefonul mobil a devenit cel mai important instrument de shopping pentru 46% dintre români

Analiștii anticipaseră un avans de 0,8% al cheltuielilor de consum în septembrie.

Datele au fost incluse în raportul privind creșterea economiei americane în trimestrul al treilea, publicate la sfârșitul săptămânii trecute, care au arătat p încetinire a creșterii cheltuielilor de consum la un ritm anualizat de 2,4%, după ritmul solid de 3,3% din trimestrul al doilea.

Moderarea consumului a fost compensată de creșterea investițiilor în stocuri, cheltuielile companiilor pentru echipamente și scăderea importurilor, care au dus la o creștere economică de 3% în trimestrul al treilea, după un ritm de 3,1% în intervalul aprilie-iunie.

Potrivit Departamentului pentru Comerț, datele din septembrie reflectă efectele uraganelor Harvey și Irma.

Chiar dacă întreruperea lanțului de aprovizionare din cauza uraganelor a contribuit la accelerarea inflației în septembrie, presiunile prețurilor de bază rămân benigne.

Indicatorul preferat de Rezerva Federală (Fed), inflația core, respectiv cheltuielile de consum personale, care exclud alimentele și energia, s-a menținut la 0,1% în septembrie, pentru a cincea lună consecutiv.

Prețurile core au urcat cu 1,3% în cele 12 luni încheiate în septembrie, după un avans similar în august. Inflația core s-a menținut  sub ținta Fed de 2% în ultimii 5 ani și jumătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cheltuili de consum
sua