Comercianții, obligați să afișeze public un plan de reducere a risipei alimentare

Comercianții, obligați să afișeze public un plan de reducere a risipei alimentare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 15 mai 2017

Comercianții de produse alimentare, dar și producătorii, vor trebui să elaboreze un plan de reducere a risipei alimentelor, aflate în curs de expirare, pe care vor fi obligați să îl afișeze lângă casele de marcat și pe propriile pagini de internet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Obligația survine în urma intrării în vigoare, la finele anului trecut, a Legii privind reducerea rispei alimentare și este prevăzută acum de Guvern în proiectul normelor de aplicare a legii. 

Astfel, operatorii economici din sectorul agroalimentar ”au obligația să elaboreze un plan de prevenire a generării de produse alimentare improprii consumului uman sub forma unei declarații și să-l facă public (prin afișare lângă casa de marcat, publicare pe website-ul propriu), ca măsura de responsabilizare pentru diminuarea risipei de alimente”.

Planul prevăzut trebuie să cuprindă cel puțin următoarele măsuri minime de prevenire: realizarea unui diagnostic al cantității de produse alimentare improprii consumului uman generate lunar/ anual (se poate măsura cantitatea în kg sau tone a deșeurilor alimentare și costul eliminării lor); stabilirea și comunicarea obiectivului de reducere a risipei alimentare ca procent din risipa anticipată și măsurată lunar/ anual.

Nouă măsură pentru supermarketuri: Guvernul vrea să le ceară un “colț de produse românești proaspete” CITEȘTE ȘI Nouă măsură pentru supermarketuri: Guvernul vrea să le ceară un “colț de produse românești proaspete”

Tot în plan trebuie prevăzute realizarea a cel puțin o comunicare internă lunară către angajați privind obiectivul de reducere a risipei alimentare; realizarea unui sistem de monitorizare"primul intrat - primul ieșit" a stocurilor de marfă sau materii prime; prioritizarea distribuției alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum în circuitul scurt și local.

Legea pentru combaterea risipei alimentare prevede că producătorii și comercianții care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de expirare vor fi obligați să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. 

Profit.ro a relatat pe larg AICI despre procedurile și produsele avute în vedere pentru combaterea risipei alimentare.  

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comercianti
risipa
alimente
plan
reducere
afisare
public