Comisarul pentru Comerț al UE avertizează în privința unei ”înarmări a comerțului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China

Comisarul pentru Comerț al UE avertizează în privința unei ”înarmări a comerțului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Comisarul pentru Comerț al UE a avertizat în privința unei ”înarmări a comerțului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China care s-au amplificat în ultima perioadă, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dombrovskis, a declarat pentru CNBC că nu crede că ”protecționismul” comercial este răspunsul la tensiunile geopolitice accentuate, dar a insistat că blocul este dispus să se apere în noul mediu comercial, scrie News.ro.

FOTO Nouă tentativă de fraudă care folosește numele și imaginea ministrului Energiei. Pagină de socializare care promite câștiguri uriașe în schimbul unei sume de bani investite CITEȘTE ȘI FOTO Nouă tentativă de fraudă care folosește numele și imaginea ministrului Energiei. Pagină de socializare care promite câștiguri uriașe în schimbul unei sume de bani investite

”Peisajul geopolitic se schimbă, devine mai fragmentat, devine mai conflictual, vedem înarmarea comerțului. Așa că trebuie să ne dotăm, ca Uniune Europeană, pentru a funcționa în această lume mai conflictuală”, a declarat Dombrovskis pentru Karen Tso de la CNBC.

Comentariile sale au venit ca răspuns la observațiile făcute marți de fostul președinte al Băncii Centrale Europene și fostul prim-ministru italian Mario Draghi, care a spus că blocul trebuie să treacă printr-o ”schimbare radicală” dacă dorește să rămână competitiv în fața refuzului Chinei și al SUA de ”a juca după reguli”.

Aceasta vine în momentul în care președintele american Joe Biden urmează să-i ceară reprezentantului comercial al SUA, Katherine Tai, să tripleze tariful pentru importurile de oțel și aluminiu din China, în timp ce încearcă să stimuleze sprijinul sindical în statul swing Pennsylvania.

O astfel de măsură ar exclude în esență vânzările de oțel chinezesc în SUA și, probabil, ar redirecționa bunurile chinezești către alte piețe globale.

Dombrovskis a spus că propunerile vor avea un impact clar asupra UE și a remarcat că reprezentanții europeni sunt în prezent angajați în discuții cu SUA cu privire la tarifele sale pentru China.

”Evident că va avea repercusiuni mai ample, deoarece este clar că piața oțelului este conectată la nivel global”, a spus el.

Apelul lui Biden marchează cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre cele două mari economii ale lumii din cauza preocupărilor legate de supracapacitatea Chinei.

Washingtonul și aliații săi au acuzat China că a inundat piețele internaționale cu bunuri ieftine și că subvenționează companiile naționale, dar Beijingul neagă vehement acestea practici.

VIDEO Iohannis reclamă: Sunt unele zone unde nu s-a înțeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen. Voi avea o discuție foarte serioasă CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis reclamă: Sunt unele zone unde nu s-a înțeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen. Voi avea o discuție foarte serioasă

Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei al SUA, Janet Yellen, a declarat că nu va exclude potențiale tarife pentru exporturile de energie verde ale Chinei, deoarece țara crește producția de energie solară, vehicule electrice și baterii litiu-ion.

Comentariile ei au fost urmate în succesiune rapidă de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că Bruxelles-ul trebuie să adopte o linie dură în ceea ce privește comerțul cu China.

Cu toate acestea, Europa are de parcurs un echilibru delicat pentru a nu înstrăina unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi, rămânând în același timp fidelă alianțelor sale geopolitice și economice de peste Atlantic.

”Dacă va fi necesar, UE va fi pregătită să se ridice pentru a ne apăra economia și companiile”, a spus Dombrovskis.

Comentariile sale au venit pe marginea reuniunii de primăvară a FMI, unde marți a dezvăluit Perspectiva economiei mondiale și a subliniat tensiunile geopolitice ca fiind o amenințare cheie pentru creșterea globală.

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
sua
china