Contraatacul Chinei: merge la OMC pentru tarifele impuse de SUA unor produse chinezești

Contraatacul Chinei: merge la OMC pentru tarifele impuse de SUA unor produse chinezești
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2019

China a declanșat luni procesul oficial de contestare la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a tarifelor impuse de Statele Unite pentru importuri de produse chinezești în valoare de 234 de miliarde de dolari, acuzând partea americană că blochează numirea unor judecători care să judece această cauză, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un diplomat chinez în domeniul comercial a afirmat la o reuniune a OMC că China a solicitat în aprilie 2018 ca o comisie de experți să judece plângerea sa. Plângerea are rolul să blocheze tarifele impuse de SUA importurilor din China, în războiul comercial declanșat de președintele american Donald Trump, scrie News.ro.

”Aceasta este o încălcare flagrantă a obligațiilor Statelor Unite în cadrul acordurilor Organizației Mondiale a Comerțului și reprezintă un atac sistemic la sistemul comercial multilateral”, a afirmat reprezentantul chinez.

Noi obligații pentru producătorii și comercianții de lactate. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi numite \ CITEȘTE ȘI Noi obligații pentru producătorii și comercianții de lactate. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi numite "lapte” sau ”lactate"

”Dacă Statele vor avea libertatea să continue încălcarea acestor principii fără consecințe, atunci viabilitatea acestei oerganizații în viitor este în mare pericol”, a continuat oficialul chinez.

În iunie 2018, Statele Unite au început să impune tarife suplimentare de 25% pentru importuri din China de 34 de miliarde de dolari și au aplicat tarife suplimentare de 10% pentru importuri de 200 de miliarde de dolari, în septembrie.

China a aplicat la rândul ei tarife pentru produse americane.

Oficialul american prezent la reuniunea OMC a spus că China folosește sistemul OMC pentru a-și proteja politicile care distorsionează comerțul și că China dăunează sistemului comercial mondial prin politici de transfer forțat de tehnologie, extrem de incorecte și care distorsionează comerțul.

Cazul Chinei, ca și altele lansate recent, ar putea deveni imposibil de rezolvat din cauza unei acțiuni a Statelor Unite care a blocat numirea de judecători pentru audierea contestațiilor în disputele comerciale.

Washingtonul afirmă că judecătorii au încălcat în mod curent procedurile OMC și și-au depășit mandatul. Partea americană și-a reiterat luni această poziție, în timp ce China și alte 70 de state membre ale OMC și-au reiterat apelul ca SUA să înceteze blocarea numirii judecătorilor.

În Curtea de apel a OMC, cea mai înaltă instanță a OMC, mai există trei judecători, iar doi dintre aceștia vor demisiona în decembrie. Regulile OMC prevăd ca apelurile să fie judecate de trei judecători.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
produse americane
sua
tarife