DECIZIE în procesul Lidl pentru un depozit într-o zonă strategică a României

DECIZIE în procesul Lidl pentru un depozit într-o zonă strategică a României
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Curtea de Apel Craiova a decis, printr-o hotărâre definitivă, că este valabilă autorizația de construire emisă de Consiliul Județean Dolj pentru depozitul Lidl din comuna Cârcea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul Județean Dolj câștigă astfel procesul intentat de Ministerul Apărării Naționale, care a solicitat anularea autorizației de construire a acestui depozit pe motiv că se află în apropierea sistemului radar instalat la UM 01803L Cârcea, arată Agerpres.

Aqua Bilbor, producătorul Izvoarele Călimani, instalează un nou director și vizează expansiunea inclusiv pe piețele externe CITEȘTE ȘI Aqua Bilbor, producătorul Izvoarele Călimani, instalează un nou director și vizează expansiunea inclusiv pe piețele externe

"Admite recursul declarat de recurentul pârât Președintele Consiliului Județean Dolj. Admite recursul declarat de recurenta pârâtă LIDL ROMÂNIA SCS. Casează în parte încheierea din data de 13.09.2022 în ceea ce privește rămânerea în pronunțare asupra tranzacției încheiate în cauză. Casează încheierea din data de 20.09.2022 cu consecința casării și a celorlalte încheieri recurate și a sentinței nr. 1640/2023 din 28.09.2022. Trimite cauza spre rejudecare primei instanței. Definitivă. Pronunțată azi, 05.03.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței", se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova, care a judecat recursul formulat de părți la decizia Tribunalului Dolj de anulare a autorizației de construire.

Tribunalul Dolj a dispus în septembrie 2023 anularea Autorizației de construire nr. 206/28.06.2021 emisă de Consiliului Județean Dolj și obliga pârâta S.C. LIDL România S.C.S. să desființeze lucrările de construcții executate în baza acestei autorizații de construire în termen de o lună de zile de la rămânerea definitivă a respectivei sentințe.

CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est intră în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.” CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est intră în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.”

Prin decizia de marți a Curții de Apel Craiova au fost anulate în totalitate hotărârile primei instanțe, inclusiv decizia de a nu se ține cont de convenția de împăcare a părților, situația fiind acum cea dinaintea acestui proces.

Cu privire la situația sistemului radar instalat la UM 01803L Cârcea, biroul de presă al MApN a informat în 29 septembrie 2022 că sunt "speculații fără legătură cu realitatea" informațiile apărute în spațiul public care acreditau ideea că Ministerul Apărării Naționale intenționa sau ar fi luat în discuție relocarea în altă zonă a sistemului radar din dotarea UM 01803L Cârcea, pentru a permite continuarea lucrărilor la depozitul aparținând SC LIDL România SCS.

Parlamentul European a interzis accesul lobby-iștilor Amazon CITEȘTE ȘI Parlamentul European a interzis accesul lobby-iștilor Amazon

"Ministerul Apărării Naționale nu a fost înștiințat și nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizației de construcție nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Județean Dolj, pentru realizarea centrului logistic având ca beneficiar S.C. LIDL România SCS, așa cum prevede legislația în vigoare. Personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersuri legale imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcție, respectiv începând cu data de 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcție în discuție au ajuns în stadiul ridicării stâlpilor structurii de rezistență supraterană, dată la care unitatea a sesizat situația prin raport către eșalonul superior. La data de 26 ianuarie 2022, Ministerul Apărării Naționale a înștiințat, prin adrese oficiale Consiliul Județean Dolj, Primăria Cârcea și SC LIDL România SCS cu privire la necesitatea imperativă a opririi construcției, până la obținerea avizului din partea MApN, în conformitate cu prevederile legale, având în vedere faptul că obiectivul industrial este situat la aproximativ 2 km sud de perimetrul unității militare, în zona de protecție instituită pentru asigurarea funcționării la parametrii optimi a radarului AN/FPS-117 din dotarea unității militare", a informat MApN.

Ministerul Apărării Naționale a formulat ulterior acțiuni în instanță în vederea anulării autorizației de construcție și a sistării lucrării.

În 2022 a fost relatat că retailerul german Lidl, liderul pieței din România, vrea să ridice un centru logistic lângă un radar de supraveghere aeriană NATO.

Pentru a-și atinge scopul, Lidl a convins Ministerul Apărării să mute radarul ce comunică direct cu Baza Deveselu, conform Adevarul.

DECIZIE Noi reguli de etichetare și vânzare a laptelui. Fără etichetă ”Produs românesc” pentru anumite produse CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi reguli de etichetare și vânzare a laptelui. Fără etichetă ”Produs românesc” pentru anumite produse

„Pârâtul LIDL ROMANIA SCS își asumă față de Reclamant obligația de a realiza lucrările și a presta serviciile necesare pentru relocarea radarułui aflat în dotarea U.M. 01803L Cârcea din poziția actuală cu operator economic specializat și agreat de către furnizorul echipamentelor sau de către agenția NATO specializată (NATO Support and Procurement Agency/NSPA) care va avea în răspundere toate activitățile ce presupun montare & demontarea tuturor echipamentelor radar și instalarea în poziția viitoare, pe cheltuiala sa.

Cheltuielile integrale aferente realizării acestor lucrări și prestării acestor servicii cad în sarcina Lidl Romania SCS, iar Ministerul Apărării Naționale își exprimă în mod expres acordul pentru realizarea acestor activități de către Lidl Romania SCS cu respectarea condițiilor menționate", se arată în „Contractul de tranzacție judiciară“ încheiat între MApN și Lidl, citat de sursă.

Povestea radarului din localitatea doljeană Cârcea a început în anul 2020, când compania Lidl a anunțat că este interesată să cumpere cel puțin 230.000 de metri pătrați lângă Craiova pentru a deschide un centru logistic ce urma să deservească lanțul de magazine din întreaga zonă a Olteniei.

Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, dar și reprezentanții concernului germen Lidl au bătut palma pentru un teren intravilan situat în comuna Cârcea, pentru care s-ar fi plătit 8 milioane de euro, arată sursa citată. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lidl
depozit