DOCUMENT Reguli și obligații noi, aprobate de Guvern pentru producătorii și comercianții care iau măsuri de diminuare a risipei alimentare și organizațiile care primesc donații în alimente

DOCUMENT Reguli și obligații noi, aprobate de Guvern pentru producătorii și comercianții care iau măsuri de diminuare a risipei alimentare și organizațiile care primesc donații în alimente
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 ian 2019

Producătorii și comercianții care aleg să aplice măsuri de diminuare a risipei alimentare vor trebui să introducă un sistem de monitorizare a produselor, iar organizațiile care primesc donații de alimente în curs de expirare vor fi obligate să se înscrie la Ministerul Agriculturii. Cele care vor vinde în scopuri caritabile produsele donate vor trebui, de asemenea, să respecte anumite proceduri de înregistrare, dar și de finanțare a propriei activități. 

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost prezentată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Legea diminuării risipei alimentare, adoptată în 2016, a fost ideea parlamentarilor și impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de data de expirare să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale. 

Mai este bine de știut: Legea trebuia aplicată din 21 mai 2017, dar Guvernul Tudose a decis suspendarea actului normativ, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată. Ordonanța Guvernului de suspendare a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea Legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.

Esențial: La începutul sesiunii legislative din toamna anului 2017, tot parlamentarii au fost nevoiți să vină cu un alt proiect de lege, care să modifice reglementările pe care tot ei le aprobaseră. Constatarea aleșilor a fost însă că Legea este chiar dăunătoare în forma iițială, astfel că au modificat-o și au stabilit anul trecut intrarea ei în vigoare de la 1 februarie 2019.

Acum, Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a legii.

Documentul poate fi văzut mai jos

RAPORT: Retailerii au implementat o variantă GDPR ”mioritică”. Amenda Google este un semnal de alarmă CITEȘTE ȘI RAPORT: Retailerii au implementat o variantă GDPR ”mioritică”. Amenda Google este un semnal de alarmă

Ce prevede legea

Măsurile de diminuare a risipei alimentare devin opționale

Parlamentul a schimbat radical Legea, care inițial prevedea că ”operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”. 

Potrivit noii forme, adoptate și promulgate, a legii, ”operatorii economici din sectorul agroalimentar (...) pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, adică sunt liberi să ia sau nu măsuri de acest fel.

Măsurile de prevenire a risipei rămân aceleași și, în esență, sunt vânzarea cu preț redus sau donarea alimentelor aflate aproape de expirarea ”datei durabilității minimale” a alimentelor destinate consumului uman. 

Produsele vor putea fi donate ”oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale”.

Comercianții au la dispoziție, de asemenea, variantele transformării alimentelor apropiate de expirare în compost, respectiv în biogaz, așa cum prevede și legislația actuală.

Legea mai prevede că operatorii economici ”vor pune la dispoziție autorităților cu atribuții de reglementare rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse și rezultatele obținute”. 

Firmele vor beneficia de deducerea cheltuielilor efectuate pentru prevenirea risipei alimentare, așa cum prevede și acum Codul Fiscal în cazul donațiilor de alimente sau transformării lor în compost și biogaz.

Alimentele donate nu vor putea fi revândute decât de asociații caritabile, dar fără a face profit

Posibilitatea comercializării alimentelor donate a fos reintrodusă în lege, generând anul trecut dezbateri aprinse printre deputații din comisii și din plenul Camerei. Aceștia au lansat tot felul de ipoteze, de la ideea că marii retaileri își vor putea astfel înființa fundații prin care să revândă alimentele în curs de expirare sau că de aceste alimente ar putea beneficia alte persoane decât cele defavorizate, inclusiv prin comercializarea în magazine de cartier.

Conform modificărilor care vor intra în vigoare de la 1 februarie, asociațiile sau fundațiile respective vor putea comercializa alimentele donate, dar ”la un preț care să permită acoperirea costurilor de funcționare a activității respective”.

Noi obligații pentru producătorii și comercianții de lactate. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi numite \ CITEȘTE ȘI Noi obligații pentru producătorii și comercianții de lactate. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi numite "lapte” sau ”lactate"

Ce prevăd normele metodologice aprobate

În cazul firmelor care optează, conform legii să aplice măsuri de diminuare a rispiei alimentare, din norme reiese că, tot opțional, ”până la data de 31 martie a anului în curs, operatorii economici pot să posteze pe site-ul propriu, planul anual de diminuare a risipei alimentare”, conform unui model standard. 

Pentru fiecare domeniu de operare (producție primară; prelucrare/procesare; depozitare, distribuție și comercializare; industrie hotelieră și alimentație publică) sunt stabilite măsurile de prevenire ce pot fi întreprinse în vederea diminuării risipei alimentare.

În afara celor de ordin general, privind planificarea și minimizarea pierderilor, se numără realizarea unui sistem de monitorizare FIFO, "primul intrat - primul ieșit", a stocurilor de marfă sau de materii prime, precum și informarea clienților precum și a angajaților în vederea diminuării rispei alimentare.

Norme privind donarea alimentelor 

Ținând cont că alimentele vor putea fi donate în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale, normele prevăd că organizațiile beneficiare (operatori receptori, cum sunt definite în lege) ale donațiilor nu vor putea dona la rândul lor alimente decât consumatorului final, așa cum au fost recepționate de la operatorii donatori sau sub formă de alimente gătite/preparate/transformate, prin utilizarea acestor alimente în incinta cantinelor sociale sau a altor obiective de alimentație publică care funcționează în baza Legii 292/2011 a asistenței sociale.

În schimb, unitățile de alimentație publică de tipul restaurante, restaurante cu autoservire, cofetării, patiserii, plăcintării, simigerii, covrigării, case de comenzi, cantine-restaurant și alte asemenea, pot dona alimente gătite/preparate/transformate către operatorii receptori și către consumatorii finali.

Este interzisă donarea către consumatorul final și către operatorul receptor a următoarelor alimente perisabile: sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate, semințe germinate.

Este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală: carnea și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produsele din ouă crude.

În vederea includerii pe lista operatorilor receptori, organizțaiile de profil vor depune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în scris sau on-line, o cerere, conform modelului prevăzut de normele metodologice, însoțită în mod obligatoriu de copia documentului de înregistrare/autorizare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor. 

Fiscul a lansat operațiunea \ CITEȘTE ȘI Fiscul a lansat operațiunea "Tomis"

Norme privind comercializarea alimentelor provenite din donare

Asociațiile și fundațiile, întreprinderile sociale, serviciile sociale ale furnizorilor publici pot comercializa alimente către consumatorul final la un preț care să permită acoperirea anuală a cheltuielilor pentru personal, utilități, derularea activităților și funcționareaoperatorului receptor pe activitatea de comercializare a alimentelor donate.

Pentru salariile personalului se va lua ca punct de referință pentru calcul salariul mediu pe economie.

Nivelul costurilor de funcționare lunare a entităților care desfășoară activitățile menționate va fi stabilit prin aplicarea procentului de maxim 5,8% din Indicatorul Social de Referință (ISR) per consumator final. În cazul în care consumatorul final este înregistrat în baza de date a operatorului receptor ca reprezentant al familiei sale, fiecare membru al familiei cu care acesta se gospodărește în comun va fi considerat consumator final.

Operatorii respectiv au obligația să depună la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, până la data de 31 martie a fiecărui an, un raport privind activitatea desfășurată în anul precedent, din care să reiasă cantitatea alimentelor provenite din donare.

PROIECTUL NORMELOR METODOLOGICE PENTRU APLICAREA LEGII DIMINUĂRII RISIPEI ALIMENTARE POATE FI VĂZUT AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
norme
metodologice
risipa
alimente
lege
suspendare
agricultura
guvern
comert
magazine
parlament